Διεθνή

Πώς μια δικαστική απόφαση εκτόξευσε την αξία του Facebook - Ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια

Πώς μια δικαστική απόφαση εκτόξευσε την αξία του Facebook - Ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια Φωτογραφία: pixabay
Γιατί απορρίφθηκαν οι προσφυγές των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών ανταγωνισμού, που αποσκοπούσαν στο να υποχρεώσουν το Facebook να εκχωρήσει τις εφαρμογές «Instagram» και «WhatsApp», με τον ισχυρισμό ότι εξασφαλίζουν στην εταιρεία υπερβολικά δεσπόζουσα θέση στην αγορά της ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης.

«Χρυσάφι» αποδείχτηκε για την εταιρεία «Facebook Inc» μια δικαστική απόφαση που απέρριψε σειρά προσφυγών περί μονοπωλιακής τακτικής εναντίον της, καθώς εκτίναξε την τιμή της μετοχής της. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύτηκε έτσι σε πάνω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, είδηση που έκανε τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με το «euronews», οι προσφυγές των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών ανταγωνισμού αποσκοπούσαν στο να υποχρεώσουν την εταιρία του «Facebook» να εκχωρήσει τις παγκοσμίως δημοφιλέστατες εφαρμογές «Instagram» και «WhatsApp», με τον ισχυρισμό ότι εξασφαλίζουν στην εταιρεία υπερβολικά δεσπόζουσα θέση στην αγορά της ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης.

Η απόφαση δικαστηρίου να απορρίψει αγωγές του αμερικανικού δημοσίου σε βάρος του Facebook για αθέμιτο ανταγωνισμό είχε ως αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να εκτοξευτεί και η κεφαλαιοποίησή της να ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το αποτέλεσμα αυτών των δικαστικών αποφάσεων ήταν η σημαντική άνοδος κατά 4% περίπου της μετοχής της «Facebook Inc». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να φέρει τη χρηματιστηριακή της αξία σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο δικαστής Τζέιμς Μπόουσμπεργκ του δικαστηρίου στην Ουάσιγκτον αποφάνθηκε ότι οι προσφυγές ήταν «νομικώς ανεπαρκείς», μολονότι προέρχονταν και από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανταγωνισμού (FTC). Σύμφωνα με αναλυτές, οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές κατά των μονοπωλιακών πρακτικών θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ευρώπης.

{https://www.youtube.com/watch?v=m-o3b-5DXW8&t=1s}

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν για αυτό που ονομάζεται Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες και Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές. Είναι δύο προτάσεις - ορόσημο για τον περιορισμό της δύναμης των τεχνολογικών κολοσσών ώστε να μην εισάγουν ακραία πράγματα, ακόμη και για τη διάλυσή τους. Κι έτσι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι επειδή οι δικαστές στις ΗΠΑ έχουν πάρα πολλές εξουσίες, οι ρυθμιστικές αρχές θα πιέσουν, όπως στην ΕΕ, για κανόνες, έτσι ώστε εφεξής να μην αντιμετωπίζονται οι υποθέσεις κατά περίπτωση», δήλωσε στο «euronews» ο αναλυτής των «Financial Times», Χαβιέ Εσπινόζα.

Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και η Ουάσιγκτον έχουν θέσει ως προτεραιότητα να βάλουν φρένο στις μονοπωλιακές πρακτικές μεγάλων επιχειρήσεων του διαδικτύου.

Η αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου προωθεί ήδη έξι νομοσχέδια προς τον σκοπό αυτό, ενώ ο Τζό Μπάιντεν ανέθεσε τη διεύθυνση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου στην ειδική επί θεμάτων αντιτράστ Λίνα Καν.

Περιθώριο 30 ημερών στους ενάγοντες να καταθέσουν προσφυγή

Η απόφαση για προσωρινή απόρριψη σημαίνει ότι αν και δε στοιχειοθετείται επαρκώς η προσφυγή, το δικαστήριο δίνει περιθώριο 30 ημερών το πολύ στους ενάγοντες να επανακαταθέσουν την προσφυγή τους με πιο πλήρη στοιχεία, προς νέα εκδίκαση.

Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, ο δικαστής απέρριψε και τις αιτιάσεις πολλαπλών αμερικανικών πολιτειών, θεωρώντας ότι καθυστέρησαν πάρα πολύ να προσβάλλουν την εξ αγοράς εκ μέρους της «Facebook» των θυγατρικών πλέον μέσων της, «Instagram» (αποκτήθηκε το 2012) και «WhatsApp» (αποκτήθηκε το 2014). Η απόρριψη είναι οριστική, μη επιτρέποντας επανακατάθεση των προσφυγών.

{https://twitter.com/euronewsgr/status/1409939894324056070?s=20}

(πληροφορίες από euronews)