Διεθνή

Η σλοβακική Κυβέρνηση Φίκο, νέος πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η σλοβακική Κυβέρνηση Φίκο, νέος πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Ένωση
Έχουν περάσει μόνο λίγοι μήνες μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στην Πολωνία, όπου συντελέστηκε μια αναγκαία για πολλούς πολιτική αλλαγή που προκάλεσε ικανοποίηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Παρά το γεγονός ότι το ένα μέτωπο έκλεισε, ένα άλλο άνοιξε μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης μιας άλλης χώρας, της Σλοβακίας από τον Ρόμπερτ Φίκο, έναν ηγέτη με θέσεις και απόψεις που έχουν ήδη προκαλέσει ανησυχία στους διαδρόμους της Κομισιόν.

Με ανοιχτά μέτωπα που προκαλούν αυξημένη πίεση σε Ε.Ε. αι εθνικές Κυβερνήσεις, όπως το μεταναστευτικό, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα, οι ενεργειακές προκλήσεις και άλλα, δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερες παραφωνίες εντός των τειχών της Ευρώπης.

Παρ’ όλα αυτά, η σημερινή κυβερνητική ομάδα της μικρής γεωγραφικά χώρας της πρώην ανατολικής Ευρώπης στέκεται κριτικά απέναντι σε κεντρικές επιλογές των Βρυξελλών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της παροχής περαιτέρω στρατιωτικού εξοπλισμού στην αμυνόμενη Ουκρανία.

Εξάλλου στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας έθεσε το επίμαχο θέμα ψηλά στην προεκλογική του ατζέντα και το κόμμα του ήρθε πρώτο σε ψήφους. Την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση της Μπρατισλάβας έχει ανοίξει ισχυρούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, καθώς οι δύο πλευρές εκπέμπουν, σε μία σειρά θεμάτων, στο ίδιο μήκος κύματος.

Μάλιστα, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν πρόσφατα στη Βουδαπέστη, όπου αποφάσισαν να εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία τους σε ευαίσθητα θέματα, καθώς υπάρχει μια κοινή οπτική και προσέγγιση όχι μόνο για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες γεωπολιτικές προκλήσεις όπως λ.χ στην Γάζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες αποτελούν μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ, όπου συμμετέχουν επίσης Πολωνία και Τσεχία, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει τις κοινές παρεμβάσεις της. Φίκο και Όρμπαν θεωρούν την τρέχουσα χρονική συγκυρία μια καλή ευκαιρία για ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να προωθήσει λύσεις σε θέματα που η Ε.Ε δεν δύναται να δώσει.

Η στάση της σλοβακικής Κυβέρνησης έναντι της ηγεσίας του Κιέβου προκαλεί ανησυχία στην υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αφενός αποτελεί χώρα- μέλος της Ε.Ε, αφετέρου βρίσκεται σε ένα στρατηγικό σημείο που συνορεύει με την δυτική πλευρά της Ουκρανίας.

Στο εσωτερικό της χώρας, η διαχείριση ευαίσθητων και σύνθετων θεμάτων όπως είναι η διαφθορά, έχει δημιουργήσει τις πρώτες ισχυρές αντιδράσεις σε επίπεδο κοινής γνώμης, ενώ η πρόθεση της ηγεσίας να διαλύσει την ειδική εισαγγελία που επιβλέπει υποθέσεις διαφθοράς υψηλού προφίλ, να μειώσει τις ποινές για διαφθορά και να αποδυναμώσει την προστασία των καταγγελιών, προκάλεσε και ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Υπενθυμίζεται, ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 διεξήχθησαν οι εθνικές εκλογές στη χώρα, όπου οι ψηφοφόροι εξέλεξαν τα εκατό πενήντα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας.

Το αριστερό και φιλορωσικό κόμμα Smer, του κ. Φίκο, τερμάτισε πρώτο με ποσοστό 23%, ενώ το φιλοδυτικό κόμμα Προοδευτική Σλοβακία δεύτερο, με ποσοστό 18%. Τα δύο κόμματα εκφράζουν δύο διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες για τη χώρα και συνεπώς συγκρούονται με σφοδρότητα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.