Διεθνή

Η ιταλική Eni ανοίγει διπλό λογαριασμό, σε ρούβλια και ευρώ, για πληρωμές φυσικού αερίου

Η ιταλική Eni ανοίγει διπλό λογαριασμό, σε ρούβλια και ευρώ, για πληρωμές φυσικού αερίου Φωτογραφία: EPA / Andrea Canali
Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, Eni, ανοίγει διπλό λογαριασμό σε ευρώ και ρούβλια για πληρωμές στην Gazprom Bank.

Η Eni κάνει γνωστό σε ανακοίνωσή της ότι καθώς οι προθεσμίες για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες, ξεκίνησε τη διαδικασία ανοίγματος δύο τρεχούμενων λογαριασμών στην Gazprom Bank, σε προληπτική βάση, ο ένας σε ευρώ και ο δεύτερος σε ρούβλια.

Αυτό γίνεται μετά το μονομερές αίτημα της Gazprom Export να τροποποιήσει τις υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των μερών σύμφωνα με τη νέα διαδικασία πληρωμής φυσικού αερίου που έχει θεσπιστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία, σημειώνει η ιταλική εταιρεία.

Ενώ η Eni απέρριψε τις εν λόγω τροποποιήσεις, πρόκειται να ανοίξει προσωρινά τους δύο λογαριασμούς με την επιφύλαξη των συμβατικών δικαιωμάτων της, τα οποία εξακολουθούν να προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ. Αυτή η ρητή προϋπόθεση θα συμπεριληφθεί στη διαδικασία πληρωμής, συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η ιταλική εταιρεία του τομέα της ενέργειας πρόσθεσε ότι η απόφαση ελήφθη με σεβασμό στο διεθνές πλαίσιο κυρώσεων και με τη σύμφωνη γνώμη των ιταλικών αρχών.

Η Εni κατέστησε σαφές, τέλος, ότι η Ρωσία θα επωμισθεί κάθε τυχόν κόστος που μπορεί να προκύψει από την νέα, αυτή, διαδικασία πληρωμής.

«Στο μέλλον, ελλείψει πλήρων, εξαντλητικών και συμβατικά τεκμηριωμένων απαντήσεων από την Gazprom Export, η Eni θα κινήσει διεθνή διαιτησία με βάση το σουηδικό δίκαιο (σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβάσεις) για να επιλύσει την αβεβαιότητα σχετικά με τις αλλαγές που επέφερε η νέα διαδικασία πληρωμής και την ορθή κατανομή του κόστους και των κινδύνων.

Σε κάθε περίπτωση, η Eni επιβεβαιώνει σθεναρά την πρόθεσή της να συμμορφωθεί με κάθε πιθανή μελλοντική κανονιστική διάταξη που μπορεί να επιβάλει κυρώσεις στην εμπορία φυσικού αερίου ή στους σημερινούς αντισυμβαλλομένους της», καταλήγει η ανακοίνωση της ιταλικής εταιρείας.