Διεθνή

Υπερ-τουρισμός: Οι τουριστικοί φόροι που ισχύουν σε δημοφιλείς προορισμούς - Πού πηγαίνουν τα χρήματα

Pixabay Pixabay
Σε μάστιγα έχει εξελιχθεί ο υπερ-τουρισμός σε δημοφιλείς προορισμούς, με συνέπεια αρκετές ευρωπαϊκές πόλες να έχουν επιβάλλει τουριστικούς φόρους

Ο υπερ-τουρισμός αναγνωρίζεται από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ως επείγον ζήτημα, με αποτέλεσμα οι τουριστικοί φόροι να αποτελούν πλέον μέρος ενός ταξιδιού - όπως οι selfies και οι στάσεις σε καταστήματα με σουβενίρ - και παράλληλα μία σημαντική πηγή εσόδων για τις κυβερνήσεις.

Για παράδειγμα, από 1η Απριλίου η Βαρκελώνη, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υπερ-τουρισμού, θα χρεώνει τους επισκέπτες της με 3,25 ανά ημέρα, κάτι που σημαίνε ότι ένα ζευγάρι που θα μείνει στην πόλη μία εβδομάδα θα πληρώσει επιπλέον 45 ευρώ. Μάλιστα, εκτιμάται ότι η Βαρκελώνη θα εισπράξει έως και 100 εκατ. ευρώ το 2024.

Τον περασμένο μήνα το Μπαλί άρχισε να χρεώνει τους διεθνείς επισκέπτες με φόρο εισόδου 150.000 ρουπίες (7,50 λίρες).

venice 3398373 640

Η Βενετία επέβαλε πρόσφατα τέλος έως και 5 ευρώ για τους ημερήσιους επισκέπτες και ο κυβερνήτης της Χαβάης εισήγαγε νομοθεσία που θα χρεώνει τους τουρίστες με «κλιματικό φόρο» ύψους 25 δολαρίων.

Η Σεβίλλη πρόσφατα ανακοίνωσε ένα σχέδιο χρηματοδότησης της συντήρησης της δημοφιλούς Plaza de Espana, πληρώνοντας... είσοδο οι επισκέπτες.

Οι προορισμοί που επιβάλλουν ή αυξάνουν τους τουριστικούς φόρους τον τελευταίο καιρό αντανακλά τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις της κλιματικής αλλαγής και του υπερτουρισμού.

Τα χρήματα που συγκεντρώνονται από όλους αυτούς τους φόρους συχνά προστίθενται σε έναν γενικό προϋπολογισμό, ενώ κάποιοι φορείς διαθέτουν ένα μέρος τους για την προώθηση του τουρισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τέλη υποστηρίζουν πρωτοβουλίες βιωσιμότητας, όπως η προστασία της άγριας ζωής, η ανοικοδόμηση ερειπίων, ακόμη και η στήριξη μουσικών.

Να πληρώσω, αλλά για τι;

Οι ειδικοί τονίζουν ότι εφόσον οι ταξιδιώτες καλούνται να πληρώσουν έναν ειδικό φόρο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους. Μια μελέτη του 2019 έδειξε ότι οι τουρίστες που ενημερώνονταν ότι ένα τέλος που θα πλήρωναν θα βοηθούσε στην προστασία της πόλης που επισκέπτονταν, εμφανίζοταν πέντε φορές πιο πρόθυμοι να το καταβάλλουν. Ετσι, πολλές πόλεις εφάρμοσαν αυτή την πολιτική.

Η Ισλανδία επιβάλλει φόρο διαμονής, ο οποίος φτάνει τα 7 ευρώ τη βραδιά, για να στηρίξει τον τουρισμό και τη βιωσιμότητα. Ο ιστότοπος του Ισλανδικού Οργανισμού Τουρισμού περιγράφει λεπτομερώς πώς έχουν δαπανηθεί τα χρήματα, παρουσιάζοντας τη χρηματοδότηση εκατοντάδων έργων, όπως η κατασκευή υποδομών για την παρακολούθηση φαλαινών, η συντήρηση μονοπατιών πεζοπορίας κοντά σε φυσικές θερμές πηγές και η προσθήκη τουαλετών σε μια περιοχή έρευνας παγετώνων.

Στο Όστιν του Τέξας τα έσοδα από ένα μέρος του φόρου διαμονής της πόλης πηγαίνουν σε ένα «Ταμείο Ζωντανής Μουσικής», το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις σε μουσικούς, συναυλίες και φεστιβάλ.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι στην Ισπανία εισήγαγαν ένα τέλος το 2016, με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η διατήρηση των αμμόλοφων, δημιουργήθηκε ένας νέος πεζόδρομος στην Ίμπιζα και αποκαταστάθηκαν τα μεσαιωνικά τείχη στην πόλη Alcúdia.

akropoli

Και η Αθήνα...

Υπενθυμίζεται ότι στην Αθήνα, περιορίστηκε ο αριθμός των επισκεπτών στην Ακρόπολη σε 20.000 την ημέρα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πολυκοσμία στον «ιερό βράχο» και να προστατευτεί το ίδιο το μνημείο.

Από τον Απρίλιο του 2024, το νέο σύστημα κρατήσεων θα ισχύει και για περισσότερους από 25 άλλους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη τη χώρα.

Με πληροφορίες από BBC