Διεθνή

Νέα πολιτική κρίση στη Βρετανία, παραιτήθηκε και η Λιζ Τρας (βίντεο)

Νέα πολιτική κρίση στη Βρετανία, παραιτήθηκε και η Λιζ Τρας (βίντεο) Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Έχοντας τον σύζυγό της Hugh O'Leary στο πλευρό της, η Liz Truss είπε: «Ήρθα στην εξουσία σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας. «Οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις ανησυχούσαν για το πώς να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. «Ο παράνομος πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου μας». Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε «κρατηθεί για πάρα πολύ καιρό από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη».

Η Liz Truss συνέχισε λέγοντας ότι : «Σήμερα το πρωί συνάντησα τον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, τον Sir Graham Brady. Συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθούν εκλογές για την ηγεσία που θα ολοκληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε εκ μέρους μας για την υλοποίηση των δημοσιονομικών μας σχεδίων και τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας. Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί διάδοχος».

«Αναγνωρίζω ότι, δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορώ να δώσω την εντολή με την οποία εκλέχτηκα από το Συντηρητικό κόμμα.Θα παραμείνω ως πρωθυπουργός μέχρι να επιλεγεί διάδοχος»

Έξι εβδομάδες αφού αναδείχθηκε πρωθυπουργός της Βρετανίας, η Τρας έχει δει το κύρος της να καταρρακώνεται, με την κοινή γνώμη να την απορρίπτει και βουλευτές από το ίδιο της το κόμμα να την αμφισβητούν.

Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022 και αποχωρεί ύστερα από 45 ημέρες στη θέση αυτή.

{https://youtu.be/C1dOpeHggw8}

Η μικρότερη θητεία πρωθυπουργού στη Βρετανία

Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε δραματικά από την πρωθυπουργία μετά από μόλις 45 ημέρες στη θέση της.

Η πρωθυπουργός είπε ότι ο διάδοχός της θα εκλεγεί σε διαγωνισμό για την ηγεσία των Τόρις, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι βουλευτές των Τόρις προέτρεψαν την Τρας να προχωρήσει σε παραίτηση, μετά την πολιτική αναταραχή της κυβέρνησής της αλλά και από τις οικονομικές πολιτικές της.

Η Λιζ Τρας εξελέγη από τα μέλη των Τόρις τον Σεπτέμβριο, αλλά έχασε την εξουσία μετά από μια σειρά ανατροπών.

Σε μια ομιλία έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η κυρία Τρους είπε: «Αναγνωρίζω ότι δεν μπορώ να δώσω την εντολή με την οποία εξελέγηκα από το Συντηρητικό Κόμμα».

Η κυρία Τρας είπε ότι θα παραμείνει στη θέση της έως ότου ένας διάδοχος αναλάβει επίσημα την ηγεσία του κόμματος και διοριστεί πρωθυπουργός από τον βασιλιά Κάρολο Γ'.