Διεθνή

Οι Χούθι χτύπησαν το ελληνόκτητο «Star Nasia» στα ανοιχτά της Υεμένης

Οι Χούθι χτύπησαν το ελληνόκτητο «Star Nasia» στα ανοιχτά της Υεμένης Φωτογραφία: Marine Traffic
Επίθεση δέχτηκε την Τρίτη το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο «STAR NASIA» - με σημαία Νήσων Μάρσαλ - ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 53 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του Άντεν της Υεμένης.

Η εταιρεία Ambrey ανακοίνωσε νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης πως ένα ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία των Νησιών Μάρσαλ στοχοθετήθηκε, ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 53 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά του Άντεν.

Επικαλούμενο πηγή από τους Χούθι της Υεμένης, το Reuters επιβεβαίωσε πως αντάρτες της Υεμένης εκτόξευσαν νωρίτερα πυραύλους εναντίον δύο πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας μικρές ζημιές σε ένα φορτηγό πλοίο που έπλεε στα ανοικτά των ακτών της Χοντέιντα της Υεμένης.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν πύραυλοι εναντίον των πλοίων Morning Tide και Star Nasia - αναγνωρίζοντας τα πλοία με σημαία Μπαρμπάντος και Νήσων Μάρσαλ - αντίστοιχα, ως βρετανικά και αμερικανικά.

Τα μέλη του πληρώματος στο «STAR NASIA» είναι Φιλιππινέζοι, ενώ δεν υπήρχε εν πλω κανένας Έλληνας.

Το πλοίο είχε ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και κατευθυνόταν στην Ινδία και ανέφερε έκρηξη σε απόσταση 50 μέτρων από τη δεξιά πλευρά του, χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή ζημιές.

Η ενημέρωση του θαλάμου έγινε από το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο στις 13:15.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για νάρκη, αλλά νεότερες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται για ρουκέτα, λόγω της απόστασης του σημείου όπου έχουν προκληθεί οι υλικές ζημιές σε σχέση με την επιφάνεια της θάλασσας.