Διεθνή

Αποκάλυψη Guardian: Ωμές απειλές επικεφαλής της Μοσάντ κατά εισαγγελέα του ΔΠΔ

Αποκάλυψη Guardian: Ωμές απειλές επικεφαλής της Μοσάντ κατά εισαγγελέα του ΔΠΔ
Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις προσπάθειες της Μοσάντ να επηρεάσει την Μπενσούντα έρχονται την ώρα που ο σημερινός επικεφαλής εισαγγελέας, Καρίμ Χαν, προειδοποιεί πως δεν θα διστάσει να ασκήσει δίωξη για «απόπειρες παρεμπόδισης, εκφοβισμού ή αθέμιτης επιρροής αξιωματούχων» του ΔΠΔ.

Ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, φέρεται να απείλησε μια επικεφαλής εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε μια σειρά μυστικών συναντήσεων στις οποίες προσπάθησε να την πιέσει να εγκαταλείψει έρευνα για εγκλήματα πολέμου - αποκαλύπτει ο Guardian.

Οι μυστικές επαφές του Γιόσι Κοέν με την Φατού Μπενσούντα έλαβαν χώρα τα χρόνια που προηγήθηκαν της απόφασής της να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν η Μπενσούντα αποφάσισε να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση έπειτα από καταγγελίες για εγκλήματα Ισραηλινών εποίκων εις βάρος Παλαιστίων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η απόφαση της προκάλεσε την οργή του Ισραήλ, το οποίο φοβήθηκε ότι οι πολίτες του θα μπορούσαν να διωχθούν για τη συμμετοχή τους σε επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του στο ΔΠΔ, αρνούμενο να αναγνωρίσει την εξουσία του, ωστόσο τότε Ισραηλινοί υπουργοί ενέτειναν τις επιθέσεις τους και μάλιστα ορκίστηκαν να το «διαλύσουν».

Αμέσως μετά την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης, η Μπενσούντα και οι ανώτεροι εισαγγελείς της άρχισαν να λαμβάνουν προειδοποιήσεις ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έδειχναν «στενό ενδιαφέρον» για το έργο τους.

Οκτώ χρόνια μετά, μια νέα έρευνα που ξεκίνησε το 2021, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όταν ο διάδοχος της Μπενσούντα, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε το αίτημά του για εντάλματα σύλληψης των Μπενιαμίν Νετανιάχου και Γιόαβ Γκαλάντ.

Η απόφαση του εισαγγελέα να ζητήσει από το προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ - μαζί με τρεις ηγέτες της Χαμάς - είναι ένα αποτέλεσμα που το στρατιωτικό και πολιτικό κατεστημένο του Ισραήλ φοβόταν εδώ και καιρό.

Ο Κοέν δρούσε ως αγγελιοφόρος του Νετανιάχου

Η προσωπική εμπλοκή του Κοέν στην επιχείρηση κατά του ΔΠΔ έλαβε χώρα όταν ο ίδιος ήταν επικεφαλής της Μοσάντ. Οι δραστηριότητές του είχαν λάβει έγκριση σε υψηλό επίπεδο και δικαιολογήθηκαν με το σκεπτικό ότι το δικαστήριο απειλούσε με διώξεις στρατιωτικού προσωπικού.

Ισραηλινή πηγή σημείωσε πως ενημερώθηκε για την επιχείρηση κατά της Μπενσούντα που είχε μάλιστα στόχο να «κάμψει» το ηθικό της εισαγγελέως ή να την «μετατρέψει» σε κάποιον που θα συνεργαζόταν με τις απαιτήσεις του Ισραήλ. Μια τρίτη πηγή με γνώση του εν λόγω σχεδίου δήλωσε ότι ο Κοέν ενεργούσε ως «ανεπίσημος αγγελιοφόρος» του Νετανιάχου.

Σύμφωνα πάντα με τον Guardian, ο Κοέν, ο οποίος ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Νετανιάχου εκείνη την εποχή και πλέον αναδεικνύεται σε ανεξάρτητη πολιτική δύναμη, ηγήθηκε προσωπικά της εμπλοκής της Μοσάντ σε μια σχεδόν δεκαετή εκστρατεία της χώρας για την υπονόμευση του δικαστηρίου.

«Δεν θέλεις να μπλέξεις»

Τέσσερις πηγές επιβεβαίωσαν ότι η Μπενσούντα είχε ενημερώσει μια μικρή ομάδα ανώτερων αξιωματούχων του ΔΠΔ σχετικά με τις προσπάθειες του Κοέν να την επηρεάσει, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον όλο και πιο επίμονο και απειλητικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς του.

Τρεις από αυτές τις πηγές είπαν πως η εισαγγελέας αποκάλυψε τις πιέσεις που της άσκησε επανειλημμένα προκειμένου να μην προχωρήσει σε ποινική έρευνα στην υπόθεση του ΔΠΔ για την Παλαιστίνη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Κοέν φέρεται να της είπε: «Θα πρέπει να μας βοηθήσεις και να μας αφήσεις να σε φροντίσουμε εμείς. Δεν θέλεις να μπλέξεις σε πράγματα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά σου ή την ασφάλεια της οικογένειάς σου».

Πηγή έκανε λόγο για «κατάπτυστες τακτικές» εναντίον της Μπενσούντα στο πλαίσιο μιας τελικά ανεπιτυχούς προσπάθειας εκφοβισμού και επηρεασμού της, ενώ παρομοίασε τη συμπεριφορά του με «καταδίωξη».

Σημειώνεται πως η Μοσάντ έδειξε επίσης έντονο «ενδιαφέρον» για τα μέλη της οικογένειά της ενώ απέκτησε απομαγνητοφωνημένα κείμενα μυστικών ηχογραφήσεων του συζύγου της - υλικό το οποίο, στη συνέχεια, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν για να δυσφημίσουν την εισαγγελέα.

Οι αποκαλύψεις για την επιχείρηση του Κοέν αποτελούν μέρος ευρύτερης έρευνας του Guardian, της ισραηλινο-παλαιστινιακής έκδοσης +972 Magazine και του εβραικόφωνου Local Call, που αποκαλύπτει πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ διεξήγαγαν έναν κρυφό «πόλεμο» κατά του ΔΠΔ για σχεδόν μια δεκαετία.

Σε επικοινωνία με τον Guardian, εκπρόσωπος του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ αρκέστηκε να δηλώσει πως «οι ερωτήσεις που μας διαβιβάστηκαν είναι γεμάτες με πολλούς ψευδείς και αβάσιμους ισχυρισμούς που έχουν σκοπό να πλήξουν το κράτος του Ισραήλ». Ο Κοέν δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, ενώ κι η Μπενσούντα αρνήθηκε να σχολιάσει.