Διεθνή

Ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας στην Ουκρανία

Ευρωπαϊκή ομπρέλα προστασίας στην Ουκρανία Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε διαρκή εγρήγορση και απόλυτη ετοιμότητα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να συντονίσει τα επόμενα βήματα της για τη στήριξη της Ουκρανίας απέναντι στην απρόκλητη επιθετικότητα της Ρωσίας.

Οι εξελίξεις στο ανατολικό μέτωπο βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή και προκαλούν έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα. Από τη μία πλευρά, η Ρωσία, πετυχαίνοντας μικρές αλλά ουσιαστικές νίκες το τελευταίο διάστημα, επιχειρεί να αυξήσει την πίεση της στους αμυνόμενους, διαθέτοντας το πλεονέκτημα ενός ισχυρού οπλοστασίου με μεγάλο βάθος. Στην αντίπερα όχθη, ο ουκρανικός στρατός κρατά με μεγάλο κόστος τις βασικές γραμμές άμυνας και αναμένει την πρόσθετη βοήθεια σε στρατιωτικό υλικό από τους εταίρους, για να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις των πολεμικών επιχειρήσεων, δύο χρόνια μετά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατά μιας ανεξάρτητης ευρωπαϊκής χώρας.

Πριν από λίγες εβδομάδες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες άναψαν το πράσινο φως για την περαιτέρω οικονομική στήριξη του Κιέβου με ποσό που φτάνει τα πενήντα δις ευρώ. Τώρα σειρά παίρνει το ζήτημα της στρατιωτικής βοήθειας που χρειάζεται, σε κάθε περίπτωση να εντατικοποιηθεί, ώστε να αυξηθεί η ανθεκτικότητα των γραμμών των αμυνόμενων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, ενώ η Ευρώπη δίνει έμφαση στην κινητοποίηση περισσότερων διαθέσιμων πόρων. Κατά την πρόσφατη διάσκεψη για τις εξελίξεις στην Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, επιβεβαιώθηκε η βούληση των πάντων για ουσιαστική και ενισχυμένη στήριξη, κατά τη νέα, δεύτερη φάση του πολέμου. Εκεί, διαπιστώθηκε από πολλούς παρευρισκόμενους ότι η πρόκληση αυτή συνιστά μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και για την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, η οποία ακουμπά στη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα αυτού του πρωτόγνωρου πολιτικού εγχειρήματος.

Την ίδια ώρα, η προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας ανοίγει το δρόμο για τη στήριξη και της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία προσφέρει πολλές δυνατότητες, με δεδομένα περιθώρια για την ανάπτυξη της στο μέλλον. Βασικός στόχος της Ε.Ε είναι η στοχευμένη αξιοποίηση τόσο των πενήντα δις ευρώ, όσο και του στρατιωτικού εξοπλισμού που θα φτάσει από εδώ και στο εξής στα χέρια των αμυνόμενων, προκειμένου να αποφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος στο πεδίο. Η Ευρώπη στηρίζει αναφανδόν και συνολικά την προσπάθεια των Ουκρανών για να αναχαιτίσουν τη ρωσική επίθεση εντός του 2024. Η χρονιά αυτή, είναι σύμφωνα με κορυφαίους αναλυτές, καθοριστική για την εξέλιξη των πραγμάτων. Ούτως ή άλλως, η πολεμική αντιπαράθεση στην ανατολική πλευρά της χώρας εξελίσσεται σε έναν μαραθώνιο, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την κατάληξη του.