Διεθνή

Μονόδρομος η θωράκιση των συνόρων της Γερμανίας, κοινές περιπολίες με Πολωνία και Τσεχία

Μονόδρομος η θωράκιση των συνόρων της Γερμανίας, κοινές περιπολίες με Πολωνία και Τσεχία
Μπορεί η ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στο Βερολίνο να αποτελεί προϊόν σύμπραξης μετριοπαθών δυνάμεων, ωστόσο δεν υπήρχαν δεύτερες σκέψεις στον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού.

Η ουσιαστική φύλαξη των συνόρων και η αποτροπή εισόδου στη χώρα παράνομων μεταναστών συνιστά πλέον για τη γερμανική ηγεσία απόλυτη προτεραιότητα. Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και υψηλής ανασφάλειας για το τι θα επιφέρει εκ νέου ο πόλεμος στη Γάζα, οι αρμόδιες αρχές επενδύουν πια στη σφράγιση των συνόρων. Ήδη, τα νέα δεδομένα καταγράφονται στη συνοριακή γραμμή με την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχία.

Μάλιστα, οι αστυνομικές αρχές στη Γερμανία θα συνεργάζονται με εκείνες σε Πολωνία και Τσεχία, πραγματοποιώντας ακόμα και κοινές περιπολίες σε όλες τις διασυνοριακές περιοχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ο βασικός στόχος είναι είναι να αποτραπεί η περαιτέρω μετακίνηση των προσφύγων εντός της ΕΕ, ακόμα και αν μ' αυτό τον τρόπο καταστρατηγούνται οι προβλέψεις της συνθήκης Σένγκεν.

Υπενθυμίζεται ότι διακρατική συνεργασία για τον έλεγχο των (εξωτερικών) συνόρων της Ε.Ε είχε καταγραφεί πριν από περίπου δύο χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Αυστρίας. Αν και για μεγάλο χρονικό διάστημα η Γερμανία αποτελούσε τόπο έλξης και προορισμού για χιλιάδες μετανάστες, εντούτοις το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος και αυστηροποίηση των διαδικασιών και στον τρόπο χορήγησης ασύλου.

Οι οικονομικές μεταβολές, η ενεργειακή κρίση, η κοινωνική συνοχή, αλλά και η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αποτελούν παράγοντες που διαμορφώνουν ένα διαφορετικό τοπίο για την κυβερνητική πολιτική. Ταυτόχρονα, η άνοδος του AFD σε ολόκληρη τη χώρα-σε πολλά ανατολικά κρατίδια έχει περάσει ήδη στην πρώτη θέση- αλλά και η έντονη πίεση του CDU, προκαλούν συνθήκες πίεσης για τον κυβερνητικό σχηματισμό, ο οποίος δείχνει να χάνει την επιρροή του σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινής γνώμης.

Η τελευταία πρόβλεψη του Poll of the Polls του έγκυρου Politico (3 Νοεμβρίου) καταγράφει κατάρρευση των κυβερνητικών εταίρων, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες που αποτελούν το βασικό κορμό του σχήματος βρίσκονται στο 16%, οι Πράσινοι στο 14%, ενώ το άλλοτε ελκυστικό κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) λαμβάνει μόλις το 5% των προτιμήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσιονομικό κόστος για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην ομοσπονδιακή και τις περιφερειακές ηγεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά φαίνεται τελικά ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν σε μια κοινή συνισταμένη για μικρότερες δαπάνες και στοχευμένη αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων, γεγονός που, σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα, προκάλεσε ικανοποίηση και στο γραφείο του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς.

Από εδώ και στο εξής, οι λαμβάνοντες άσυλο, οι οποίοι αναμένεται να μειωθούν δραστικά λόγω των νέων αυστηρών κανόνων, θα δικαιούνται ετησίως ένα ποσό της τάξης των 7.500 ευρώ, σε αντίθεση με το βαρύ προϋπολογισμό των 3,7 δις. Ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Αντιμέτωπη με νέα δεδομένα και απαλλαγμένη από ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, η γερμανική Κυβέρνηση δίνει τον τόνο μιας ανθεκτικότερης μεταναστευτικής πολιτικής, μπροστά σε αβέβαιες προεκτάσεις που μπορεί να έχει το θέμα στο άμεσο μέλλον.