Διεθνή

«Ρωγμή» στο ΟΧΙ στον Πούτιν από την Γερμανία για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια

«Ρωγμή» στο ΟΧΙ στον Πούτιν από την Γερμανία για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας για την απόφαση για τη μετάβαση στις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια, καθώς η αλλαγή στη διαδικασία διακανονισμού του φυσικού αερίου εισάγεται επειδή τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ρωσίας έχουν παγώσει από τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

"Ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Καγκελάριο Σολτς σχετικά με τα πλεονεκτήματα της απόφασης για τη μετάβαση στην πληρωμή του φυσικού αερίου που παρέχεται, ιδίως στη Γερμανία, σε ρωσικά ρούβλια. Η αλλαγή στη διαδικασία διακανονισμού εισάγεται επειδή τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τράπεζας της Ρωσίας έχουν παγώσει από τα κράτη - μέλη της ΕΕ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Σημειώνεται ότι η απόφαση που εγκρίθηκε δεν πρέπει να οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων των συμβάσεων για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο. Συμφωνήθηκε ότι οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών θα συζητήσουν περαιτέρω το θέμα αυτό", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, με αναφορά στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ανακοινωθέν της υπογραμμίζει ότι στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκε η ρώσο-ουκρανική διαπραγμάτευση και οι τελευταίες εξελίξεις της.

Η ιταλική κυβέρνηση, παράλληλα, προσθέτει: "ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε την σημασία να επιτευχθεί, το γρηγορότερο δυνατό, κατάπαυση του πυρός, για να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός και να στηριχθεί η διαπραγματευτική προσπάθεια. Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Ρώμης είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην ειρηνευτική διαδικασία, αν υπάρξουν ξεκάθαρες ενδείξεις αποκλιμάκωσης από μέρους της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος, τέλος, περιέγραψε το σύστημα πληρωμών του ρωσικού φυσικού αερίου, σε ρούβλια. Οι δυο ηγέτες, συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή".

Δεν συμφωνησε ο Σολτς με τον Πούτιν απαντα η Γερμανική κυβερνηση

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε νωρίτερα απόψε τηλεφωνικά με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από επιθυμία του τελευταίου, ανακοίνωσε πριν από λίγο η καγκελαρία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Πούτιν δήλωσε στον κ. Σολτς ότι θα νομοθετήσει ώστε από την 1η Απριλίου η πληρωμή των παραδόσεων ενέργειας να γίνεται σε ρούβλια, τόνισε ωστόσο στον κ. Σολτς ότι δεν θα αλλάξει κάτι στις συμβάσεις των ευρωπαίων πελατών. «Οι πληρωμές θα συνεχίσουν να γίνονται αποκλειστικά σε ευρώ και, όπως συνήθως, με εμβάσματα στην Gazprom-Bank, η οποία δεν επηρεάζεται από τις κυρώσεις. Η τράπεζα θα μετατρέπει κατόπιν τα χρήματα σε ρούβλια. Ο καγκελάριος Σολτς στη συνομιλία δεν έδωσε την συγκατάθεσή του για αυτή τη διαδικασία, αλλά ζήτησε μόνο γραπτές πληροφορίες, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα τη διαδικασία», αναφέρει εμφατικά η καγκελαρία, χρησιμοποιώντας μάλιστα κεφαλαία γράμματα και τονίζει ότι «εξακολουθεί να ισχύει η συμφωνία της G7: οι προμήθειες ενέργειας θα πληρώνοται αποκλειστικά σε ευρώ ή δολάρια. Όπως προβλέπουν οι συμβάσεις».

Γερμανία: Ενεργοποιεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία προχώρησε νωρίτερα σήμερα σε προειδοποίηση ότι θα μπορούσε να οδηγείται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παροχή φυσικού αερίου.

Τόνισε δε ότι το μέτρο έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάσει μια πιθανή διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck ανέφερε σε δήλωση του ότι οι προμήθειες ήταν εξασφαλισμένες για την ώρα και ότι η Γερμανία παρακολουθεί στενά τις ροές με τους διαχειριστές της αγοράς.

"Παρόλα αυτά, πρέπει να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας.

"Με τη δήλωση της έγκαιρης προειδοποίησης, έχει συγκληθεί μια ομάδα κρίσης” αναφέρει ο Habeck σε ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση -στο πιο ξεκάθαρο σημάδι μέχρι τώρα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για διακοπή του εφοδιασμού μετά την επιβολή των πρωτοφανών κυρώσεων ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία- έρχεται καθώς η Μόσχα σχεδιάζει να εισάγει έναν νέο μηχανισμό για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Η απαίτηση αυτή που απορρίφθηκε από τα κράτη της G7, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, πυροδότησε ανησυχίες για διαταραχή της αγοράς.