Διεθνή

Κιλιτσντάρογλου σε ΕΕ: «Η Τουρκία δεν είναι αποθήκη για μετανάστες» - «Ανησυχητική η εξάρτησή μας από τη Ρωσία»

Κιλιτσντάρογλου σε ΕΕ: «Η Τουρκία δεν είναι αποθήκη για μετανάστες» - «Ανησυχητική η εξάρτησή μας από τη Ρωσία» Φωτογραφία: ΑΠΕ
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απειλεί την ΕΕ ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία του 2016 για τους μετανάστες.

Ο Κεμάλο Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιος πρόεδρος της Συμμαχίας του Έθνους (CHP), απείλησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακυρώσει τη συμφωνία του 2016 για τους μετανάστες, εάν δεν στηρίξει οικονομικά και πολιτικά τις προσπάθειες της Τουρκίας να στείλει όλους τους Σύρους πρόσφυγες πίσω στην πατρίδα τους.

«Δεν θα στείλουμε τους Σύριους με τη βία, θα τους στείλουμε αφού τους παρέχουμε ασφάλεια. Και θα πάρουμε τα χρήματα από την ΕΕ. Αν δεν δώσουν χρήματα, τότε θα ακυρώσουμε τη συμφωνία επανεισδοχής», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σύμφωνα με το hurriyetdailynews.

Τι προβλέπει η συμφωνία με την ΕΕ

Ο Κιλιτσντάρογλου αναφέρθηκε στη συμφωνία του 2016 για τους μετανάστες μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, η οποία προβλέπει την οικονομική στήριξη της τελευταίας ως αντάλλαγμα για τη φιλοξενία των 3,6 εκατομμυρίων Σύρων που διέφυγαν από τον εμφύλιο πόλεμο.

Χάρη στη συμφωνία, οι Σύροι βρήκαν καταφύγιο στο τουρκικό έδαφος, ενώ η ΕΕ υποσχέθηκε 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε δύο δόσεις.

«Η Τουρκία δεν είναι αποθήκη για μετανάστες», είπε και πρόσθεσε:

«Εάν οι Ευρωπαίοι δεν προστατεύσουν τα δικαιώματα των Σύρων και δεν υποσχεθούν χρήματα για την κατασκευή των σπιτιών, των χώρων εργασίας και των δρόμων τους, τότε θα ακυρώσουμε τη συμφωνία. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να πάνε στην Ευρώπη. Αναλαμβάνουμε όλες αυτές τις δυσκολίες για να ζήσουν οι Ευρωπαίοι με άνεση».

Ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

Όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εναπόκειται στις Βρυξέλλες να δεχτούν ή όχι την Τουρκία, αφού πληρεί όλα τα κριτήρια για πλήρη ένταξη.

«Δεν με νοιάζει αν θα μας δεχτούν ή όχι αφού εκπληρώσουμε όλα τα κριτήρια. Η Τουρκική Δημοκρατία πρέπει να είναι η ισχυρότερη και κυρίαρχη χώρα σε αυτή την περιοχή».

Κιλιτσντάρογλου για Ρωσία

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, δήλωσε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι εξαρτημένη από τον βόρειο γείτονά της αποτελεί ανησυχία.

«Αυτή η εξάρτηση είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Τουρκική Δημοκρατία στο μέλλον», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ενεργειακό κέντρο με τη Ρωσία στα εδάφη της, το οποίο μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την εξάρτηση της χώρας από τη Ρωσία.