Διεθνή

«Ψέμα» η ανώνυμη περιήγηση της Google

«Ψέμα» η ανώνυμη περιήγηση της Google Φωτογραφία: Pawel Czerwinski on Unsplash
Η Google συμφώνησε να διαγράψει δισεκατομμύρια αρχεία και να υποβληθεί σε ορισμένους περιορισμούς σε ό,τι αφορά το tracking των χρηστών στην ανώνυμη περιήγηση

Η Google αποδέχτηκε στα πλαίσια διακανονισμού να «φρενάρει» λίγο τη συλλογή των δεδομένων μας - έπειτα από ομαδική αγωγή που ασκήθηκε στις ΗΠΑ το 2020 κι η οποία κατηγορούσε τον τεχνολογικό γίγαντα ότι παραβίαζε την ιδιωτική ζωή των χρηστών συλλέγοντας δεδομένα ακόμη και όταν αυτοί περιηγούνταν «ανώνυμα».

Η αγωγή ζητούσε αποζημίωση ύψους 5 δισ. δολαρίων, ενώ ήδη η Google έχει προχωρήσει σε επανορθωτικές ενέργειες - με τη διαγραφή των δεδομένων που συλλέχθηκαν παράτυπα να μπαίνει μπροστά σταδιακά κι εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο, λίγο αφότου οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για διακανονισμό, η Google φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι εξακολουθούσε να συλλέγει δεδομένα των χρηστών ακόμη και όταν αυτοί επέλεγαν να κάνουν αναζήτηση μέσω ανώνυμης περιήγησης. Αυτή η λειτουργία, άλλωστε, υποτίθεται ότι παρέχει κάποια αυξημένη ιδιωτικότητα, καθώς δεν αποθηκεύει τη δραστηριότητα περιήγησης στο μηχάνημα που χρησιμοποιείται.

Τον ίδιο μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι άρχισε να δοκιμάζει μια νέα λειτουργία - η οποία θα μπλοκάρει αυτόματα τα cookies τρίτων, τα οποία βοηθούν στην παρακολούθηση της δραστηριότητας των χρηστών, για όλους τους χρήστες του Google Chrome.

Είχε μάλιστα καταστήσει αυτό το μπλοκάρισμα αυτόματο για τους χρήστες της ανώνυμης περιήγησης, λίγο μετά την κατάθεση της αγωγής το 2020. Ο περιορισμός αυτός θα ισχύσει για πέντε χρόνια σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας διακανονισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο.

Τη Δευτέρα, η Google συμφώνησε επίσης να διαγράψει «εκατοντάδες δισεκατομμύρια» αρχείων δεδομένων ιδιωτικής περιήγησης που είχε συλλέξει.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαγράψουμε παλιά δεδομένα που δεν συνδέθηκαν ποτέ με κάποιο άτομο και δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για οποιαδήποτε μορφή εξατομίκευσης».

Ο δικηγόρος David Boies της Boies Schiller Flexner LLP, ο οποίος εκπροσώπησε τους χρήστες στον δικαστικό τους αγώνα, χαρακτήρισε τη συμφωνία ως ένα «ιστορικό βήμα» απέναντι στις αιτιάσεις για λογοδοσία των κυρίαρχων τεχνολογικών εταιρειών.

Η αγωγή είχε υποστηρίξει ότι, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της, η Google παρακολουθούσε τη δραστηριότητα των χρηστών ακόμη και όταν αυτοί έθεταν το Google Chrome σε λειτουργία «incognito», καθώς και άλλα προγράμματα σε «ανώνυμη περιήγηση»

Η νομική μάχη αποκάλυψε έγγραφα στα οποία οι υπάλληλοι της Google περιέγραφαν το incognito ως «ουσιαστικά ένα ψέμα» και «ένα μπερδεμένο χάος», σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν τη Δευτέρα.

Πηγή: BBC