Διεθνή

Πονοκέφαλο προκαλεί το αγροτικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη

Πονοκέφαλο προκαλεί το αγροτικό ζήτημα σε ολόκληρη την Ευρώπη Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Ευρώπη κινείται σε τροχιά αγροτικών κινητοποιήσεων παντού!

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου χιλιάδες παραγωγοί πρωτοστατούν σε καθημερινή πλέον βάση σε διαδηλώσεις, ζητώντας λύσεις και απαντήσεις στα πολυάριθμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε θετική προοπτική για το μέλλον.

Η κατάσταση είναι ταυτόχρονα σύνθετη και δύσκολη, ενώ η εξεύρεση ανθεκτικών πολιτικών για την πρωτογενή παραγωγή προϋποθέτει ένα ολιστικό σχέδιο με πανευρωπαϊκό αποτύπωμα, αφού σε κάθε περίπτωση τα θέματα στη σχετική ατζέντα είναι κοινά για όλες τις χώρες.

Η συζήτηση για τις απαραίτητες αλλαγές στην ΚΑΠ και την προσαρμογή της στα νέα δεδομένα έχει αναπτυχθεί πλέον παντού και συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί ο κοινός τόπος ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις εθνικές κυβερνήσεις και τους εκπροσώπους των αγροτών.

Όπως αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις σχετικές παραμέτρους του επίμαχου θέματος, οι αγρότες δεν μπορούν με τα σημερινά δεδομένα να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις προκλήσεις, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής, οι μειωμένες επιδοτήσεις και η πράσινη μετάβαση δημιουργούν μεγάλα αναχώματα για την επιστροφή στην κανονικότητα και τη διασφάλιση των απαραίτητων ισορροπιών μεταξύ εξόδων και εσόδων για κάθε Ευρωπαίο παραγωγό.

Όσο πιο γρήγορα ληφθούν κοινές αποφάσεις προ αυτή την κατεύθυνση, τόσο πιο εύκολα θα αποκατασταθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους ενός πραγματικά ευαίσθητου τομέα και μάλιστα λίγους μήνες πριν τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών εκλογών.

Πολιτικοί αναλυτές δίνουν έμφαση στο γεγονός ότι τα κόμματα της άκρας δεξιάς επενδύουν σε αυτό το ρήγμα για να αποκομίσουν εκλογικά οφέλη, ενώ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την δυσαρέσκεια και την οργή για να ενισχύσουν τη θέση τους στο ευρωπαϊκό πολιτικό γίγνεσθαι.

Τα επεισόδια που πραγματοποιήθηκαν από οργισμένους αγρότες στις Βρυξέλλες αποτελούν βούτυρο στο ψωμί για τους εκφραστές των άκρων που βλέπουν την κοινωνική αναταραχή ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να εξασφαλίσουν υψηλή εκπροσώπηση στην επόμενη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, γίνεται αντιληπτό πως η προεκλογική μάχη θα γίνει μέσα σε κλίμα έντασης και πόλωσης, σε μια Ευρώπη που πρέπει να επιδιώκει τη συνεργασία και τη συνεννόηση, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά και οι αντοχές της θα δοκιμαστούν σε πολλά επίπεδα.