Διεθνή

Περιοχή της Νορβηγίας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μέρα να διαρκεί 26 ώρες

Περιοχή της Νορβηγίας ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η μέρα να διαρκεί 26 ώρες Φωτογραφία: UNSPLASH
Στο βορειότερο τμήμα της Νορβηγίας μία δήμαρχος πόλης, που βρίσκεται στην αρκτική ζώνη ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει η διάρκεια της ημέρας.

Η παραδοσιακή – βαρετή όπως σχολιάζει το Politico- μέρα διαρκεί 24 ώρες. Τώρα η περιοχή αυτή της Νορβηγίας ζητά να παραταθεί η μέρα για δύο ακόμα ώρες και να φτάσει στις 26 ώρες.

Το περίεργο αυτό πλάνο, το προωθεί δήμαρχος μίας πόλης του Αρκτικού Κύκλου κοντά στα ρωσικά σύνορα. Σκοπός είναι να τονώσει τις τοπικές αξίες, να αυξήσει τον χρόνο που περνά κάποιος με την οικογένειά του και να προσελκύσει νέους κατοίκους στην περιοχή. Η ιδέα είναι ωραία αλλά στην πράξη οι λεπτομέρειες παραμένουν, το λιγότερο, ασαφείς.

Σε επιστολή δε, που έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι δέχτηκε το αίτημα, η συγκεκριμένη περιοχή ζητά από το Σώμα να δώσει οδηγία στις νορβηγικές αρχές να δημιουργήσουν μία ζώνη ώρας που θα έχει 26 αντί για 24 ώρες.

Πώς όμως θα λειτουργούν αυτές οι ζώνες στην πράξη; Η Wenche Pedersen, δήμαρχος του Vadsø που υπογράφει την επιστολή δεν είναι σίγουρη. «Δεν το έχουμε πολυσκεφτεί αυτό. Το ρολόι θα πηγαίνει από τις 12 στις 13 και πρέπει να δούμε πώς θα πάει αυτό. Δε νομίζω ότι θα πουν ναι, έτσι δεν έχουμε σκεφτεί όλες τις λεπτομέρειες».

Σύμφωνα με την Pedersen, η περιοχή παλεύει να προσελκύσει νέους κατοίκους. Αλλά η δήμαρχος ελπίζει ότι αυτή η κίνηση της παράτασης της ημέρας θα βοηθήσει

«Μέσω της ιδέας του project «Περισσότερη Ώρα» έχουμε στόχο να τιμήσουμε και να προωθήσουμε τον μοναδικό τρόπο ζωής, προσφέροντας στον καθένα τη δυνατότητα να απολαμβάνει ποιοτικό χρόνο με δραστηριότητες όπως το ψάρεμα, η εκμάθηση νέων γλωσσών, ή απλά ο χρόνος με τα αγαπημένα του πρόσωπα» ανέφερε στην επιστολή.

«Ποιο είναι το καλό του να ζεις εδώ; Ο χρόνος» είπε η δήμαρχος στο Politico. «Δεν τρέχουμε πίσω από τα λεωφορεία ή τα τρένα, ούτε χρειάζεται να ξοδεύουμε χρόνο για να πηγαινοέρθουμε στη δουλειά. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ζούμε σε αυτή την περιοχή της Νορβηγίας, όπου έχουμε πολύ περισσότερο χρόνο με τους φίλους μας και την οικογένειά μας».

Παρατείνοντας τη διάρκεια της ημέρας, η Pedersen ελπίζει ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα θελήσουν να μετακομίσουν στην πόλη της. Σημείωσε ακόμη, ότι το να διασφαλίσουν ότι η περιοχή θα έχει περισσότερο πληθυσμό, τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ, ειδικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Μας αρέσει ο τρόπος ζωής μας και θεωρούμε ότι θα ήταν υπέροχο, ειδικά για τις οικογένειες που έχουν μικρά παιδιά. Νομίζω ότι είναι μία πιο ήρεμη και καλύτερη καθημερινότητα από εκείνη σε μία μεγαλούπολη, για παράδειγμα».

Μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο; Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά είναι μέλος της ΕΟΧ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οριοθετεί την καλοκαιρινή ώρα αλλά για το αν έχει τη δικαιοδοσία να δημιουργήσει διαφορετικές ζώνες ώρας, αυτό είνα ένα τελείως διαφορετικό θέμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο, οι ζώνες ώρας ώρες είναι ζήτημα των ίδιων των χωρών άρα είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ικανοποιήσει το αίτημα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, η Pedersen ελπίζει τουλάχιστον να ακουστεί στον κόσμο η μοναδικότητα της Νορβηγίας.

«Με αυτή την έννοια, είμαστε ένα από τα πιο πλούσια κράτη της Ευρώπης επειδή ακριβώς έχουμε περισσότερο χρόνο», είπε η δήμαρχος.