Διεθνή

Εκλογές στην Τουρκία: Η αρχή του τέλους του Ερντογάν από επανεκλογή Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Εκλογές στην Τουρκία: Η αρχή του τέλους του Ερντογάν από επανεκλογή Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη Φωτογραφία: TWITTER
Μπροστά σε δημοτικές κάλπες ιστορικών διαστάσεων που λαμβάνουν χαρακτήρα προεδρικών εκλογών βρίσκεται η Τουρκία, με την Κωνσταντινούπολη για μία ακόμη φορά να αποτελεί εν δυνάμει θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων στη γείτονα.

Οι εκλογές για νέους δημάρχους στην Τουρκία έχουν μετατραπεί εν πολλοίς σε ένα μπρα ντε φερ για δύο, με τον νυν δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου να αμφισβητεί το imperium του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς τυχόν επανεκλογή του κατά πολλούς σηματοδοτεί το τέλος της παντοδυναμίας του Τούρκου Προέδρου και την ανάδειξη ενός νέου ηγέτη.

Στη μάχη αυτή ο Εκρέμ Ιμάμογλου προσέρχεται επιστρατεύοντας τον «κοσμικό» χαρακτήρα της υποψηφιότητάς του, τα επιτεύγματά του στον δημαρχιακό θώκο της Κωνσταντινούπολης αλλά και με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας που ταλανίζουν την Τουρκία, ακολουθώντας επί της ουσίας μία πιο κεντρικοπολιτική στρατηγική που στοχεύει στην αχίλλειο πτέρνα του Ερντογάν.

Από την άλλη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει αγώνα υπέρ του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP, Κουρούμ, με μηνύματα που παραπέμπουν στη βαθιά διαχωριστική γραμμή κεμαλιστών - ισλαμιστών, ανατρέχοντας μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να περιέλθει η Κωνσταντινούπολη, την κληρονομικά του Πορθητή, σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε θεατές σε αυτό που συμβαίνει. Η υπακοή στους 16 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε αυτή την πόλη είναι πάνω από όλα για εμάς» σημείωσε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν.

«Ανοίξαμε την Αγία Σοφία για λατρεία. Θέσαμε σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Κάναμε τα πρώτα βήματα με την οικοδόμηση του πύργου στο λόφο της Τσάμλιτζα και του τζαμιού (το μεγαλύτερο τζαμί της Τουρκίας) και φέραμε εις πέρας πολλά μνημειώδη έργα και στις δύο πλευρές της Πόλης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε μία από τις τελευταίες του ομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή, επιστρατεύοντας τον Πορθητή και την Αγία Σοφία ως προεκλογικά επιχειρήματα που ακουμπούν στα αντανακλαστικά του ισλαμικού εκλογικού σώματος.

Όλα δείχνουν Ιμάμογλου

Ο νυν δήμαρχος Κωνσταντινούπολης βλέπει όλες τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν σαφές προβάδισμα, μία ημέρα πριν ανοίξουν οι αυτοδιοικητικές κάλπες, παρά το γεγονός πως όταν ξεκίνησε η προεκλογική κούρσα ο ίδιος βρισκόταν πίσω στις μετρήσεις εξαιτίας της διάλυσης της εξακομματικής συμμαχίας του CHP.

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η εμπλοκή του συνόλου του υπουργικού συμβουλίου του Ερντογάν στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών φαίνεται σύμφωνα με τις μετρήσεις της τελευταίας εβδομάδας να έχει ευνοήσει τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα που εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα για τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές της γείτονος, όλα θα κριθούν από τη συμμετοχή. Εφόσον αυτή πέσει κάτω από 80%, κερδίζει σημαντικό έδαφος ο Κουρούμ, υποψήφιος του Ερντογάν, σημειώνουν οι ίδιοι.

Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές η συμμετοχή στην Κωνσταντινούπολη άγγιξε το 90%.