Διεθνή

Thomas Cook: Το “κανόνι” ερχόταν και τα αφεντικά μοιράζονταν εκατομμύρια σε μπόνους

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Την ίδια ώρα που η Thomas Cook βάδιζε ολοταχώς προς την πτώχευση, οι υπεύθυνοι της εταιρείας λάμβαναν εκατομμύρια ως μπόνους, που έφτασαν τα 34 εκατ. κατά την τελευταία τετραετία και οδήγησαν στην πλήρη κατάρρευση του ταξιδιωτικού κολοσσού.

Όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Mirror, ο Ελβετός CEO, Πήτερ Φάνχάουζερ, που ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι η εταιρεία βάζει λουκέτο, έχει εισπράξει περίπου 9.390.000 ευρώ από το 2014, όταν και ανέλαβε τα ηνία. Από αυτά, 3.280.000 ευρώ είναι μπόνους κατά την τελευταία τετραετία. 

Ο χορός των εκατομμυρίων δεν σταμάτησε εκεί. Ο πρόεδρος πήρε 1.600.000 ως μπόνους, ενώ τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο οικονομικός διευθυντής έλαβε 8.000.000 από το 2014.

Τα 6.000.000 το 2015 έλαβε και ο πρώην διευθυντής ως ανταμοιβή για την καλή δουλειά που έκανε όταν η εταιρία ήταν σε κρίση. 

H πτώχευση της Thomas Cook άφησε άνεργους περίπου 9.000 εργαζόμενους, ενώ πάνω από 150.000 βρετανοί ταξιδιώτες βρέθηκαν στο εξωτερικό χωρίς εισιτήριο επιστροφής.

Η κατάρρευση της εταιρείας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τουριστική βιομηχανία σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνταν η εταιρεία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στη χώρα μας είναι έκδηλη η ανησυχία για τις επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία των νησιών, την ίδια ώρα που παραμένουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες τουρίστες οι οποίοι περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις για την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη. Παράλληλα, δεν άργησαν να έρθουν στην επιφάνεια τα σενάρια τόσο για την εξαγορά της εταιρείας, όσο και για τους ωφελημένους από την κατάρρευση της Thomas Cook.

Βεβαίως, όπως και σε κάθε τέτοια ιστορία, υπάρχει και η τραγελαφική εκδοχή, με την ακύρωση του γάμου του...Thomas Cook εξαιτίας της χρεωκοπίας της ομώνυμης εταιρείας.