Διεθνή

Μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ο ισραηλινός στρατός: «Θα γίνει σφαγή στο νοσοκομείο» λέει η Χαμάς

Μέσα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα ο ισραηλινός στρατός: «Θα γίνει σφαγή στο νοσοκομείο» λέει η Χαμάς Φωτογραφία: IDF
Στρατεύματα του ισραηλινού στρατού μπήκαν μέσα στο νοσοκομείο της Γάζας, Αλ Σίφα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα βρήκαν όπλα και περιουσιακά στοιχεία της Χαμάς μέσα στο νοσοκομείο Shifa, γεγονός που υποδηλώνει την παρουσία της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ομήρους που κρατούνται αυτή τη στιγμή στο Shifa, αλλά οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας πιστεύουν ότι η επιχείρηση μπορεί να αποφέρει πληροφορίες πληροφοριών για τους αιχμαλώτους.

Τουλάχιστον πέντε ένοπλοι της Χαμάς σκοτώθηκαν από τα στρατεύματα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών έξω από το νοσοκομείο. 


Γάζα: Επίκειται "μπλακ άουτ" στις τηλεπικοινωνίες

Οι δύο κύριες εταιρείες τηλεπικοινωνιών της Γάζας, η Paltel και η Jawwal, προειδοποίησαν για "πλήρες τηλεπικοινωνιακό μπλακάουτ τις επόμενες ώρες" στη Γάζα.

«Τα κύρια κέντρα δεδομένων και οι διακόπτες στη Λωρίδα της Γάζας σταδιακά κλείνουν λόγω της εξάντλησης των καυσίμων», ανέφεραν οι εταιρείες σε κοινή ανακοίνωσή τους.


Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν βάναυσα σε άνδρες στο νοσοκομείο al-Shifa

Ο Omer Zaqout, εργαζόμενος στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου al-Shifa, λέει στο Al Jazeera ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες "συνέλαβαν και επιτέθηκαν βάναυσα σε μερικούς από τους άνδρες που κατέφυγαν στο νοσοκομείο.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τους συλληφθέντες άνδρες γυμνούς και με δεμένα μάτια. [Δεν] έφεραν καμία βοήθεια ή προμήθειες, έφεραν μόνο τρόμο και θάνατο», είπε, προσθέτοντας ότι ο στρατός περικυκλώνει πλέον κάθε κτίριο εντός του νοσοκομειακού συγκροτήματος.

Περισσότερα από 180 πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται στην αυλή του νοσοκομείου", είπε. "Η κατάσταση είναι πολύ τρομακτική, πυροβολισμοί ακούγονται παντού στην περίμετρο του νοσοκομείου».


Επιμένει ο ισραηλινός στρατός 

Ο στρατός συνεχίζει να λέει ότι υπάρχει ένα κέντρο διοίκησης κάτω από την al-Shifa, παρά την έλλειψη αποδείξεων, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Και τώρα λένε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη προς το παρόν ότι κάποιος από τους αιχμαλώτους κρατείται εκεί, αλλά ότι συνεχίζουν να ερευνούν την περιοχή καθώς κινούνται γύρω από το νοσοκομείο.

Είπαν ότι θα διευρύνουν αυτή την επιχείρηση. Δεν είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει αυτό, αλλά φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με όσα ειπώθηκαν νωρίτερα ότι πρόκειται για μια στοχευμένη επιχείρηση.


Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ συγκλονισμένοι από την ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο al-Shifa

«Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης», λέει ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς στον λογαριασμό του στο X.

Πρόσθεσε ότι είναι "συγκλονισμένος" από την έφοδο των Ισραηλινών στο νοσοκομείο al-Shifa στη Γάζα.

Επιπλέον, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έγραψε στο X ότι "οι αναφορές για στρατιωτική εισβολή στο νοσοκομείο al-Shifa είναι βαθιά ανησυχητικές".

«Έχουμε χάσει και πάλι την επαφή με το υγειονομικό προσωπικό του νοσοκομείου. Ανησυχούμε εξαιρετικά για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των ασθενών τους».


Τελευταίες εξελίξεις: 

  • Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η "επιχείρησή" του στο νοσοκομείο al-Shifa βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς τα στρατεύματα αναζητούν υποτιθέμενες "υποδομές" της Χαμάς και αιχμαλώτους.
  • Ο Δρ Ahmed Mokhallalati, ένας γιατρός μέσα στο νοσοκομείο, λέει ότι η κατάσταση γίνεται "όλο και πιο στενή" καθώς τα ισραηλινά τανκς παίρνουν θέσεις.
  • Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας προειδοποιεί για "σφαγή" μετά την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο συγκρότημα.
  • Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτηρίζει την επιδρομή "παραβίαση" του διεθνούς δικαίου.
  • Ανώτεροι αξιωματούχοι του ΟΗΕ δηλώνουν "συγκλονισμένοι" από τη "βαθιά ανησυχητική" ισραηλινή επιδρομή.