Διεθνή

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας εγκρίθηκαν για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας εγκρίθηκαν για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών Φωτογραφία: EPA/OLIVIER HOSLET
Εκτός διαπραγματεύσεων για τις θέσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς η Μελόνι.

Οι έξι ηγέτες της ΕΕ που διαπραγματεύονταν για τις κορυφαίες θέσεις των θεσμών, συμφώνησαν πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Αντόνιο Κόστα και η Κάγια Κάλας θα πρέπει να αναλάβουν τις θέσεις των επικεφαλής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχα, σύμφωνα με πέντε αξιωματούχους, που επικαλείται το Politico.

Οι έξι διαπραγματευτές είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλαντ Τουσκ, ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Το επόμενο βήμα είναι η συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 27 Ιουνίου όπου θα παρουσιαστούν τα 3 ονόματα στους επικεφαλής των χωρών και των κυβερνήσεων για την τελική τους έγκριση.

Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους, είπε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι έμεινε ξανά εκτός διαπραγματεύσεων ειδικά αφού το ευρωπαϊκό κόμμα που τη στηρίζει είναι η τρίτη δύναμη μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στον απόηχο των συζητήσεων, η ιταλική La Stampa ανέφερε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επωμίστηκε με την υποχρέωση να ενημερώσει τη Μελόνι για το αποτέλεσμα των συζητήσεων και αν και της τηλεφώνησε εκείνη δεν απάντησε ποτέ.

Η Μελόνι δεν έλαβε μέρος στις συζητήσεις της Τρίτης ως όρος που έθεσαν οι φιλελεύθεροι και οι κεντροαριστερές ομάδες, που είχαν ορκιστεί να μην υποστηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν εάν συνάψει συμφωνίες με την Ιταλίδα επικεφαλής. Ωστόσο, η Ιταλία είναι πιθανό να αποκτήσει ένα πολύ υψηλότερο χαρτοφυλάκιο στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στα social media, πως ο όρος αυτός είναι ενάντια σε όλα όσα βασίζεται η ΕΕ. Αντί για συμπερίληψη, δείχνει ακριβώς το αντίθετο. Οι κορυφαίοι της Ευρώπης θα πρέπει να εκπροσωπούν κάθε χώρα μέλος, όχι μόνο τους κεντροαριστερούς και τους φιλελεύθερους, σημείωσε.