Διεθνή

Η ακτινογραφία των ευρωεκλογών του 2024 στην Ελλάδα

Η ακτινογραφία των ευρωεκλογών του 2024 στην Ελλάδα
Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα πρόκειται να λάβουν χώρα τον ερχόμενο Ιούνιο μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον έντασης και με τα ανοιχτά μέτωπα να δημιουργούν συνθήκες πίεσης για την Κυβέρνηση.

Πρόκειται ουσιαστικά για την τέταρτη εκλογική μάχη μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, όπου το κυβερνών κόμμα θα δοκιμάσει τις αντοχές του, ενώ η αντιπολίτευση θα αναζητήσει μια νέα ευκαιρία από τους πολίτες για να κάνει ένα καλό come back στο πολιτικό σκηνικό. Αν και ο χαρακτήρας αυτών των εκλογών είναι διαφορετικός, αφού αφορούν στην εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εντούτοις θα πραγματοποιηθούν καθαρά με όρους εσωτερικής αντιπαράθεσης, καθώς το momentum είναι κρίσιμο για όλες τις πλευρές.

Ποιο είναι όμως το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο τα κόμματα θα αντιπαρατεθούν; Ποιες παράμετροι μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν, ή πρέπει να απασχολούν τα στρατηγεία των κομμάτων, τα οποία προετοιμάζονται πυρετωδώς με την κατάρτιση των ευρωψηφοδελτίων, τις καμπάνιες, αναζητώντας παράλληλα ένα ελκυστικό αφήγημα για να δελεάσουν τους πολίτες και να τους κατευθύνουν στις κάλπες. Όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης εμφανίζουν τη Νέα Δημοκρατία ως το απόλυτο φαβορί για να καταλάβει την πρώτη θέση και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο και τρίτο κόμμα.

Ωστόσο, στο κυβερνών κόμμα οφείλουν να αναλογιστούν μια σημαντική παράμετρο αυτής της προσπάθειας: ότι δηλαδή το βράδυ που θα ανοίξουν οι κάλπες, η σύγκριση με το αποτέλεσμα του Ιουνίου του 2023, δηλαδή των εθνικών εκλογών θα είναι αναπόφευκτη. Εξάλλου, τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τους τελευταίους μήνες, λόγω των πραγματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία και καποιων πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης, που έχουν προκαλέσει ταυτοτικό θέμα σε ένα κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, είτε πρόκειται για βουλευτές, είτε για στελέχη μεσαίου επιπέδου.

Οι γαλάζιοι επιτελείς οφείλουν να δώσουν έμφαση σε δύο κρίσιμα για το εκλογικό αποτέλεσμα σημεία: πρώτον στην αποχή και δεύτερον στη χαλαρή ψήφο. Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα, η επιχείρηση «γαλάζια συσπείρωση», θα μπει σε πλήρη εφαρμογή, αν και τα αποτελέσματα θα φανούν στην ίδια την κάλπη. Η λεγόμενη χαλαρή ψήφος ευνοεί κατά κύριο λόγο τα μικρά κόμματα. Κατά συνέπεια, οι σχηματισμοί που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας ενδέχεται να αποτελέσουν επιλογές εκτόνωσης για δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς, ενώ κάποιοι εξ αυτών θα προτιμήσουν να μείνουν αμέτοχοι από όλη τη διαδικασία.

Στην άλλη πλευρά της όχθης, τα κόμματα που ανήκουν στη ευρύτερη κεντροαριστερά-αριστερά προσδοκούν στο να εκφραστούν οι πολίτες αντικυβερνητικά και να δώσουν ώθηση στα ποσοστά τους. Ωστόσο, η πολυδιάσπαση της ψήφου και η σημερινή εικόνα που παρουσιάζουν δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλη αισιοδοξία και εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, οι φετινές ευρωεκλογές και οι συνθήκες μέσα στις οποίες διεξάγονται, δεν προσφέρονται για ασφαλείς προβλέψεις. Ένα είναι βέβαιο: όλοι πρέπει να ανησυχούν, ο καθένας βέβαια για διαφορετικούς λόγους.