Διεθνή

Σταδιακό εμπάργκο και από τη Βρετανία στις εισαγωγές πετρελαίου από Ρωσία

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI) (Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
Μετά τις ΗΠΑ, και η Βρετανία προχωρά σε σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως σήμερα ότι θα τερματίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022.

Το εμπάργκο θα γίνει σταδιακά ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις για την ενεργειακή κάλυψη.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

 «Η κυβέρνηση θα εργαστεί επίσης με τις εταιρείες μέσω μιας νέας «Δύναμης Κρούσης για το Πετρέλαιο» για να τις στηρίξει αυτήν την περίοδο ώστε να βρουν εναλλακτικούς παρόχους», είπε ο υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.

 Η είδηση αυτή είχε κυκλοφορήσει νωρίτερα σε διεθνή ΜΜΕ. Σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης που μίλησαν στο POLITICO, θα υπάρξει ένα πολύμηνο περιθώριο πριν από την απαγόρευση προκειμένου να μπορεί η παγκόσμια αγορά να προσαρμοστεί και να σταματήσει τους ανθρώπους να αγοράζουν πετρέλαιο υπό καθεστώς πανικού.

Η ανακοίνωση είναι στην πραγματικότητα μια πολιτική διαμαρτυρία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δεν θα υπάρξει απαγόρευση του ρωσικού αερίου ταυτόχρονα, αλλά αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το ζήτημα εξακολουθεί να συζητείται από την κυβέρνηση του ΗΒ.

Να τονιστεί ότι και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σε δηλώσεις του σήμερα, όπως δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος.