Διεθνή

Κοροναϊός - Συγκάλυψη από την Κίνα; Εξαφανίστηκε δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με τον γιατρό που κατέληξε

photo: EPA photo: EPA
Πυκνώνει το μυστήριο αναφορικά με τις προσπάθειες για φίμωση του κοινού που επιχειρείται από την Κίνα σε ό,τι αφορά την ιογενή πνευμονία. Δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με τον γιατρό που πρώτος αποκάλυψε τι θα μπορούσε να προκαλέσει ο κοροναϊός, έχει εξαφανιστεί.

Αναλυτικά, ο δημοσιογράφος - πολίτης Τσεν Τσιουσί, ο οποίος ενημέρωνε για τις εξελίξεις από την καρδιά της επιδημίας, την πόλη Ουχάν, αγνοείται από την Πέμπτη, ημέρα του θανάτου του γιατρού Λι Γουενλιάνγκ στην Κίνα. Η μητέρα του απηύθυνε μέσω του λογαριασμού του γιου της στο Twitter έκκληση. Η εξαφάνισή του συμπίπτει με τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να αντιμετωπίσουν το κύμα λαϊκής οργής και να εξουδετερώσουν τις πηγές ενημέρωσης του κοινού για τις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας που έχει επιφέρει ο κοροναϊός.

Γεγονός είναι πως η κινεζική ηγεσία καταγγέλλεται για καθυστερημένη αντίδραση στην επιδημία, καθώς και για τη φίμωση των ανθρώπων που προσπάθησαν να ειδοποιήσουν το κοινό για τον κίνδυνο. Ο θάνατος του 34χρονου γιατρού Λι Γουενλιάνγκ που προσπάθησε να ενημερώσει για την εμφάνιση και εξάπλωση μίας παρόμοιας με το Sars ιογενούς πνευμονίας έχει προκαλέσει έκρηξη οργής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης από την κινεζική ηγεσία και εκκλήσεις για αποκατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης.

Κοροναϊός: Όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα

  • Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας (NHC) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στους 908 ενώ οι εργαζόμενοι άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν σε γραφεία και εργοστάσια σε όλη την Κίνα αφού η κυβέρνηση χαλάρωσε κάποιους από τους περιορισμούς για την εργασία και τις μετακινήσεις.
  • Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα υπήρχαν έως χθες 3.062 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό μέχρι στιγμής στα 40.171.
  • Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι έχει επιβεβαιωθεί πως 27 αλλοδαποί στη χώρα έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό έως σήμερα το πρωί και δύο --ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας-- πέθαναν.
  • Οι εργαστηριακοί έλεγχοι σε δείγματα επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στην Ιαπωνία επέτρεψαν να επιβεβαιωθούν τουλάχιστον 65 νέα κρούσματα του κοροναϊού σήμερα, σύμφωνα με τον καπετάνιο του πλοίου.
  • Η Βρετανία, όπου τα κρούσματα διπλασιάστηκαν από τέσσερα σε οκτώ σήμερα, ανακοίνωσε ότι ο νέος ιός αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία.
  • Η Ταϊβάν, που έχει 18 κρούσματα, επέκτεινε τους περιορισμούς για τους επισκέπτες από το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο σήμερα. Προηγουμένως, είχε απαγορεύσει την είσοδο όσων προέρχονταν από την ηπειρωτική Κίνα καθώς και τον ελλιμενισμό ξένων κρουαζιερόπλοιων.
  • Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μεταβαίνει στο Πεκίνο για να βοηθήσει στις έρευνες για την επιδημία.
  • Ο ιός έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 27 χώρες και περιοχές, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters βάσει των επίσημων ανακοινώσεων, μολύνοντας πάνω από 330 ανθρώπους. Δύο θάνατοι έχουν αναφερθεί εκτός ηπειρωτικής Κίνας.
  • Σε όλη την Κίνα, τα σχολεία σε επαρχίες και περιοχές --όπως η Γκουανγκντόνγκ, η Ανχούι, η Τζετζιάνγκ, η Χεϊλονγκτζιάνγκ, η Τζιανσού, η Σαντόνγκ, η Χεμπέι, η Τζιανγκσί και η Εσωτερική Μογγολία, καθώς και στη Σανγκάη και το Τσονγκκίνγκ-- θα παραμείνουν κλειστά έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
  • Οι τελευταίοι ασθενείς εκτός Κίνας περιλαμβάνουν μια ομάδα Βρετανών που έμειναν σε ορεινό χωριό των Άλπεων, όπως ανακοίνωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες Υγείας, δημιουργώντας φόβους για περαιτέρω κρούσματα στην Ευρώπη.
  • Οι ασιατικές μετοχές μετρίασαν τις αρχικές τους απώλειες καθώς οι κινεζικές αρχές ήραν κάποιους από τους περιορισμούς για την εργασία και τις μετακινήσεις, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν και πάλι τη λειτουργία τους αν και διατηρείται η νευρικότητα στις αγορές.
  • Η Κίνα ανακοίνωσε ότι έως το απόγευμα του Σαββάτου είχαν αποδεσμευθεί 71,85 δισεκ. γιουάν (10,28 δισεκ. δολάρια) στη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Από το Σάββατο, στο Χονγκ Κονγκ επιβλήθηκε καραντίνα δύο εβδομάδων για όλους τους ανθρώπους που φτάνουν στην περιοχή από την ηπειρωτική Κίνα ή για όσους βρέθηκαν εκεί τις τελευταίες 14 ημέρες.
  • Η Μαλαισία παρέτεινε την απαγόρευση εισόδου σε επισκέπτες από την Κίνα.
  • Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι δεν συνιστά στους πολίτες της να ταξιδεύουν στην Κίνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη. Η Ιταλία ζήτησε να μην πηγαίνουν στο σχολείο για δύο εβδομάδες τα παιδιά που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Kοροναϊός: Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ

Κοροναϊός: Σοβαρή επιδημία και άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία

Κοροναϊός: Θετικοί και άλλοι ασθενείς στην Αγγλία - Αυξάνονται τα κρούσματα