Διεθνή

Θρίαμβος των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία: Για πρώτη φορά βουλευτής ο ακροδεξιός Φάρατζ

Θρίαμβος των Εργατικών στη Μεγάλη Βρετανία: Για πρώτη φορά βουλευτής ο ακροδεξιός Φάρατζ
Ο Κιρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έπειτα από τη συντριπτική ήττα των Συντηρητικών.

Σε δηλώσεις του νωρίς το πρωί της Παρασκευής - έχοντας ήδη συγκεντρώσει τις 326 έδρες που χρειάζονται για να σχηματίσει κυβέρνηση - ο Κιρ Στάρμερ ευχαρίστησε τους Βρετανούς και χαρακτήρισε μεγάλη ευθύνη την εντολή στους Εργατικούς.

Είναι η ώρα «να επιστρέψουμε την πολιτική στο δημόσιο συμφέρον, ώστε να γίνει ξανά μια δύναμη για την αλήθεια», τόνισε. «Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της εποχή μας. Η μάχη για την εμπιστοσύνη είναι η μάχη που θα μας καθορίσει [...] Οι «αξίες αυτού του αλλαγμένου Εργατικού Κόμματος» είναι η «κινητήρια δύναμη της νέας κυβέρνησης: πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα».

Λίγο νωρίτερα ο Σούνακ είχε αρνηθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δηλώνοντας πως αυτή είναι μια «δύσκολη νύχτα».

Στη σύντομη δήλωσή του ανακοίνωσε πως τηλεφώνησε στον σερ Κιρ Στάρμερ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του, ενώ έκανε λόγο για «μια απογοητευτική ετυμηγορία», από την οποία «υπάρχουν πολλά να μάθουμε και να σκεφτούμε».

Ο Σούνακ ανέλαβε την ευθύνη για την ήττα, ζητώντας συγγνώμη από τους «πολλούς καλούς, σκληρά εργαζόμενους συντηρητικούς υποψηφίους» που δεν εξελέγησαν. 

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη του BBC, οι Συντηρητικοί θα μείνουν με μόλις 144 βουλευτές - συγκεντρώνοντας τις λιγότερες έδρες από την ίδρυση τους πίσω τη δεκαετία του 1830. Οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 410 από τις συνολικά 650 έδρες στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 58, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας 8, το Reform UK 4 έδρες και τα υπόλοιπα κόμματα 26.

 elections_br_84ccf.JPG

Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019 - όταν ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν οδήγησε τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Για πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό, τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος οδήγησε το κόμμα του σε θρίαμβο, εξασφαλίζοντας ευρεία πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Έπειτα από πέντε συντηρητικούς πρωθυπουργούς, το Brexit, τη λιτότητα, την κρίση της αγοραστικής δύναμης και την επιδείνωση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι Βρετανοί δηλώνουν πλέον έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα.

28900776_4c91e.jpg

Βουλευτής για πρώτη φορά ο ακροδεξιός Φάρατζ

Στην αναμέτρηση της Πέμπτη, ο Νάιτζελ Φάρατζ - επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Reform UK - κέρδισε για πρώτη φορά μια θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο, εξασφαλίζοντας την έδρα του Κλάκτον στο Έσσεξ.

Παρότι η αντιμεταναστευτική ρητορική του και η εκστρατεία που έκανε υπέρ του Brexit κατέστησαν τον Φάρατζ έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους και αμφιλεγόμενους πολιτικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται ύστερα από επτά αποτυχημένες απόπειρες.

«Υπάρχει ένα τεράστιο κενό στον χώρο της κεντροδεξιάς, στη βρετανική πολιτική σκηνή, και δουλειά μου είναι να το καλύψω, δήλωσε ο Φάρατζ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην εκλογική του περιφέρεια.

«Σκοπεύω να δημιουργήσω ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, ελπίζω αρκετά μεγάλο για να στοχεύσει ψηλά στις εκλογές του 2029».

Σημειώνεται πως το πρώτο exit poll όταν έκλεισαν οι κάλπες προέβλεπε 13 έδρες για το Reform UK, αλλά η αναθεωρημένη πρόβλεψη του BBC δίνει πλέον μόνοι 4 έδρες στο κόμμα. 

«Ανεξάρτητος» ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν κέρδισε το Islington North, την εκλογική περιφέρεια που εκπροσωπεί από το 1983 - αλλά για πρώτη φορά ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης κέρδισε τον Praful Nargund, έναν τοπικό δημοτικό σύμβουλο των Εργατικών που επιλέχθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος ως υποψήφιος τον Μάιο. 

Στη νικητήρια ομιλία του ο Κόρμπιν δήλωσε ότι διεξήγαγε μια «θετική εκστρατεία», ενώ τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να παράγει απαντήσεις για τα κοινωνικά προβλήματα, προσθέτοντας ότι η δαιμονοποίηση των αιτούντων άσυλο δεν είναι απάντηση.

Δήλωσε υπερήφανος για την εκλογική του περιφέρεια που υπερασπίστηκε μια «πιο ευγενική, πιο ήπια, πιο περιεκτική πολιτική».