Διεθνή

Φρίκη από το αιματοκύλισμα: Συνεχείς ρουκέτες και επιθέσεις στη Γάζα - Στήριξη Μπάιντεν σε Ισραήλ, «πάνω από 1.000 άμαχοι σφαγιάστηκαν»

Φρίκη από το αιματοκύλισμα: Συνεχείς ρουκέτες και επιθέσεις στη Γάζα - Στήριξη Μπάιντεν σε Ισραήλ, «πάνω από 1.000 άμαχοι σφαγιάστηκαν» Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EPA/Yuri Gripas / POOL
Για τέταρτη ημέρα μαίνονται οι συγκρούσεις σε Ισραήλ και Γάζα: Οι τελευταίες αναφορές κάνουν λόγο για 900 Ισραηλινούς και 830 Παλαιστίνιους νεκρούς, την ώρα που συνεχίζονται οι ρουκέτες στην Ασκελόν και οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επιθέσεων που έχουν εξαπολύσει από το Σάββατο οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην υπό πολιορκία Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες.


Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι συζήτησε την υποστήριξη στο Ισραήλ στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τη συνάντηση με τις ομάδες εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ "για να κατευθύνει τα επόμενα βήματα".

"Επικοινωνήσαμε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου για να συζητήσουμε τον συντονισμό για την υποστήριξη του Ισραήλ, την αποτροπή εχθρικών παραγόντων και την προστασία αθώων ανθρώπων", δήλωσε ο Μπάιντεν σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης προτού κάνει δημόσιες δηλώσεις για την κατάσταση στο Ισραήλ.

«Ο λαός του Ισραήλ ζει μια τέτοια στιγμή αυτό το Σαββατοκύριακο, τα ματωμένα χέρια της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς που δήλωσε ότι σκοπός της είναι να σκοτώσει Εβραίους. Αυτή ήταν μια πράξη καθαρού κακού. Πάνω από 1.000 άμαχοι σφαγιάστηκαν. Όχι απλώς σκοτώθηκαν, σφαγιάστηκαν στο Ισραήλ.

Ανάμεσά τους τουλάχιστον 14 Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν. Γονείς σφαγιάστηκαν χρησιμοποιώντας το σώμα τους για να προσπαθήσουν να προστατέψουν τα παιδιά τους. Ανατριχιαστικές αναφορές για βρέφη που σκοτώθηκαν. Ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν.

Νέοι σφαγιάστηκαν ενώ παρακολουθούσαν ένα μουσικό φεστιβάλ για να γιορτάσουν την ειρήνη. Για να γιορτάσουν την ειρήνη. Νεαρές γυναίκες βιάστηκαν, δέχθηκαν επίθεση και επιδείχθηκαν σαν τρόπαια. Οι οικογένειες έκρυβαν τον φόβο τους για ώρες προσπαθώντας απεγνωσμένα να κρατήσουν τα παιδιά τους ήσυχα για να μην τραβήξουν την προσοχή».

{https://www.youtube.com/watch?v=7v40bJGqfEo}


Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε ότι το Ισραήλ προχωρά σε «πλήρη επίθεση» εναντίον της Γάζας, ενώ ισχυρίστηκε πως έχει ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής. 

«Θα μετανιώσουν, η Γάζα δεν θα επιστρέψει ποτέ σε αυτό που ήταν», ανέφερε μιλώντας σε στρατεύματα κοντά στον φράχτη της Λωρίδας της Γάζας.

«Όποιος έρθει να αποκεφαλίσει, να δολοφονήσει γυναίκες, επιζώντες του Ολοκαυτώματος - θα τον εξοντώσουμε με όλη μας τη δύναμη και χωρίς συμβιβασμούς».

Νωρίτερα, ένοπλη μονάδα της Χαμάς έδωσε στους κατοίκους της ισραηλινής πόλης Ασκελόν προθεσμία έως τις 17:00 να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους. Πραγματοποιώντας τις απειλές της, μετά τη λήξη της διορίας εξαπέλυσε ένα μπαράζ ρουκετέων.

