Διεθνή

Πρίγκιπας Φίλιππος: Συντετριμμένη η βασιλική οικογένεια στο τελευταίο αντίο (εικόνες& βίντεο)

Πρίγκιπας Φίλιππος: Συντετριμμένη η βασιλική οικογένεια στο τελευταίο αντίο (εικόνες& βίντεο) Φωτογραφία: ΑΠΕ -ΜΠΕ
Ο πρίγκιπας Φίλιππος πέθανε την περασμένη Παρασκευή, 09.04.2021, μόλις δυο μήνες πριν συμπληρώσει 100 χρόνια ζωής, βυθίζοντας στο πένθος την επί 73 χρόνια σύζυγό του, Βασίλισσα Ελισάβετ και την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο πρίγκιπας Φίλιππος άφησε το δικό του στίγμα του στην Βρετανία, με την ζωή του να θυμίζει...ταινία. Έφυγε από την Ελλάδα μέσα σε ένα καφάσι και παντρεύτηκε την Βασίλισσα Ελισάβετ. 

Σημειώνεται ότι στον λογιαριασμό της Βασιλικής Οικογένειας στο twitter δημοσιεύτηκε ένα αφιέρωμα στη ζωή του.

Prince Philip uniform

{https://twitter.com/RoyalFamily/status/1383326258654695431?s=20}

{https://twitter.com/RoyalFamily/status/1383163548268953601?s=20}

Ενός λεπτού σιγή έξω από το παρεκκλήσι

Με ενός λεπτού σιγή και κανονιοβολισμούς αποχαιρέτησαν τον πρίγκιπα Φίλιππο πριν την τελετή έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

khdeia new

Συντετριμμένη η βασίλισσα Ελισάβετ 

Όπως λένε πηγές από το Παλάτι λίγο πριν το φέρετρο με την σορό του αναχωρήσει για το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, η Ελισάβετ έμεινε μόνη της μαζί του για λίγο.

Οι ίδιες πηγές από το παλάτι έλεγαν σύμφωνα με την DailyMail ότι η βασίλισσα ήταν η επιτομή της αξιοπρέπειας όλες αυτές τις ημέρες αφού παρά το προχωρημένο της ηλικίας της επέμενε να επιβλέψει όλες τις προετοιμασίες για την σημερινή ιδιαίτερα οδυνηρή για εκείνη τελετή.

beth

beth2

queen

Boύρκωσε ο Κάρολος στην κηδεία

Μπορεί τα πάντα γίνονται με βάση το πρωτόκολλο, ωστόσο, για τα παιδιά του, δεν παύει να είναι ένας τελευταίος αποχαιρετισμός στον αγαπημένο τους πατέρα. Ο  άλλοτε σχεδόν ανέκφραστος Κάρολος  βούρκωσε για τον αγαπημένο του πατέρα.

KAROLOS2 1

Ο φωτογραφικός φακός «έπιασε» και την 39χρονη Δούκισσα του Κέιμπριτζ την στιγμή που έφτανε στο Κάστρο του Ουίνδσορ. 

Ο σύζυγός της πρίγκιπας Ουίλιαμ συμμετείχε στο τελετουργικό της κηδείας, έτσι η ίδια έφτασε μόνη της στο παρεκκλήσι.

kate

Το φέρετρό του Φίλιππου ήταν καλυμμένο από την προσωπική του σημαία, το σπαθί του και το καπέλο που φορούσε ως αξιωματικός στο βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Η σημαία του δούκα του Εδιμβούργου είναι χωρισμένη σε 4 τμήματα:

Στο άνω αριστερό τμήμα τρεις λέοντες συμβολίζουν την καταγωγή από τη Δανία, δίπλα ο λευκός σταυρός σε μπλε φόντο είναι το σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του, κάτω αριστερά οι άσπρες και μαύρες λωρίδες είναι το έμβλημα των Μαουντμπάτεν και κάτω δεξιά ένα κάστρο με τρεις πύργους, το σύμβολο του Εδιμβούργου.

Ποιοι ήταν στην πομπή

Μια μικρή πομπή από εξέχοντα μέλη της βασιλικής οικογένειας συνόδευσε το φέρετρο του πρίγκιπα Φίλιππου στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, ενώ η βασίλισσα επέβαινε σε μια κρατική Bentley.

