Διεθνή

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει δασμούς 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ο Μπάιντεν ανακοινώνει δασμούς 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να αυξήσει τους δασμούς που επιβάλλει στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από το 25% στο 100%, σε μια προσπάθεια να πείσει τους ψηφοφόρους - ενόψει εκλογών - πως κάνει τα πάντα για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει την κίνηση αυτή - καθώς και άλλους δασμούς στις εισαγωγές «καθαρής» ενέργειας - την προσεχή Τρίτη εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η Κίνα θα μπορούσε να κατακλύσει την αμερικανική αγορά με φθηνά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Όπως σημειώνεται, η κυβέρνηση Μπάιντεν επανεξετάζει εδώ και τρία χρόνια τους δασμούς που επέβαλε ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από την Κίνα στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου που βρίσκεται εν εξελίξει από το 2018.

Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης τον περασμένο μήνα στην Πενσιλβάνια - μια πολιτεία που είναι κρίσιμη για τις εκλογές του Νοεμβρίου - ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να τριπλασιάσει τους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιο, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε κι έρευνα για αθέμιτες πρακτικές της κινεζικής ναυπηγικής βιομηχανίας.

Η απόφαση για αύξηση των δασμών στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχεται την ώρα που οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Κίνα «τρέχει» στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με την αμερικανική κυβέρνηση να προσπαθεί τώρα να διασφαλίσει πως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν θα έχει την ίδια μοίρα με την βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, η οποία ουσιαστικά αποδεκατίστηκε από τις «αθέμιτες» κινεζικές εισαγωγές.