«Ως αντίδραση στο έγκλημα του εχθρού που καταδιώκει τον λαό μας και τον αναγκάζει να εγκαταλείψει τα σπίτια του σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, δίνουμε στους κατοίκους της κατεχόμενης πόλης Ashkelon προθεσμία να αποχωρήσουν πριν από τις πέντε το απόγευμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Abu Ubaida το μεσημέρι της Τρίτης.

Λίγο αργότερα εκτοξεύθηκαν και 10-12 πυραύλοι από τον Λίβανο προς το Ισραήλ, πιθανώς από μαχητές της Χαμάς ή της Ισλαμικής Τζιχάντ. Την είδηση επιβεβαίωσε, λίγο αργότερα, και ο ισραηλινός Στρατός (IDF) κάνοντας λόγο για τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο και αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα και ακόμη δέκα που έπεσαν σε «ανοιχτές» περιοχές.


Οργή Ερντογάν για το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εξέφρασε την ενόχληση του για την παρουσία αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ στο Ισραήλ:

«Οι HΠΑ το αεροπλανοφόρο τους το στέλνουν στο Ισραήλ. Τι δουλειά έχει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στο Ισραήλ; Τι έρχεται να κάνει; Μαζί με τα πλοία που το συνοδεύουν, αλλά και με τα αεροσκάφη που μεταφέρει θα βομβαρδίσει και θα καταστρέψει την Γάζα, θα κάνει βήματα για μεγάλες σφαγές», δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ εκτίμησε ότι η ένταση δεν θα τελειώσει σε μία ή δύο εβδομάδες. «Γι' αυτό κάνουμε συνομιλίες», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία προσπαθεί να βρει πως να διαμεσολαβήσει ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Επιθυμία μας είναι να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».


«Αν παρέμβουν οι ΗΠΑ θα απαντήσουμε»

Η ηγεσία των Χούθι της Υεμένης και ένας υψηλόβαθμος Ιρακινός πολιτικός ευθυγραμμίστηκαν σήμερα με το Ιράν και με ένοπλες οργανώσεις που απείλησαν να πλήξουν αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή εάν οι ΗΠΑ στηρίξουν το Ισραήλ, στον πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη εκφράσει τη σθεναρή υποστήριξή τους στο Ισραήλ και δεσμεύτηκαν να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα αυτή και να αναπτύξουν μια ναυτική δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Υεμένη, ο ηγέτης του πανίσχυρου κινήματος των σιιτών Χούθι προειδοποίησε ότι η οργάνωσή του θα «απαντήσει» σε οποιαδήποτε παρέμβαση των ΗΠΑ στη Γάζα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους και άλλα στρατιωτικά μέσα.

Πρόσθεσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συντονίσει τις ενέργειές της με άλλα μέλη του αποκαλούμενου «Άξονα της Αντίστασης» που περιλαμβάνει σιιτικές, υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις στο Ιράκ και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.


Για τρίτη φορά βομβαρδίζεται το μοναδικό σημείο διαφυγής από τη Γάζα

Το συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφα προς την Αίγυπτο, η μοναδική διέξοδος από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, βομβαρδίστηκε τρεις φορές από την ισραηλινή αεροπορία τις τελευταίες 24 ώρες, όπως ανέφεραν σήμερα μία μη κυβερνητική οργάνωση και φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Η παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης τέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο στόχαστρο και πάλι το απόγευμα, διακόπτοντας τη διέλευση οικογενειών προς και από τον παλαιστινιακό θύλακο που τελεί πλέον υπό την «πλήρη πολιορκία του Ισραήλ», όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως «δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει σε αυτό το στάδιο» ότι διενήργησε τις επιδρομές.

