Διεθνή

Πότε θα μιλήσουν τα κόμματα για τη σημασία των ευρωεκλογών;

Πότε θα μιλήσουν τα κόμματα για τη σημασία των ευρωεκλογών; Φωτογραφία: INTIME
Στην Ελλάδα οι εκλογικές διαδικασίες για την Ευρωβουλή αντιμετωπίζονται παγίως με όρους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, παρά υπό το πρίσμα μιας προσέγγισης που αφορά στο κοινό μέλλον και τη διαχείριση των μεγάλων προκλήσεων.

Οι πολιτικές δυνάμεις, ακόμα και εκείνες που έχουν πρωτοστατήσει στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε, αλλά και στην ΟΝΕ δεν δίνουν την απαραίτητη βαρύτητα στην ανάδειξη της ευρωπαϊκής ατζέντας, αλλά και στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας. Βρισκόμαστε ένα εξάμηνο πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου και ουδείς έχει μπει στην πορεία κατάθεσης ενός συγκεκριμένου πολιτικού μανιφέστου που θα μπορούσε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ή ακόμα και στην διενέργεια θεματικών συζητήσεων για τα σημαντικά θέματα που έχει μπροστά της η Ευρώπη και θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη την περίοδο 2024-2029.

Είναι αλήθεια ότι σε ένα μεγάλο μέρος της Ε.Ε η συζήτηση για τις ευρωεκλογές έχει αρχίσει, ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός εντός των δυνάμεων που κινούνται στο λεγόμενο δημοκρατικό τόξο για την άνοδο της ακροδεξιάς, με τα κόμματα που διατυπώνουν έναν ακραίο και λαϊκίστικο λόγο να προετοιμάζονται ήδη πυρετωδώς για τις εκλογές και να προσδοκούν σε σημαντική αύξηση των ποσοστών τους. Στην αντίπερα όχθη, πολιτικοί οργανισμοί που έχουν πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επιδεικνύουν μια ανεξήγητη βραδύτητα και μια σχετική χαλαρότητα στην διαχείριση μιας μάχης που θα διενεργηθεί την επόμενη χρονιά σε ένα εντελώς διαφορετικό και πιο σύνθετο πολιτικό περιβάλλον σε σχέση με εκείνη του 2019, αλλά και παλαιότερων.

Το ενδιαφέρον των πολιτών παραμένει μειωμένο με ευθύνη και του ίδιου του πολιτικού συστήματος, αν και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης (Ευρωβαρόμετρο) που διενεργήθηκαν μετά από τις τελευταίες σημαντικές κρίσεις (πανδημία, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση) έδειξαν πως το ποσοστό της κοινής γνώμης που αντιλαμβάνεται πλέον τη σπουδαιότητα της κοινής δράσης αυξάνεται σημαντικά και στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η αύξηση της προσοχής για τα ευρωπαϊκά δρώμενα και η δημιουργία ενισχυμένων μηχανισμών πληροφόρησης για τους κύριους άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής, συνιστούν βασικές επιλογές στήριξης της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά, όταν έλθει η ώρα της κάλπης. Οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να μπαίνουν σε μια λογική ξεκαθαρίσματος λογαριασμών των κομμάτων, κάθε φορά με φόντο τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι μια πρώτη τάξεως ευκαιρία να γίνει ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος, ενώ μέσα από τις διαφορές, αλλά πολύ περισσότερο τη συναίνεση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα ενδέχεται να ενισχυθεί η θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό στερέωμα, αλλά και να συνδράμει στην παραγωγή πολιτικής για κρίσιμα ζητήματα που ξεπερνούν κατά πολύ τα ελληνικά σύνορα. Κοντολογίς, η εκλογική διαδικασία για την επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνιστά μια πρόκληση που μας αφορά όλους, πολιτικά κόμματα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά πολύ περισσότερο το σύνολο της κοινωνίας.