Διεθνή

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γεωργία μετά την έγκριση νόμου περί «ξένων πρακτόρων»

Μαζικές διαδηλώσεις στη Γεωργία μετά την έγκριση νόμου περί «ξένων πρακτόρων» Φωτογραφία: EPA/DAVID MDZINARISHVILI
Η Γεωργία αψήφησε την ΕΕ και ψήφισε νόμο που ανοίγει τον δρόμο για τον χαρακτηρισμό ΜΚΟ και ΜΜΕ ως «ξένοι πράκτορες».

Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί έχει συγκεντωθεί έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νομοσχέδιο, τον οποίο οι ακτιβιστές χαρακτηρίζουν «ρωσικό νόμο», δεδομένης της ομοιότητάς του με εκέινους στη Μόσχα, που σκοπό έχουν να φιμώσουν κοινωνικές ομάδες πολιτών και να καταστείλουν τους επικριτές της κυβέρνησης.

Η αστυνομία στη Γεωργία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, ασπίδες και ρόπαλα για να διαλύσει τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 20 άτομα πριν από την ψηφοφορία. Το κοινοβούλιο στη Γεωργία ενέκρινε την Τρίτη το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο.
Το νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο για τη θεσμοθέτησή του σε νόμο παρά την αυξανόμενη εγχώρια διαφωνία και την καταδίκη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στην ψηφοφορία, το νομοσχέδιο πέρασε με 84 υπέρ από το κυβερνών κόμμα και 30 κατά μετά από εβδομάδες αντιδράσεων αλλά και μία επίθεση βουλευτή. Έξω από το κοινοβούλιο έχει συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου με σφυρίχτρες, βουβουζέλες, ακόμα και τηγάνια προκειμένου να ακουστούν μέσα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι κοινωνικές ομάδες, των οποίων ποσοστό του εισοδήματος άνω του 20% προέρχεται από το εξωτερικό θα απαιτείται να καταγράφονται ως «οργανισμοί που λειτουργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων».

Η ταμπέλα αυτή, σύμφωνα με τις ανησυχίες των επικριτών του νομοσχεδίου, θα χρησιμοποιηθεί για να σιγάσουν οι φωνές όσων διαμαρτύρονται κατά της διαφθοράς και όλων όσοι επικρίνουν την κυβέρνηση.

Η πρόεδρος της Γεωργίας, Salome Zourabichvili έχει δεσμευτεί, από την πλευρά της να μην υπογράψει τον νόμο ως μέρος της κλιμακούμενης έντασης με το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο το βέτο της δεν έχει καμία ισχύ, αν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος τις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στο Politico, η Tinatin Bokuchava, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης είπε ότι η ψηφοφορία θα οδηγούσε πολλούς να σκεφτούν την αλλαγή πολιτεύματος στη Γεωργία.

28702228_06f0e.jpg

«Με τις εκλογές να αναμένονται τον Οκτώβριο, είμαι πεπεισμένη ότι το κλίμα ενότητας που βλέπουμε στους δρόμους της Γεωργίας τις τελευταίες εβδομάδες θα δείξει το κύμα αντίδρασης στην ιστορία του έθνους. Η θέση μας είναι με την Ευρώπη» πρόσθεσε.

Οι Βρυξέλλες έδωσαν στη Γεωργία το δικαίωμα για την ενταξιακή διαδικασία τον Δεκέμβριο, παρά τις προειδοποιήσεις για οπισθοδρόμηση σε ζητήματα που αφορούν σε ανθρώπινα δικαιώματα και παρά την αποτυχία της χώρας να ικανοποιήσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ αυτών ήταν η αντιμετώπιση της πολιτική πόλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε πει πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν συνάδει με τις αξίες της ΕΕ και θα μπορούσε να μπλοκάρει την ένταξη της Γεωργίας.

Σύμφωνα με μία επιστολή που επικαλείται το Politico, αρκετοί πολιτικοί ηγέτες κάλεσαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ζοζέπ Μπορέλ να στείλει αυστηρό μήνυμα στη Γεωργία ότι αυτή η νομοθεσία δεν είναι συμβατή με την πρόοδο της Γεωργίας στο μονοπάτι της Ευρώπης.

«Σας ζητούμε ευγενικά να θέσετε το θέμα αυτό ως προτεραιότητα και να διασφαλίσετε ότι η δημόσια αξιολόγηση θα προηγηθεί της τελικής ψηφοφορίας στην Γεωργιανή βουλή» ανέφεραν στην επιστολή τους οι ΥΠΕΞ της Τσεχίας, Δανίας, Εσθονίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Πολωνίας και Σουηδίας. Ωστόσο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, καθώς η Ουγγαρία με την βοήθεια της Σλοβακίας εμπόδισε την έκκληση.

Την ίδια ώρα, το Ευρωκοινοβούλιο και άλλοι φορείς με επιστολή τους προς τον Ζοζέπ Μπορέλ ζητούν επειγόντως την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων εναντίον των κυβερνώντων στη Γεωργία που πίεσαν για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου, μεταξύ αυτών κατά του πρωθυπουργού Irakli Kobakhidze και των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ του νόμου.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε από την πλευρά του ότι κάλεσε τον πρωθυπουργό να μείνε πιστός στις δημοκρατικές αρχές και να ακούσει τις απαιτήσεις του λαού. «Ωστόσο» τόνισε πως «δεν είμαι υπέρ των κυρώσεων. Νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο προτεραιότητα πρέπει να είναι ο διάλογος, ο πολιτικός διάλογος».

{https://www.youtube.com/watch?v=gMlnfOKXTDw}