Διεθνή

Περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις ζητεί ο Πουτζντεμόν

Περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις ζητεί ο Πουτζντεμόν
Ο αυτονομιστής πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ζήτησε να συναντηθεί με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «το συντονομότερο δυνατόν», σε επιστολή που απηύθυνε προς την ισπανική κυβέρνηση και στην οποία δηλώνει ότι προτεραιότητά του για τους προσεχείς δύο μήνες είναι ο διάλογος. 

Ο Καταλανός ηγέτης ζητά από τον Μαριάνο Ραχόι «να απορρίψει την καταστολή» και να δεχθεί «μία συνάντηση το συντομότερο δυνατόν» απαντώντας στην προειδοποίηση με την οποία η ισπανική κυβέρνηση του ζητούσε να αποσαφηνίσει εάν κήρυξε ανεξαρτησία ή όχι.

Ο Μαριάνο Ραχόι είχε δηλώσει ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν καλείται να απαντήσει με ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι» στο ερώτημα εάν κήρυξε την ανεξαρτησία της Καταλονίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έδαφος για την εφαρμογή του άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος, που προβλέπει την αναστολή της αυτονομίας μίας ισπανικής περιοχής.

Σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης Ραφαέλ Καταλά δήλωσε ότι η απάντηση του Πουτζντεμόν στην αιτίαση του Ισπανού πρωθυπουργού, στερείται εγκυρότητας.

Εν τω μεταξύ αναμένεται ότι η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία θα κάνει ανακοίνωση για την Καταλονία στις 13.30 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση αν έχει κηρύξει ή όχι την ανεξαρτησία της αυτόνομης κοινότητας στην επιστολή με την οποία απαντά στο σχετικό ερώτημα που του έθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν προτείνει στον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι περίοδο δύο μηνών για διαπραγματεύσεις στην επιστολή του προς τον ισπανό πρωθυπουργό.