Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν βλέπει νόημα στη διάσκεψη της Ελβετίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία δεν βλέπει νόημα στη διάσκεψη της Ελβετίας Φωτογραφία: EPA/ PAVEL BEDNYAKOV
Μέχρι στιγμής η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί στην διάσκεψη που θα γίνει τον Ιούνιο στην Ελβετία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Άνευ νοήματος θεωρεί η Μόσχα τη διάσκεψη που θα γίνει τον Ιούνιο στην Ελβετία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η Ρωσία δεν έχει προσκληθεί σε αυτή.

«Για τι είδους διάσκεψη μπορούμε να μιλήσουμε, με σοβαρές προσδοκίες για κάποιου είδους αποτέλεσμα, χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας;», διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Είναι σαφές ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που δεν στοχεύει σε αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Σε αυτό το στάδιο των συνομιλιών η Ρωσία δεν είναι ανάμεσα στα κράτη που έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη, ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση, συμπληρώνοντας ότι πάντα είναι ανοιχτή για την πρόσκληση της Μόσχας. Όμως, συμπλήρωσε, επανειλημμένα η Ρωσία έχει διαμηνύσει ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, που θα γίνει έπειτα από αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ελβετία είναι πεπεισμένη πως η Ρωσία πρέπει να εμπλακεί σε αυτήν τη διαδικασία. Μια ειρηνευτική διαδικασία χωρίς τη Ρωσία δεν είναι δυνατή», ανέφερε ακόμα η ανακοίνωση της ελβετικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η εν λόγω σύνοδο κορυφής είναι «η πρώτη αληθινή ευκαιρία», για μια δίκαιη ειρήνη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, συμπλήρωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα επιχειρούσε να διαταράξει τις προσπάθειες των συμμετεχόντων με απόπειρες «χειραγώγησης» και «ισχυρά πλήγματα από τους τρομοκράτες του».

Το Κίεβο καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμμετάσχει η Κίνα στη διάσκεψη, δήλωσε ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Γερμάκ. «Η Κίνα είναι πολύ σημαντική και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται σε διάφορα επίπεδα με τη συμμετοχή των εταίρων μας», τόνισε.

Η ελβετική κυβέρνηση ανέφερε ότι έχουν προσκληθεί μέλη της G7, της G20, των BRICS, της ΕΕ και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Σκοπός, υπογράμμισε, είναι να δημιουργηθεί το πλαίσιο για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία, όπως και ένας οδικός χάρτης για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην ειρηνευτική διαδικασία.