Διεθνή

Γαλλία - Μακρόν: Γυρίζουμε σελίδα στην πολιτική ιστορία

Γαλλία - Μακρόν: Γυρίζουμε σελίδα στην πολιτική ιστορία
Μακρόν και Λεπέν στο β' γύρο - Μέτωπο κατά της Λεπέν με πολιτικούς όπως Φιγιόν και Αμόν να στηρίζουν Μακρόν - Εκτός β' γύρου των προεδρικών εκλογών τα δύο "συστημικά" κόμματα

«Γυρίζουμε σελίδα στην πολιτική ιστορία» είναι η πρώτη, σύντομη δήλωση του ανεξάρτητου υποψηφίου για την προεδρία Εμανουέλ Μακρόν στο Γαλλικό Πρακτορείο για την πρωτιά του στον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο Μακρόν περνάει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου μαζί με τη Μαρίν Λεπέν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει υποψήφιος των παραδοσιακών κομμάτων Δεξιάς - Σοσιαλιστών στο δεύτερο γύρο, δηλαδή των κομμάτων που κυριάρχησαν στη γαλλική πολιτική σκηνή από επτά περίπου δεκαετίες.

Σύμφωνα με εκτίμηση ψήφου ο Μακρόν καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 23,7% των ψήφων, ενώ η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου 21,7%.

Γύρω από τον ανεξάρτητο υποψήφιο που κατέλαβε την πρωτιά χωρίς κομματικό μηχανισμό να τον στηρίζει, διαμορφώνεται ήδη διακομματικό μέτωπο πολιτικών προσωπικοτήτων που τον στηρίζει κατά της Λεπέν, όπως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Φρανσουά Φιγιόν, των Σοσιαλιστών Μπενουά Αμόν, ο γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν Πιερ Ραφαρέν ή ο πρώην υπουργός Φρανσουά Μπαρουέν.

«Μεγάλη νίκη για τους πατριώτες» χαρακτήρισε η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Λεπέν, στέλεχος του Εθνικού Μετώπου, τη διεκδίκηση της προεδρίας από τη θεία της στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

{https://twitter.com/Marion_M_Le_Pen/status/856207417352359937}

Δεν επιβεβαιώθηκαν πάντως οι φόβοι για υψηλή αποχή στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, ανάλογη του 2002, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο. Η συμμετοχή στη διαδικασία του πρώτου γύρου έφθασε στα ίδια, περίπου επίπεδα, με τις αναμετρήσεις του 2012 και του 2007. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η συμμετοχή στην ψηφοφορία έφθασε στο 69,42% στις 5 το απόγευμα τοπική ώρα (6 το απόγευμα ώρα Ελλάδος). Συγκριτικά, το 2012 η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ανερχόταν, την ίδια ώρα, στο 70,59%, το 2007 στο 73,87% και το 2002 στο 58,45%. Το 2002 στον δεύτερο γύρο πέρασε ο πατέρας της Μαρίν Λεπέν Ζαν Μαρί Λεπέν μαζί με τον Ζακ Σιράκ ο οποίος ηττήθηκε από τον Σιράκ.

Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ifop, η τελική συμμετοχή θα ανέλθει στο 81%, ποσοστό υψηλό, που όμως δεν αποτελεί ρεκόρ για τα γαλλικά δεδομένα.

Πάντως, στα υπερπόντια γαλλικά εδάφη το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών του 2012 φαίνεται ότι μειώθηκε. Τα στοιχεία που δόθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι στη δημοσιότητα σχετικά με τη συμμετοχή -προτού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία- μεταδόθηκαν από τα γαλλικά ΜΜΕ.