Διεθνή

Στο ΥΠΕΞ ο Ρώσος πρεσβευτής, διάβημα διαμαρτυρία για τις απελάσεις Ελλήνων διπλωματών

eurokinissi eurokinissi
Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο πρεσβευτή στην Αθήνα, πραγματοποίησε εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ο γγ του υπουργείου πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε την Πέμπτη ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, όπου εκφράστηκε έντονη διαμαρτυρία από την ελληνική πλευρά για μια σειρά από ρωσικές ενέργειες με κορυφαία την απέλαση των 8 Ελλήνων διπλωματών από τη Μόσχα.

Και αν οι ρωσικές απελάσεις Ελλήνων διπλωματών ήρθαν σαν απάντηση αντίστοιχων ελληνικών κατά Ρώσων διπλωματών, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει πως δεν υπήρχε αριθμητική αντιστοιχία στις εν λόγω ενέργειες. Ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται σύμφωνα με το Βήμα να υποστήριξε πως οι Έλληνες που εκδιώχθηκαν από τη Μόσχα δεν σχετίζονταν με δραστηριότητες που δεν συνάδουν με τη διπλωματική πρακτική. Σε αντίθεση με τους Ρώσους που απελάθηκαν από την Ελλάδα (στις 6 Απριλίου), για ορισμένους εκ των οποίων υπήρχαν απτά στοιχεία.

Στον Ρώσο πρέσβη υπογραμμίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι οι δηλώσεις του ίδιου όσο και της εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα εναντίον της Ελλάδα έχουν ενοχλήσει και προκαλέσει επιδείνωση των διμερών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Δεμίρης κατέρριψε τους ισχυρισμούς της ρωσικής πλευράς ότι υπάρχει κίνδυνος ασφαλείας για τους Ρώσους πολίτες στην Ελλάδα, κάτι που πιστοποιείται μεταξύ άλλων, και από τους κατά τόπους εορτασμούς την 9η Μαΐου (Ημέρα της νίκης) που πραγματοποιήθηκαν δίχως το παραμικρό πρόβλημα.