Διεθνή

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν τηρεί τις υποσχέσεις στο Κίεβο - Η Ουκρανία και εμείς πληρώνουμε το τίμημα

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν τηρεί τις υποσχέσεις στο Κίεβο - Η Ουκρανία και εμείς πληρώνουμε το τίμημα Φωτογραφία: EPA/ SERGEY DOLZHENKO
Αν η Ρωσία νικήσει την Ουκρανία στον πόλεμο, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύσουν τεράστια ποσά στην ασφάλεια, προειδοποίησε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Παρότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν προσφέρει πρωτοφανή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις έχουν επιτρέψει στη Ρωσία να κερδίσει έδαφος, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» τόνισε και προειδοποίησε ότι όταν οι σύμμαχοι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, τότε το τίμημα δεν το πληρώνει μόνο η Ουκρανία, αλλά και οι ίδιοι.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους. Στις ΗΠΑ επί μήνες δεν συμφωνούσαν για το πακέτο για την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν έχουν εκπληρώσει τις υποσχέσεις τους και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στο πεδίο της μάχης», τόνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο.

«Η έλλειψη πυρομαχικών έχει επιτρέψει στους Ρώσους να προχωρήσουν. Λόγω της έλλειψης συστημάτων αεράμυνας περισσότεροι ρωσικοί πύραυλοι έχουν χτυπήσει τους στόχους τους», επεσήμανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όταν δεν παραδίδουμε όπως θα έπρεπε, οι Ουκρανοί πληρώνουν το τίμημα, αλλά και εμείς», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι «το μεγαλύτερο κόστος θα είναι αν η Ρωσία νικήσει την Ουκρανία. Γιατί τότε θα μιλάμε για τεράστια ποσά που οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα πρέπει να επενδύσουν στην ασφάλεια. Η υποστήριξη της Ουκρανίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια».

Στόλτενμπεργκ για Ουκρανία: «Κάθε ημέρα μετράει»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναγνώρισε ότι τις τελευταίες εβδομάδες οι σύμμαχοι έχουν ανεβάσει ρυθμό στις υποσχέσεις και τις παραδόσεις. Αλλά «πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι ανακοινώσεις μετατρέπονται σε παραδόσεις. Γιατί ο χρόνος έχει σημασία. Κάθε ημέρα μετράει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το Politico.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επίσης προειδοποίησε ότι η Μόσχα εκμεταλλεύεται τις καθυστερήσεις που υπάρχουν για να φτάσουν τα όπλα και τα πυρομαχικά στην πρώτη γραμμή.

«Η αποτελεσματικότητα στις παραδόσεις ουσιαστικά σημαίνει σταθεροποίηση στο μέτωπο», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πυρομαχικά του πυροβολικού, όπλα μεγάλου βεληνεκούς και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.

«Αυτά θα έπρεπε να δουλεύουν τώρα εδώ στην Ουκρανία για να καταστρέψουν τις ρωσικές τρομοκρατικές φιλοδοξίες. Ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για περαιτέρω επιθετικές επιχειρήσεις. Και μαζί με τους συμμάχους μας πρέπει να σταματήσουμε τη ρωσική επίθεση», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παρά την απογοήτευση που προκαλούν οι καθυστερήσεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία ακόμα βλέπει το μακροπρόθεσμο μέλλον της ως μέλος του ΝΑΤΟ και ο Γενς Στόλτενμπεργκ συμφώνησε σε αυτό.

«Η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Η δουλειά που κάνουμε τώρα σας βάζει στο μη αναστρέψιμο μονοπάτι της ένταξης. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, η Ουκρανία θα μπορέσει να γίνει αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση δεν θα υλοποιηθεί άμεσα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα 32 μέλη της Συμμαχίας να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την ένταξη της Ουκρανίας έως τη σύνοδο που θα γίνει τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.