Η αιγυπτιακή ΜΚΟ Sinai for Human Rights διευκρίνισε πως το πλήγμα «προκάλεσε νέο κλείσιμο του σημείου διέλευσης». Καμία επιβεβαίωση δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει είτε από τη μία είτε από την άλλη πλευρά.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο AFP πως οι Αιγύπτιοι υπάλληλοι του συνοριακού σημείου διέλευσης αποχώρησαν από τα κτίρια όπου εργάζονταν ενώ λεωφορεία που μετέφεραν παλαιστινιακές οικογένειες καθ΄οδόν προς τη Γάζα γύρισαν πίσω, ξαναπαίρνοντας τον δρόμο για το Ελ-Αρίς, πρωτεύουσα του Βόρειου Σινά.


Απέρριψε την πρόσκληση του Μπορέλ το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν απέρριψε την πρόσκληση να συμμετάσχει σε μια σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που γίνεται σήμερα, τόνισαν πηγές, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel.

«Την ώρα που θάβουμε τους νεκρούς μας και πολεμούμε την εγκληματική τρομοκρατία, όταν ο κόσμος υποστηρίζει ξεκάθαρα το Ισραήλ, δεν υπάρχει χώρος για ισορροπίες και θεωρητικές συζητήσεις, παρά μόνο ένας αποφασιστικός και ανένδοτος πόλεμος κατά της παλαιστινιακής τρομοκρατίας», τόνισε μια πηγή του ισραηλινού ΥΠΕΞ, σε μια ένδειξη ότι το Ισραήλ επικεντρώνεται στον πόλεμο που κήρυξε μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και όχι σε διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Ο Κοέν θα συνεχίσει να έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών, πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι ο Έλι Κοέν και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ριγιάντ αλ-Μάλικι προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν σήμερα στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών που συνεκλήθη εκτάκτως μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.


Εικόνες από τη «βροχή» ρουκετών στην Ασκελόν

Ο ανταποκριτής του Open Σωτήρς Δανέζης που βρίσκεται στην πόλη Ασκελόν έκανε λόγο για διαδοχικά χτυπήματα από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τόνισε ότι επικρατεί πανικός και ο κόσμος τρέχει να προστατευτεί στα καταφύγια.

Την ίδια ώρα σημείωσε πως ακούγεται και το οπλικό σύστημα IRON DOME που εκτοξεύει πυραύλους για να μην φτάσουν οι ρουκέτες στο έδαφος.


Η Χαμάς λέει πως «χτύπησε» το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν - Το αρνείται το Ισραήλ

Η ένοπλη ομάδα al-Qassam Brigades ανέφερε ότι εκτόξευσε πυραύλους προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν. Ένας εκπρόσωπος του αεροδρομίου, ωστόσο, δήλωσε ότι το Μπεν Γκουριόν δεν επλήγη.

Σε ξεχωριστό μήνυμα στο επίσημο κανάλι της στο Telegram, η ομάδα ανακοίνωσε επίσης ότι στόχευσε το Τελ Αβίβ.

Η Ισραηλινή Ραδιοτηλεόραση επιβεβαίωσε πως ακούστηκαν σειρήνες στην περιοχή Γκους Νταν.


Μετά το τέλος του πολέμου οι διαπραγματεύσεις για τους 150 ομήρους

Ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το ζήτημα της ανταλλαγής ομήρων θα τεθεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του, ο αρχηγός της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης τόνισε ότι «μέρη που επικοινώνησαν μαζί μας» και πρόσφεραν διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση ομήρων με ανταλλαγή κρατουμένων ενημερώθηκαν για αυτή την απόφαση.

Περίπου 150 άνθρωποι, στρατιώτες και πολίτες διαφορετικών εθνικοτήτων απήχθησαν από την παλαιστινιακή οργάνωση κατά την επίθεση που εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο στην ισραηλινή επικράτεια.

Χθες το βράδυ το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα απείλησε να εκτελέσει ομήρους που κρατά σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν χθες επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters.