Διεθνή

ΕΕ: Επανέρχεται μερικώς η βίζα για πολίτες τρίτων χωρών

ΕΕ: Επανέρχεται μερικώς η βίζα για πολίτες τρίτων χωρών
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον νέο σχετικό κανονισμό που προβλέπει την ταχύτερη θα είναι η διαδικασία επαναφοράς της υποχρέωσης θεώρησης διαβατηρίου (βίζα) για τους υπηκόους τρίτων χωρών σε περιπτώσεις που χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν σημαντική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης ή κινδύνους για την ασφάλεια

Η ρύθμιση εγκρίθηκε με 485 ψήφους υπέρ, 132 κατά και 21 αποχές.

Σύμφωνα με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό, οι συμφωνίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης που έχει συνάψει η Ε.Ε. με τρίτες χώρες θα μπορούν να ανασταλούν, κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες των τρίτων χωρών θα υποχρεούνται να προχωρούν σε έκδοση βίζας εάν επιθυμούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. Η αναστολή θα πραγματοποιείτε σε μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

    σημαντική αύξηση του αριθμού των υπηκόων της εκάστοτε τρίτης χώρας στους οποίους έχει αρνηθεί η είσοδος στην ΕΕ ή διαμένουν παράνομα στην επικράτεια της ΕΕ
    σημαντική αύξηση των αβάσιμων αιτήσεων για άσυλο
    μειωμένη συνεργασία στον τομέα της επανεισδοχής (επιστροφές μεταναστών)
    αύξηση των κινδύνων ή των άμεσων απειλών για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια που σχετίζονται με τους υπηκόους της εν λόγω τρίτης χώρας.

Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό αναστολής της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης. Το νομοθετικό κείμενο υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η απόφαση για προσωρινή αναστολή της απαλλαγής από την έκδοση βίζας θα πρέπει να βασίζεται σε «αντικειμενικά δεδομένα».