Διεθνή

Αντίθετος στην υποδοχή περισσότερων προσφύγων ο Φιγιόν

Αντίθετος στην υποδοχή περισσότερων προσφύγων ο Φιγιόν
Ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς στις προεδρικές εκλογές Φρανσουά Φιγιόν θα αρνηθεί, σε περίπτωση που νικήσει, να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες, παρά τις εκκλήσεις της Γερμανίας για αλληλεγγύη, προειδοποίησε ο στενός συνεργάτης του Μπρουνό Λε Μερ.

«Ένας πρόεδρος Φιγιόν δεν θα αποδεχόταν περισσότερους πρόσφυγες απ' όσους υπάρχουν με τις σημερινές αναλογίες, επειδή η Γαλλία δεν είναι πολιτικά και οικονομικά σε θέση να το πράξει», δήλωσε ο Λε Μερ, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή θέματα στην ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα μπορούσε να κάνει μια προσπάθεια σ' αυτόν τον τομέα προς την κατεύθυνση της Γερμανίας που επιθυμεί περισσσότερη αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους της, ο Λε Μερ απάντησε: «Σε καμιά περίπτωση».

Στη διάρκεια των ένδεκα πρώτων μηνών του 2016, η Γαλλία κατέγραψε σχεδόν 78.000 αιτήσεις για άσυλο, αριθμό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Ολόκληρο το 2016, η Γερμανία από την πλευρά της υποδέχθηκε 280.000 νέους αιτούντες άσυλο, έπειτα από ένα ρεκόρ 890.000 που είχε υποδεχθεί το 2015, όταν η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ άνοιξε τις πύλες της χώρας για τους μετανάστες, πολλοί από τους οποίους διέφευγαν από τον πόλεμο στη Συρία.