Διεθνή

Αφγανιστάν: Κρίσιμη συνάντηση αντιπροσωπείας της κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, έφυγε από τη χώρα ο πρόεδρος

φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ - ΜΠΕ
Αντιπροσωπεία της κυβέρνησης του Αφαγανιστάν, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα, Κυριακή 15 Αυγούστου, για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, όπως ανέφερε Αφγανός διαπραγματευτής. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Άσραφ Γάνι, εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Καμπούλ για το Τατζικιστάν.

Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος, ανέφερε στο Reuters ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης στη συζήτηση.

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου, καθώς οι αντάρτες έφθασαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.

Παράλληλα, ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη. Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Ώρα μηδέν για το Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, εκκενώθηκε με ελικόπτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ στο Αφγανιστάν, «καταιγιστικές» οι εξελίξεις με την κρίση στη χώρα. Εκκενώθηκε με ελικόπτερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ. 

«Καταιγιστικές» οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την κρίση στη χώρα, καθώς πλέον και η πρωτεύουσα Καμπούλ πέφτει στα χέρια τον Ταλιμπάν, με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας να αναφέρει ότι μαχητές των Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Νωρίτερα, ξεκίνησε η εκκένωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Καμπούλ με τον πρόεδρο Μπάιντεν να αυξάνει κατά 2.000 τις ένοπλες δυνάμεις που θα αποσταλούν για την ασφαλή μεταφορά διπλωματών, των οικογενειών τους και αφγανών αμάχων, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 5.000 στρατιώτες. Αμερικανοί διπλωμάτες εγκαταλείπουν την αμερικανική πρεσβεία με ελικόπτερα για να προλάβουν την είσοδο των Ταλιμπάν.

{https://twitter.com/ShujaatShigree/status/1426836011422728192?s=20}

Από όλες τις πλευρές της πρωτεύουσας Καμπούλ, την οποία είχαν περικυκλώσει νωρίτερα, άρχισαν να εισέρχονται οι Ταλιμπάν μετά από ολιγοήμερη προέλαση και ενώ οι εκπρόσωποι των δυτικών δυνάμεων αποχωρούν εσπευσμένα.

Οι Ταλιμπάν διέταξαν τους μαχητές τους να αποφύγουν πράξεις βίας κατά την είσοδό τους στην αφγανική πρωτεύουσα επιτρέποντας να φύγουν με ασφάλεια όσοι το επιθυμούν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ηγέτης των Ταλιμπάν στη Ντόχα.

Ζήτησε επίσης να μεταφερθούν οι γυναίκες σε προστατευμένες περιοχές.

Η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν ήταν η μοναδική μεγάλη πόλη που είχε μείνει για να καταλάβουν μετά την κατάληψη, νωρίτερα σήμερα, της πόλης στρατηγικής σημασίας Τζαλαλαμπάντ , θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Η πόλη αυτή έπεσε χωρίς μάχη. «Ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», δήλωσε στο Reuters Αφγανός αξιωματούχος.

Πλέον μόνο λιγοστές μικρές πόλεις παραμένουν ακόμη υπό κυβερνητικό έλεγχο. Αλλά είναι διεσπαρμένες και απομονωμένες και οι περισσότερες δεν έχουν μεγάλη στρατηγική αξία.

Μέσα σε λιγότερες από δέκα μέρες, οι Ταλιμπάν έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους του Αφγανιστάν.

{https://twitter.com/IntelWalrus/status/1426822453406408705?s=20}

Το βράδυ του Σαββάτου (14/08) οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως πήραν και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν, συναντώντας ασθενική αντίσταση, αχανείς εκτάσεις στις επαρχίες, κατόπιν στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε με δραματικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, προς κατάπληξη πολλών. Οι πόλεις πέφτουν στα χέρια τους η μια μετά την άλλη, συχνά εύκολα.

{https://twitter.com/guardian/status/1426823671709159428?s=20}

Επιπλέον στρατιώτες στέλνει ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε αργά το Σάββατο (14/08) να στείλει 2.000 επιπλέον στρατιώτες από ό,τι είχε προγραμματιστεί στην Καμπούλ για να εξασφαλίσει την απομάκρυνση Αμερικανών διπλωματών και Αφγανών αμάχων, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έπειτα από διαβούλευση με τους συμβούλους του εθνικής ασφάλειας, "σχεδόν 5.000 στρατιώτες", και όχι πλέον 3.000, θα αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για να διευκολύνουν την απομάκρυνση από τη χώρα έπειτα από 20 χρόνια πολέμου.

Απειλώντας τους Ταλιμπάν με γρήγορη και ισχυρή απάντηση σε περίπτωση επιθέσεων κατά των αμερικανικών συμφερόντων, ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν και υποσχέθηκε ότι δεν θα «κληροδοτήσει» αυτόν τον πόλεμο σε άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ.

«Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος που ηγείται της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν - δύο Ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα κληροδοτήσω αυτόν τον πόλεμο σε έναν πέμπτο», δήλωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε το Σάββατο το βράδυ με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι για την «επείγουσα ανάγκη να συνεχιστούν οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για τη μείωση της βίας», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν εισήλθαν το Σάββατο (14/08) στη Μαζάρ-Σαρίφ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαλχ του βόρειου Αφγανιστάν, σχεδόν χωρίς αντίσταση, κι ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας διέφευγαν από την περιοχή, δήλωσαν επαρχιακοί αξιωματούχοι.

