Διεθνή

Γεωργία: Μάχες σώμα με σώμα, μαζικές συλλήψεις και ο Έλληνας σύμβολο που ενέπνευσε την νεολαία

Γεωργία: Μάχες σώμα με σώμα, μαζικές συλλήψεις και ο Έλληνας σύμβολο που ενέπνευσε την νεολαία Φωτογραφία: x
Ο Λάζαρος Γρηγοριάδης, που είχε αφεθεί πρόσφατα ελέυθερος με χάρη από την πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γεωργίας, συνελήφθη ξανά.

Η πρωτεύουσα της Γεωργίας, η Τιφλίδα, μαστίζεται από αναταραχές μετά την ψήφιση του νόμου από την κυβέρνηση περί «ξένων πρακτόρων». Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 20 συλλήψεις ενώ έκανε και χρήση δακρυγόνων.

Το κοινοβούλιο στη Γεωργία ενέκρινε νωρίτερα σήμερα το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο παρά την αυξανόμενη εγχώρια διαφωνία και την καταδίκη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι κοινωνικές ομάδες, των οποίων ποσοστό του εισοδήματος άνω του 20% προέρχεται από το εξωτερικό θα απαιτείται να καταγράφονται ως «οργανισμοί που λειτουργούν προς όφελος ξένων συμφερόντων».

28702228_06f0e.jpg

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος του πλήθους έχει αποκλείσει κεντρική διασταύρωση στην πρωτεύουσα. Ηγετική κορφή στις διαδηλώσεις ωστόσο αποτελεί ένας Έλληνας: ο 22χρονος Λάζαρος Γρηγοριάδης.

Ο Λάζαρος Γρηγοριάδης είχε συλληφθεί και καταδικαστεί πέρυσι για πρόκληση βλάβης σε αστυνομικούς και καταστροφή κρατικής περιουσίας. Πρόφατα, στις 25 Απριλίου,  αποφυλακίστηκε αφού του δόθηκε χάρη από την πρόεδρο της Γεωργίας Salome Zurabishvili. Σήμερα ωστόσο συνελήφθη ξανά στη συγκέντρωση κατά του επονομαζόμενου «ρωσικού νόμου» μπροστά από το κοινοβούλιο. Η Tamta Kalandadze, η μητέρα του, επιβεβαίωσε την πληροφορία.

{https://twitter.com/CivilGe/status/1790379621118079094}

georgia3_f25e2.jpg

EPA/DAVID MDZINARISHVILI

georgia2_c37ea.jpg

EPA/DAVID MDZINARISHVILI

georgia1_90ca8.jpg

EPA/DAVID MDZINARISHVILI

Ποιος είναι ο Λάζαρος Γρηγοριάδης

Ο Λάζαρος Γρηγοριάδης είναι ένας 22χρονος ακτιβιστής που έγινε το πρόσωπο της αντίστασης στη Γεωργία. Συνελήφθη στις 29 Μαρτίου του 2023 και κατηγορήθηκε για βία κατά των αστυνομικών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κοντά στο κοινοβούλιο και ότι έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την έρευνα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην οδό Rustaveli στην Τιφλίδα, ο Λάζαρος Γρηγοριάδης φέρεται να έριξε  βόμβες μολότοφ: τη μία φορά προς τους υπαλλήλους των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών στις 7 Μαρτίου και δύο μέρες αργότερα στις 9 Μαρτίου στην οδό Chanturia βάζοντας φωτιά σε ένα όχημα που ανήκει στο υπουργείο Εσωτερικών. Η ζημιά φέρεται να ανήλθε στα 39.500 Λάρι Γεωργίας.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο και ο δικαστής Zviad Sharadze του επέβαλε ποινή φυλάκισης 9 ετών. Ο Γρηγοριάδης ισχυρίστηκε ότι η απόφαση του δικαστή είχε πολιτικά κίνητρα. Ωστόσο η πρόεδρος της χώρας έδωσε χάρη στον Λάζαρο Γρηγοριάδη και έτσι αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγες ημέρες.

Βγαίνοντας από τη φυλακή ο νεαρός Έλληνας την ευχαρίστησε. «Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω την πρόεδρο Salome Zurabishvili. Η μάχη συνεχίζεται. Θα συναντηθούμε ξανά στις διαδηλώσεις. Ο δικαστής έλαβε μία πολιτική απόφαση καταδικάζοντάς με».

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο «ρωσικός νόμος» υποβιβάζει την δημοκρατία στη Γεωργία και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί απλά να υιοθετεί νόμους ενώ βρίσκεται σε ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

{https://twitter.com/CivilGe/status/1783099961690739076}

Σε μία τηλεοπτική του συνέντευξη αργότερα, όπου ήταν ανάμεσα από τη μητέρα και τον παππού του, δεινοί υποστηρικτές του και οι δύο, ο Λάζαρος Γρηγοριάδης, δήλωσε ικανοποιημένος με το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους και θυμήθηκε την εποχή όπου αισθανόταν ότι ήταν ο μόνος, που πάλευε για το μέλλον της Γεωργίας στην Ευρώπη.

Η είδηση της σύλληψής του σήμερα ξανά έχει γίνει πρωτοσέλιδο στα τοπικά Μέσα.