Διεθνή

«Ξύπνησε» η ΕΕ; Για πρώτη φορά οι ΥΠΕΞ συζητούν το σενάριο κυρώσεων στο Ισραήλ

«Ξύπνησε» η ΕΕ; Για πρώτη φορά οι ΥΠΕΞ συζητούν το σενάριο κυρώσεων στο Ισραήλ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχώρησαν για πρώτη φορά σε μια «σημαντική» συζήτηση σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, εφόσον συνεχίζει να υπονομεύει το έργο του ΔΠΔ και να αρνείται να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ προχώρησαν για πρώτη φορά σε μια «σημαντική» συζήτηση σχετικά με το σενάριο επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ εάν δεν συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο - δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

«Υπήρξε μια πολύ σαφής συναίνεση σχετικά με την ανάγκη να υποστηριχθούν οι διεθνείς ανθρωπιστικοί νομικοί θεσμοί», ανέφερε ο Μιχόλ Μάρτιν στους δημοσιογράφους μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να επιτραπεί η ανεμπόδιστη είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα.

Το Ισραήλ ωστόσο όχι μόνο συνέχισε τις επιχειρήσεις του στη Ράφα, αλλά την Κυριακή βομβάρδισε κι έναν προσφυγικό καταυλισμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους - η πλειοψηφία εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

«Για πρώτη φορά σε σύνοδο της ΕΕ παρακολούθησα μια ρεαλιστική συζήτηση σχετικά με τις κυρώσεις και το "τι θα γινόταν αν"», τόνισε ο Μάρτιν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχει «κάποια απόσταση από το γεγονός πως πολλοί εκφράζουν την ανάγκη για μια προσέγγιση με βάση τις κυρώσεις... και στην επίτευξη μιας συμφωνίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου, με δεδομένες όλες τις διαφορετικές θέσεις που εκφράστηκαν».

«Υπάρχει μεγάλη ανησυχία μεταξύ των κρατών μελών», πρόσθεσε, καθώς το «ΔΠΔ έχει αποφανθεί, έχει εκδώσει προσωρινές διαταγές, και η ΕΕ πάντα υποστήριζε την ανεξαρτησία του δικαστηρίου αυτού και την ανάγκη τα έθνη να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του».

«Υπήρξε έντονη συζήτηση σχετικά με τις προσωρινές διαταγές του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε ο Μάρτιν, προσθέτοντας πως υπήρξαν ξεκάθαρες τοποθετήσεις πως το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με αυτές τις προσωρινές διαταγές, να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα με τη Ράφα και να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στο σημείο».

«Ένα από τα συμπεράσματα ήταν πως θα πρέπει να συγκαλέσουμε συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας, καθώς και να ζητήσουμε από το Ισραήλ μια απάντηση όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις εντολές του Δικαστηρίου.

»Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο κι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γεγονότα τώρα θέτουν πραγματικά αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο - ιδίως δεδομένης της επίθεσης στην οποία σκοτώθηκαν τόσοι πολλοί αθώοι άνθρωποι».

«Η λογοδοσία είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε ο Μάρτιν.

Πηγή: Politico