Διεθνή

Δισεκατομμυριούχοι: «Στο τραπέζι» της G20 παγκόσμιος ελάχιστος φόρος, θα έφερνε έσοδα 250 δισ. ετησίως

ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το θέμα της επιβολής παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στους δισεκατομμυριούχους έπεσε στο τραπέζι της G20

Η ιδέα του Γάλλου οικονομολόγου Gabriel Zucman προς την G20 για επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στους δισεκατομμυριούχους, μπορεί να φέρει στα παγκόσμια ταμεία έσοδα 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο. Ο 37χρονος οικονομολόγος, επικεφαλής του EU Tax Observatory, κλήθηκε να παρουσιάσει την έρευνά του σχετικά με τη φοροδιαφυγή των υπερ-πλουσίων, σε συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20, που εργάζονται για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σε συνέντευξή του στο AFP στο περιθώριο της συνάντησης στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο καθηγητής οικονομολόγος εξηγεί πώς δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ελον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος... ξεγλιστρούν, πληρώνοντας μηδενικό φόρο εισοδήματος και πώς μπορεί αυτό να αλλάξει, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα, για να σωθεί η δημοκρατία.

Γιατί πρέπει να μπει ελάχιστος φόρος στους υπερ-πλούσιους

Τα επιχειρήματα του Gabriel Zucman για την επιβολή του συγκεκριμένου φ΄όρου:

  • «Αποδεικνύεται ότι τα σημερινά φορολογικά συστήματα αντί να είναι προοδευτικά, τείνουν να είναι οπισθοδρομικά στην κορυφή της κατανομής... Η έκρηξη του ακραίου πλούτου είναι ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της παγκόσμιας οικονομίας. Συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ.: οι δισεκατομμυριούχοι) πληρώνουν πολύ λίγους φόρους γίνεται όλο και πιο οφθαλμοφανές με την πάροδο των ετών».
  • «Μια συγκεκριμένη πρόταση είναι οι δισεκατομμυριούχοι να πληρώνουν κάθε χρόνο φόρο εισοδήματος ίσο με τουλάχιστον το 2% του πλούτου τους...».
  • «Υπάρχουν περίπου 3.000 Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι σε παγκόσμιο επίπεδο... Ο φόρος θα πρόσθετε 250 δισεκατομμύρια δολάρια στα φορολογικά έσοδα παγκοσμίως»
  • «Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις που έχουμε, οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται επιπλέον 500 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Μπορούμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε τα μισά από αυτά μόνο με αυτόν τον ελάχιστο φόρο στους δισεκατομμυριούχους».

Η αντίδραση της G20

Σύμφωνα με το AFP, εκπρόσωποι χωρών συμφώνησαν ότι πρέπι να υπάρξουν διεθνείς συμφωνίες για τη φορολόγηση των υπερπλουσίων, την αύξηση της φορολογικής προοδευτικότητας και την καταπολέμηση της ανισότητας. Είναι μόνο η αρχή της συζήτησης και όπως επισημαίνεται από τον οικονομολόγο, «Πρέπει να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση, χωρίς αποκλεισμούς και με περισσότερες μελέτες, ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι λεπτομέρειες».

Οι δισεκατομμυριούχοι, ωστόσο, πώς θα αντιδράσουν; 

«Είναι καλό αν το μισήσουν. Διότι αυτό δείχνει πώς αυτός ο φόρος θα κάνει πραγματικά τη διαφορά. Στην πραγματικότητα θα είναι ο μοναδικός φόρος που θα είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουν. Ο φόρος εισοδήματος είναι πολύ εύκολο να αποφευχθεί. Ο φόρος κληρονομιάς ή ο φόρος ακίνητης περιουσίας, είναι επίσης εύκολο να τους αποφ΄ύγουν. Αυτό, όμως, θα είναι πολύ δύσκολο να το αποφύγουν», υπογραμμίζει ο Zucman.

«Φοβάμαι περισσότερο τις συνέπειες της αδράνειας. Νομίζω ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, της αυξανόμενης συγκέντρωσης του πλούτου, της φορολογικής αδικίας», υπογραμμίζει ο ίδιος.

«Οι ανισότητες που έχουμε σήμερα είναι απίθανο να είναι πολύ βιώσιμες. Είναι διαβρωτικές για τη δημοκρατία», τονίζει.

Τα πολλά... σε λίγα χέρια

Oι πέντε πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο είδαν τις περιουσίες τους να διπλασιάζονται (+114%) από το 2020, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam, που κάλεσε τις κυβερνήσεις να μειώσουν την επιρροή των υπερπλουσίων στη χάραξη φορολογικής πολιτικής.

Η περιουσία των πέντε πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο αυξήθηκε από το 2020 ως το 2023 κατά 405 δισεκ. δολάρια, στα 869 δισεκ. δολάρια, κι αυτή των δισεκατομμυριούχων κατά 3,3 τρισεκ. δολάρια, ανέφερε η ΜΚΟ σε έκθεσή της, αναφερόμενη ειδικά στον Τζεφ Μπέζος, έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Μόνο το 2023, η συνολική καθαρή αξία των 500 πλουσιότερων ανθρώπων αυξήθηκε κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, με τους Ελον Μασκ και Μπερνάντ Αρνό της LVMH να κονταροχτυπιούνται στην πρωτη θέση της λίστας.

Μόνο οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά 48% ή 658 δισεκατομμύρια δολάρια, ωθούμενοι από το έντονο ενδιαφέρον γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.