Διεθνή

H μεταναστευτική κρίση και τα νέα δεδομένα

H μεταναστευτική κρίση και τα νέα δεδομένα
H Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανθεκτικές λύσεις και στοχευμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ωστόσο, οι συνεχείς μεταβολές στο ζήτημα αυτό επιβάλλουν όχι μόνο την απαραίτητη εγρήγορση, αλλά πολύ περισσότερο τη διαρκή προσαρμογή των μηχανισμών παραγωγής πολιτικής στα νέα δεδομένα.

Αν και η διαχείριση των πτυχών του ίσως νούμερα ένα ζητήματος για την ευρωπαϊκή πολιτική θα έπρεπε να επιτυγχάνεται σε κεντρικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, εντούτοις η αδυναμία εξεύρεσης μια ολιστικής πρότασης, επιβάλλει στα εθνικά κράτη να αναζητούν, είτε από μόνα τους, είτε με επιμέρους συνεργασίες τις κατάλληλες απαντήσεις.

Τις τελευταίες μέρες, επικρατεί ανησυχία στα σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία, καθώς οι Αρχές στο Ελσίνκι βλέπουν μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια της Μόσχας να εργαλειοποιήσει το θέμα και να προωθεί μετανάστες, χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, γι’ αυτό κρίθηκε απολύτως απαραίτητο να κλείσουν μεθοριακοί σταθμοί σε συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία που αποτελούσαν πόλους έλξης παράτυπων μεταναστών. Την ίδια ώρα φουντώνει η συζήτηση στο εσωτερικό της χώρας για την ανάγκη ανέγερσης ενός φράχτη στα σύνορα με τη Ρωσία, στα πρότυπα του ελληνικού φράχτη στον Έβρο, ως μέτρο ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών.

Γίνεται αντιληπτό ότι στο μεγαλύτερο μέρος της Ε.Ε επικρατεί συναγερμός για ένα θέμα που όχι μόνο απασχολεί τις τοπικές κοινωνίες, αλλά τροφοδοτεί τις δυνάμεις που βρίσκονται στα άκρα της πολιτικής κλίμακας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την πορεία ακραίας συντηρητικοποίησης της Ευρώπης και αναρρίχησης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στα κέντρα εξουσίας σε κεντρικό, αλλά και εθνικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί η απόφαση της Δανίας και της Αυστρίας να χρηματοδοτήσουν από κοινού την κατασκευή κέντρου εκπαίδευσης συνοριοφυλάκων στην Τυνησία, με στόχο την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από την Αφρική προς την νότια Ευρώπη μέσω της Μεσογείου.

Πολύ πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Gerhard Karner που ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα εγκαινίασε το επίμαχο κέντρο στην περιοχή Nefta της Τυνησίας, μαζί με τους Δανούς ομολόγους του. Οι δύο πλευρές αποφάσισαν να δράσουν από κοινού, στέλνοντας ένα μήνυμα και προς τα υψηλότερα κλιμάκια των Βρυξελλών ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που θα έπρεπε προ πολλού να είχαν γίνει με τη σφραγίδα των ίδιων των ευρωπαϊκών θεσμών. Εξάλλου, δεν είναι λίγες φορές που η Κυβέρνηση της Βιέννης έχει ασκήσει έντονη κριτική στην ηγεσία της Ε.Ε, καταλογίζοντας αδυναμία και αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση δράσεων που θα χτυπούσαν το πρόβλημα στον πυρήνα του.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στα γερμανικά σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία οι Αρχές έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου ταυτοτήτων και διαβατηρίων, προκειμένου να περιορίσουν δραστικά την είσοδο εκείνων που δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά και το δικαίωμα να βρίσκονται επί γερμανικού εδάφους.

Πέρα από την αυτονόητη προστασία των συνόρων της χώρας η σκλήρυνση της στάσης της γερμανικής πλευράς συνδέεται άμεσα και με την άνοδο που καταγράφει η ακροδεξιά στη χώρα, η οποία φλερτάρει συνεχώς με όλο και μεγαλύτερα ποσοστά στις περιφερειακές εκλογές, ενώ εμφανίζεται απόλυτα έτοιμη για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, έχοντας ήδη καταθέσει το σχετικό μανιφέστο.

Αυτή είναι η σημερινή μεγάλη εικόνα στο εσωτερικό της Ε.Ε, όσον αφορά στη μεταναστευτική κρίση. Όσο δε οι γεωπολιτικές κρίσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο θα αυξάνει η ανησυχία για ραγδαία αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.