Διεθνή

Η Ευρώπη δίνει μάχη με «τριδημία» αναπνευστικών ασθενειών

Η Ευρώπη δίνει μάχη με «τριδημία» αναπνευστικών ασθενειών Φωτογραφία: pixabay
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «τριδημία» που απειλεί να φέρει τα συστήματα υγείας στα όριά τους, καθώς η έξαρση κρουσμάτων Covid-19 και άλλες αναπνευστικές ασθένειες, «καλπάζουν».

Η Ισπανία και η Ιταλία συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο, καθώς τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών και η χρήση μάσκας - ως μέτρο - επανέρχεται σε χώρους υγείας.

Αύξηση των κρουσμάτων αναφέρθηκε επίσης και στη Γερμανία, όπου η αρχή δημόσιας υγείας δήλωσε ότι το κύμα γρίπης ξεκίνησε επίσημα στις 11 Δεκεμβρίου, και στη Γαλλία, όπου 10 από τις 18 περιφέρειες βρίσκονται επίσημα σε «κατάσταση» επιδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώθηκε μικρή αύξηση των κρουσμάτων γρίπης και των νοσηλειών, με τους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμη.

Στην Ισπανία, υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων γρίπης κατά 75% την τελευταία εβδομάδα του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού Ινστιτούτου Υγείας Carlos III.

foto1

«Στόχος» αναπνευστικών λοιμώξεων τα παιδιά 

Τα παιδιά, όπως αναφέρουν οι FT, προσβάλλονται από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα και έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση των νοσηλειών βρεφών ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Το μείγμα της γρίπης, του Covid και του RSV έριξε το «πέπλο» στην Ευρώπη κατά την εορταστική περίοδο προκαλώντας βήχα και κρυολόγημα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας 

Μέχρι το Σάββατο, τρεις ισπανικές περιφέρειες - η Καταλονία, η Βαλένθια και η Μούρθια - είχαν καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στις εγκαταστάσεις υγείας.

Η Mónica García, υπουργός Υγείας της Ισπανίας, συγκάλεσε τη Δευτέρα συνάντηση των περιφερειακών επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών για να συζητήσουν την επέκταση της υποχρέωσης σε όλη τη χώρα.

Η García δήλωσε την Παρασκευή ότι η αύξηση των ασθενειών θα «ενταθεί» τις επόμενες ημέρες και κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και σε εγκαταστάσεις υγείας.

Παρόμοια τάση καταγράφηκε και στην Ιταλία, όπου εκτιμάται ότι 2 εκατ. άνθρωποι προσβλήθηκαν από γρίπη, Covid και RSV τις δύο τελευταίες εβδομάδες του 2023, σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού θα είναι υψηλότερες από το συνηθισμένο αυτόν τον χειμώνα λόγω των χαμηλότερων επιπέδων ανοσίας, αφού τα μέτρα κατά της γρίπης των τελευταίων ετών είχαν οδηγήσει σε συνολική μείωση των κρουσμάτων αυτών.

Ειδοποίησε τις εθνικές κυβερνήσεις να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού για το Covid και τη γρίπη και να ενισχύσουν την ικανότητα των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, καθώς και να ενθαρρύνουν το πλύσιμο των χεριών και τη χρήση μάσκας για τους πιο ευάλωτους.