Διεθνή

Η βελγική Προεδρία και οι προτεραιότητες για μια δημοκρατική Ευρώπη

Η βελγική Προεδρία και οι προτεραιότητες για μια δημοκρατική Ευρώπη Φωτογραφία: Eurokinissi
Το πολιτικό στίγμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο, συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «προστασία, ενίσχυση, προετοιμασία».

Το Βέλγιο αναλαμβάνει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες και η ανάγκη για την υλοποίηση πολιτικών και δράσεων που θα δίνουν απαντήσεις στις έντονες ανησυχίες των πολιτών είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Οι καιροί που διανύουμε δεν είναι συμβατικοί, ενώ ταυτίζονται χρονικά με την προετοιμασία των πολιτικών δυνάμεων ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Ιουνίου. Στις 8 Δεκεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της χώρας, Alexander de Croo, έδωσε το πολιτικό στίγμα για το επόμενο κρίσιμο εξάμηνο, το οποίο συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «προστασία, ενίσχυση, προετοιμασία».

Στόχος της βελγικής πλευράς είναι να ρίξει το βάρος στις εξής έξι θεματικές ενότητες:

  • προάσπιση του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και της ενότητας
  • ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς
  • επιδίωξη πράσινης και δίκαιης μετάβασης
  • ενίσχυση της ατζέντας για την κοινωνία και την υγεία
  • προστασία ανθρώπων και συνόρων
  • προώθηση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο

Ωστόσο, από τη σχετική λίστα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και άλλα κορυφαία ζητήματα, όπως η εφαρμογή του νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στο θέμα αυτό έδωσε έμφαση σε συνεντεύξεις που παραχώρησε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του ο Βέλγος Πρωθυπουργός, ο οποίος επικεντρώθηκε στην καλύτερη δυνατή συνεργασία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ώστε οι σχετικές διατάξεις να έχουν και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για τη Βελγική Προεδρία το ζήτημα της βελτίωσης της λειτουργίας της Ε.Ε αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα που αφορούν στη διεύρυνση του συγκεκριμένου πολιτικού εγχειρήματος προς την ανατολή και τα δυτικά Βαλκάνια.

Την ώρα που οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κλιμακώνονται, η Ε.Ε αναζητά τον κοινό τόπο για την περαιτέρω αναγκαία οικονομική στήριξη του Κιέβου με επιπλέον πενήντα δις ευρώ και χρονικό ορόσημο την Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η ανάληψη της Προεδρίας από την Ουγγαρία το δεύτερο εξάμηνο του 2024, η οποία έρχεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις ευρωεκλογές και την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με δεδομένη τη διαρκώς αμφιλεγόμενη στάση του κ. Όρμπαν σε κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής πολιτικής, η χρονική εκείνη περίοδος θα αποτελέσει πιθανόν μια ακόμα έντονη δοκιμασία για τη σημερινή Ευρώπη.