Διεθνή

Ανησυχία στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα: Σήμερα η συζήτηση για παρακολουθήσεις και ατιμωρησία

Ανησυχία στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα: Σήμερα η συζήτηση για παρακολουθήσεις και ατιμωρησία Φωτογραφία: Intime
Οι ευρωβουλευτές συζητούν σήμερα Τετάρτη τις τελευταίες εξελίξεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: «Στο μικροσκόπιο» οι παρακολουθήσεις, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ατιμωρησία

Σήμερα Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει την κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση - που έρχεται έπειτα από αίτημα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του Renew Europe - θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του Συμβουλίου και της Επιτροπής, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και ψήφισμα, αν και όχι πριν την πρώτη Ολομέλεια του Φεβρουαρίου.

Η συζήτηση έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ για παραβίαση του δικαίωματος στη ζωή σε επιχείρηση του Λιμενικού το 2014, αλλά κι ενώ εχει μπει εκ νέου στο αρχείο η πειθαρχική δίωξη κατά της πρώην εισαγγελέως της ΕΥΠ Βασιλικής Βλάχου.

Σημειώνεται πως η κ. Βλάχου ελέγχθηκε πειθαρχικά για την έγκριση που έδωσε στις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, με την πειθαρχική έρευνα σε βάρος της να αρχειοθετείται κατόπιν απόφασης της προέδρου της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ελένης Φραγκάκη.

Οι ευρωβουλευτές έχουν εκφράσει επανειλημμένα ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού και των ισχυρισμών για πολιτική παρέμβαση στις έρευνες, καθώς και για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων - ιδίως υπό το πρίσμα της έλλειψης προόδου στην έρευνα για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.

Η συζήτηση ακόμη πιθανό να αγγίξει τις απωθήσεις στα σύνορα και τη μεταχείριση των μεταναστών, την κατάσταση του πλαισίου καταπολέμησης της διαφθοράς και τις ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, καθώς και άλλα ευρήματα από την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για το κράτος δικαίου.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Κοινοβουλίου επισκέφθηκε τη χώρα μας προκειμένου να εξετάσει μια σειρά από ζητήματα όπως η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι μεταναστευτικές πολιτικές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ίση μεταχείριση, η χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Στην ανακοίνωση που είχε δει τότε το φως της δημοσιότητας διαβάζουμε:

Μολονότι η Ελλάδα διαθέτει ένα σταθερό θεσμικό και νομικό πλαίσιο, μια ενεργή κοινωνία των πολιτών και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, η αντιπροσωπεία σημειώνει ότι υπάρχουν πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Οι έλεγχοι και οι διαδικαστικές εγγυήσεις - που είναι απαραίτητα για για μια ισχυρή δημοκρατία - δέχονται ισχυρές πιέσεις.

Ο έλεγχος από εξειδικευμένα όργανα και από τον ελεύθερο Τύπο έχει αποδυναμωθεί, η δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά αργή και αναποτελεσματική, οδηγώντας σε μια κουλτούρα ατιμωρησίας. Η διαφθορά διαβρώνει τις δημόσιες υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά. Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών δέχονται τεράστια πίεση.