{https://twitter.com/AFP/status/1426823103322247170?s=20}

Φεύγουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο «Reuters».

«Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει... η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αναμενόταν πως η εκκένωση των περισσότερων διπλωματών θα ξεκινούσε σήμερα, καθώς οι Ταλιμπάν συνεχίζουν την προέλασή τους που έχει φέρει την ισλαμική οργάνωση στα πρόθυρα της Καμπούλ μέσα σε μερικές ημέρες.

{https://twitter.com/sanaayesha__/status/1426821662725447684?s=20}

Πήγαν σε άγνωστη περιοχή

Μέλη «κεντρικών» ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Αξιωματούχος των Ταλιμπάν δήλωσε στο Reuters πως η οργάνωση δεν επιθυμεί απώλειες καθώς αναλαμβάνει τον έλεγχο, αλλά πως δεν έχει κηρύξει κατάπαυση του πυρός.

{https://twitter.com/ShujaatShigree/status/1426836011422728192?s=20}

Εγκαταλείπει και ο πρεσβευτής της Βρετανίας

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν πρόκειται να έχει εγκαταλείψει τη χώρα της Ασίας αεροπορικώς ως το απόγευμα, αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Sunday Telegraph, αφού εκατοντάδες μέλη του στρατού του ΗΒ μετέβησαν στη χώρα για εγγυηθούν την ασφάλεια της απομάκρυνσης των βρετανών διπλωματών, δημοσίων λειτουργών και πολιτών.

Το σχέδιο για την απομάκρυνση των Βρετανών προέβλεπε ότι η επιχείρηση θα διαρκούσε εβδομάδες, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της κυριακάτικης έκδοσης της Τέλεγκραφ, η ταχύτητα της προέλασης των Ταλιμπάν εγείρει φόβους πως το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα καταληφθεί σύντομα από τους αντάρτες και το Λονδίνο αποφάσισε να επισπεύσει τη διαδικασία.

Ως το βράδυ του Σαββάτου (14/08) είχαν απομείνει μόλις μερικές δεκάδες βρετανοί διπλωμάτες και δημόσιοι λειτουργοί από τους 500 που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν ως αυτή την εβδομάδα. Ο πρεσβευτής αναμένεται να αναχωρήσει μέσα στην ημέρα.

Δεν ήταν εφικτή η επικοινωνία με κάποιον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών για να σχολιάσει το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποφάσισε να αναπτυχθούν κάπου 600 στρατιωτικοί, ιδίως μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, στην Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια της επιχείρησης απομάκρυνσης των βρετανών πολιτών και αφγανών συνεργατών τους, κυρίως διερμηνέων.

Επιχείρηση εκκένωσης ετοιμάζει η Γερμανία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας ετοιμάζονται για αποστολή εκκένωσης Γερμανών διπλωματών και πολιτών καθώς και Αφγανών συνεργατών και υπαλλήλων από το Αφγανιστάν υπό αυστηρή φρούρηση, ενημέρωσαν στρατιωτικές πηγές το Γερμανικό Πρακτορείο χθες Σάββατο.

Το μέτρο που θα δίνει την εξουσιοδότηση στον Μπούντεσβερ, τον ομοσπονδιακό γερμανικό στρατό, ώστε να αναπτύξει μέλη της δύναμης ταχείας αντίδρασης μέσα σε μια εβδομάδα, λέγεται πως καταρτίζεται με ταχύ ρυθμό στο κοινοβούλιο.

Οι πηγές του dpa εξήγησαν ότι ελάχιστες αμφιβολίες υπάρχουν μεταξύ των μελών της Μπούντεσταγκ πως η αποστολή αυτή θα είναι απαραίτητη.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται επί του παρόντος πάνω από 100 Γερμανοί πολίτες, συμπεριλαμβανομένων διπλωματών και υπαλλήλων στην πρεσβεία στην Καμπούλ, καθώς και ειδικών που εργάζονται σε υπουργεία και οργανισμούς.

Αφγανοί που εργάζονται για τη γερμανική κυβέρνηση θα απομακρυνθούν επίσης εσπευσμένα, αν και ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι σαφής. Μόνο το υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας απασχολεί πάνω από 1.000 Αφγανούς.

Την Παρασκευή (13/08), η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων στην πρεσβεία στην Καμπούλ στο «απόλυτο μίνιμουμ», όπως και άλλες χώρες, εν μέσω της ταχύτατης προέλασης των Ταλιμπάν στην εμπόλεμη χώρα.

Το Σάββατο (14/08), η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και κλιμάκιο του υπουργικού συμβουλίου εξέτασαν εκτάκτως την αντίδραση του Βερολίνου στην επιδείνωση της κατάστασης στο Αφγανιστάν. Η συνεδρίαση του κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης έγινε ψηφιακά και συμμετείχαν ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο Χέλγκε Μπράουν, υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, και αντιπρόσωπος του υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης απομάκρυνσης των γερμανών πολιτών από το Αφγανιστάν αναμένεται να αναπτυχθούν κυρίως αλεξιπτωτιστές της δύναμης ταχείας αντίδρασης.

{https://twitter.com/Reuters/status/1426822240058892290?s=20}