Διεθνή

Έτσι θα ήταν η Ευρωβουλή αν έβγαινε από τη Eurovision - Το Politico δίνει την απάντηση

Έτσι θα ήταν η Ευρωβουλή αν έβγαινε από τη Eurovision - Το Politico δίνει την απάντηση Φωτογραφία: EPA/ JESSICA GOW
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι, αν οι έδρες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έβγαιναν με βάση τους βαθμούς κάθε χώρας στη Eurovision.

Τα κόμματα έχουν ήδη ανεβάσει ρυθμούς για τις ευρωεκλογές 2024, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Από την άλλη, διανύουμε την εβδομάδα της Eurovision 2024. Τι θα συνέβαινε αν αυτά τα δύο συνδυάζονταν;

Το Politico μπήκε στο κλίμα της Eurovision και επιχείρησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα τι θα συνέβαινε αν ο μουσικός διαγωνισμός έκρινε τη μορφή της Ευρωβουλής.

Έτσι, οι συντάκτες του Politico μελέτησαν τα στατιστικά της Eurovision, αφήνοντας εκτός τη Βρετανία, λόγω του Brexit. Έως τώρα, 27 χώρες έχουν νικήσει στον διαγωνισμό. Η Σουηδία και η Ιρλανδία είναι οι κυρίαρχοι, με επτά νίκες αμφότερες. Στον αντίποδα, 18 χώρες έχουν φύγει από τον τελικό έχοντας το απόλυτο μηδέν. Η Νορβηγία και η Αυστρία το έζησαν αυτό από τέσσερις φορές και η Γερμανία τρεις.

Το Politico βρήκε τους βαθμούς που έχει κερδίσει κάθε χώρα της ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια στη Eurovision και με τον μέσο όρο κατέληξε σε μια διαφορετική μορφή της Ευρωβουλής, με κερδισμένους και χαμένους.

Σε αυτό το σενάριο, η Σουηδία θα εκτοξευόταν από τις 21 έδρες που έχει τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 94. Δεύτερη δύναμη θα ήταν η Ιταλία με 80 ευρωβουλευτές (από 76).

Η Κύπρος θα ήταν από τους κερδισμένους, αφού από τις 6 έδρες στην Ευρωβουλή θα πήγαινε στις 28. Αντίθετα, η Ελλάδα από τις 21 θα περιοριζόταν στις 17. Όσο για τη Γερμανία, θα περιοριζόταν αισθητά, αφού από τους 96 ευρωβουλευτές που έχει τώρα θα έμενε με 12.

Το Λουξεμβούργο και η Σλοβακία είναι στις τελευταίες θέσεις αυτής της λίστας με τη δυναμικότητα των χωρών σε μια Ευρωβουλή βγαλμένη από τη Eurovision. Ο λόγος είναι η απουσία τους από τον διαγωνισμό την τελευταία δεκαετία. Φέτος το Λουξεμβούργο επέστρεψε και πέρασε στον τελικό, αλλά η Σλοβακία είναι εκτός Eurovision από το 2012.

eurovision-edres_1cf93.png

Eurovision: Πώς ψηφίζουν οι χώρες

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά και στις παραδοσιακές σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί στη Eurovision και το πώς ψηφίζουν οι χώρες. Τα τελευταία χρόνια η Σουηδία έχει άφθονη υποστήριξη από τους βορειοευρωπαίους συμμάχους της, αλλά εκείνη έχει δώσει τους περισσότερους βαθμούς στη γειτονική Φινλανδία.

Η Ουκρανία έχει την υποστήριξη χωρών όπως η Λιθουανία, η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ το Politico σημειώνει τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και της Ισπανίας με την Πορτογαλία.

eurovision-psifoi_53e37.png

Eurovision 2024: Ποιος θα είναι ο νικητής

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει η πρόβλεψη για το ποιος θα νικήσει στη Eurovision 2024. Με βάση τις στοιχηματικές εταιρείες, ως φαβορί εμφανίζονται η Κροατία (21-25%) και η Ελβετία (16-20%). Όσο για την Ελλάδα, οι πιθανότητες της Μαρίνας Σάττι να κατακτήσει την πρωτιά με το «Zari» υπολογίζονται σε 2-5%.

eurovision-niki_74520.png

NETWORK