Κατά σειρά στην πομπή ήταν οι: Πριγκίπισσα Άννα, Πρίγκιπας Κάρολος, Πρίγκιπες Άντριου και Εδουάρδος, Χάρι, Πίτερ Φίλιπς και Ουίλιαμ, ο σύζυγος της Πριγκίπισσας Άννας, αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού Σερ Τίμοθι Λόρενς και ο γιος της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας, κόμης του Σνόουντον.

khdeia

Στο τέλος της πομπής  ήταν ο ιδιαίτερος γραμματέας του Φιλίππου, ταξίαρχος Άρτσι Μίλερ Μπέικγουελ, ο επικεφαλής της ασφάλειας του Πρίγκιπα, καθώς και 4 άτομα που εργάζονταν στις υπηρεσίες του.

 Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης, προς τιμήν του στρατιωτικού του παρελθόντιος για το οποίο ήταν πολύ υπερήφανος. Ο δούκας του Εδιμβούργου πολέμησε με το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

{https://twitter.com/SkyNews/status/1383420329800781834?s=20}

LILI3

Οι προσκεκλημένοι στην κηδεία ήταν μόνο 30, όλοι με μάσκες και τηρήθηκαν οι αποστάσεις σύμφωνα με τα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ απαγορευόταν η είσοδος στο κοινό.

Στην είσοδο του ναού το φέρετρο θα υποδεχθεί ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Ουέλμπι και ο Επίσκοπος του Ουίνδσορ, Ντέιβιντ Τζον Κόνερ.

feretro

Η τελετή της κηδείας ξεκίνησε με τον Πρωθιερέα του Ουίνδσορ να αποτίει φόρο τιμής στην «ακλόνητη πίστη» του πρίγκιπα Φίλιππου προς την βασίλισσα, το θάρρος και το ψυχικό του σθένος, ενώ ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έδωσε τις ευλογίες του κατά την ολοκλήρωση της λιτής τελετής.

Στην συνέχεια, το φέρετρο κατέβηκε στην Βασιλική Κρύπτη, υπό τους θρηνητικούς ήχους της γκάιντας του Βασιλικού Συντάγματος της Σκωτίας. Εκεί θα παραμείνει περιμένοντας την βασίλισσα Ελισάβετ. Στην συνέχεια, το ζεύγος θα μεταφερθεί στην τελευταία του κατοικία, στο παρεκκλήσι του μνημείου του βασιλέα Γεωργίου του 6ου, πατέρα της Ελισάβετ.

Αν και είχαν προηγηθεί εκκλήσεις για να μην συγκεντρωθεί πλήθος κατά την διάρκεια της τελετής εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, πολλοί ήταν οι πολίτες που προσήλθαν με λουλούδια στα χέρια.

Αναλυτικά, το «παρών» έδωσαν εκτός από την βασίλισσα Ελισάβετ, ο Πρίγκιπας Κάρολος με την δούκισσα της Κορνουάλης, ο Πρίγκιπας Άντριου, οι δύο του κόρες, Πριγκίπισσες Βεατρίκη και Ευγενία με τους συζύγους τους, Εντοάρντο Μαπέλι Μότζι και Τζακ Μπρούκσμπανκ, αντίστοιχα.

Η Πριγκίπισσα Άννα με τον σύζυγό της, Σερ Τίμοθι Λόρενς, τα δύο της παιδιά, Ζάρα Τιντάλ και Πίτερ Φίλιπς και ο Μάικ Τιντάλ, σύζυγος της Ζάρα. Επίσης, παρόντες ήταν ο Πρίγκιπας Εδουάρδος με την σύζυγό του Σόφι, κόμισσα του Ουέσεξ, την 17χρονη κόρη τους, λαίδη Λουίζ και τον 11χρονο γιο τους, Τζέιμς, υποκόμη του Σέβερν.

Οι λεπτομέρειες της τελετής  σχεδιάστηκαν με βάση τις προσωπικές επιθυμίες του ίδιου του πρίγκιπα Φιλίππου.