Διεθνή

Το Ισραήλ ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση στα νότια της Γάζας - Ξανά χωρίς τηλεπικοινωνίες

Το Ισραήλ ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση στα νότια της Γάζας - Ξανά χωρίς τηλεπικοινωνίες Φωτογραφία: ΑΠΕ
Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τμήματα της νότιας Γάζας, δήλωσαν κάτοικοι την Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια πιθανή επέκταση της επίθεσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν φυλλάδια προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τμήματα της νότιας Γάζας, δήλωσαν κάτοικοι την Πέμπτη, σηματοδοτώντας μια πιθανή επέκταση της επίθεσής τους σε περιοχές όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ακολούθησαν προηγούμενες εντολές εκκένωσης συνωστίζονται σε καταφύγια και σπίτια που λειτουργούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Διεύρυνση των επιχειρήσεων στο νότο, όπου το Ισραήλ πραγματοποιεί ήδη καθημερινές αεροπορικές επιδρομές, απειλεί να επιδεινώσει την ήδη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στο πολιορκημένο έδαφος.


Όλες οι υπηρεσίες επικοινωνιών διακόπηκαν και πάλι στη Γάζα

Όλες οι υπηρεσίες επικοινωνιών έχουν διακοπεί σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας λόγω έλλειψης καυσίμων, αναφέρει ο παλαιστινιακός πάροχος τηλεπικοινωνιών Paltel.

Η Paltel αναφέρει ότι η σταθερή σύνδεση, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και η σύνδεση στο διαδίκτυο στη Γάζα έχουν πέσει.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι η έλλειψη καυσίμων ευθύνεται για τη διακοπή ρεύματος.

«Η Γάζα βρίσκεται και πάλι σε πλήρες μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες και... αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν καύσιμα», δηλώνει ο επικεφαλής της UNRWA, Philippe Lazzarini, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας, με τους περισσότερους να έχουν καταφύγει στο νότο, όπου τα τρόφιμα, το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια είναι όλο και πιο σπάνια. 


IDF: Προχωράμε στην επόμενη φάση της χερσαίας επιχείρησης

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δηλώνει ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας εντόπισαν "σημαντικά ευρήματα" στο νοσοκομείο Shifa, καθώς προχωρούν στην "επόμενη φάση" της χερσαίας επιχείρησης.

Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα ευρήματα μέσα στο νοσοκομείο.

«Η επιχείρηση συνεχίζεται και διεξάγεται με ακρίβεια, επιλεκτικά, αλλά με πολύ, πολύ αποφασιστικό τρόπο», λέει κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο κέντρο διοίκησης της 36ης Μεραρχίας.

Λέει ότι οι IDF ολοκλήρωσαν την κατάληψη του δυτικού τμήματος της πόλης της Γάζας και εκκαθάρισαν την περιοχή από κάθε πράκτορα και περιουσιακό στοιχείο της Χαμάς.

«Η επόμενη φάση έχει αρχίσει», προσθέτει ο Γκάλαντ.