Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπαν Κι Μουν με Αναστασιάδη και Ακιντζί

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπαν Κι Μουν με Αναστασιάδη και Ακιντζί
Χωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί είχε το βράδυ του  Σαββάτου ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε γύρω στις 22.30 (ώρα Ελλάδος). Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης , ανέφερε ότι για την συνομιλία θα υπάρξει δήλωση σήμερα Κυριακή.

Η τηλεφωνική συνομιλία με τον Μουσταφά Ακιντζί έγινε νωρίτερα το απόγευμα του Σαββάτου. Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή πηγή ο Μπαν Κι Μουν εξέφρασε στον Τουρκοκύπριο ηγέτη την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις συνομιλίες και είπε ότι η στήριξή του στη διαδικασία θα συνεχίσει να είναι στο πιο υψηλό επίπεδο. Ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε τον κ. Μπαν για το έντονο ενδιαφέρον του και του εξέφρασε τις θέσεις του για την επικείμενη διαδικασία.

Ο Μπαν Κι Μουν είναι στη διάθεση των δύο ηγετών για την συζήτηση του εδαφικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον Μπαν Κι Μουν η πρόοδος στο Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα μέχρι να αναλάβει επίσημα , την 1η Ιανουαρίου 2017, ο νέος γγ του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτιέρες.

Χριστοδουλίδης: Ο γγ του ΟΗΕ θα στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε γραπτή δήλωση του, αναφέρεται στην τηλεφωνική συνομιλία του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, κατά την οποία, σημειώνει, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση πραγμάτων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στη δήλωση προστίθεται ότι, ο γγ του ΟΗΕ «εξέφρασε τη στήριξη του στη διαδικασία και την ετοιμότητα του να βοηθήσει μέσα στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, εξέφρασε την ανάγκη «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσα από πολύ συγκεκριμένες ενέργειες, να εργαστούν για να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες, που θα επιτρέψουν στην όλη διαδικασία να προχωρήσει».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