Διεθνή

Σφαγή στη Ράφα: Ψήφισμα στο ΣΑ ετοιμάζει το Αλγέρι, «Νίπτει τας χείρας του» ο Μπαίντεν

Σφαγή στη Ράφα: Ψήφισμα στο ΣΑ ετοιμάζει το Αλγέρι, «Νίπτει τας χείρας του» ο Μπαίντεν
Το Αλγέρι ανακοίνωσε την πρόθεση του να υποβάλλει σχέδιο στο ΣΑ του ΟΗΕ για να σταματήσει η σφαγή στη Ράφα κι αυτό ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς σε καταυλισμούς εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε - μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ο πρεσβευτής της Αλγερίας, η χώρα καταρτίζει σχέδιο απόφασης για να «σταματήσει η σφαγή στη Ράφα».

«Η Αλγερία θα κυκλοφορήσει (...) σχέδιο απόφασης για τη Ράφα», τόνισε ο Αμάρ Μπεντζαμά που έκανε λόγο για ένα «σύντομο» και «ξεκάθαρο» κείμενο, «προκειμένου να σταματήσει η σφαγή στη Ράφα».

Υπενθυμίζεται πως ήταν το Αλγέρι που ζήτησε προχθές Δευτέρα την κατεπείγουσα σύγκληση του ΣΑ, την επομένη του ισραηλινού νυχτερινού βομβαρδισμού στη Ράφα που προκάλεσε πυρκαγιά σε σκηνές παλαιστινίων εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 45 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 249.

Παρά τη διεθνή κατακραυγή για το τραγικό «λάθος» του Ισραήλ, εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας στον παλαιστινιακό θύλακα δήλωσε πως 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό που έβαλε στο στόχαστρο και πάλι σκηνές εκτοπισμένων στη Ράφα.

Ο αλγερινός πρεσβευτής Μπεντζαμά δεν διευκρίνισε πότε πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία το σχέδιο απόφασης.

«Ελπίζουμε πως αυτό θα μπορέσει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές», σχολίασε από τη δική του πλευρά ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Φου Κονγκ, που εξέφρασε την πρόθεσή του να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός της εβδομάδας.

«Είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει νέα απόφαση», σημείωσε από την πλευρά του ο ο γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ, τονίζοντας και αυτός πως πρόκειται για ζήτημα «ζωής ή θανάτου».

Ερωτηθείσα για το σχέδιο απόφασης υπό κατάρτιση από την Αλγερία, η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ περιορίστηκε να πει στον Τύπο πως περιμένει να το διαβάσει. «Και κατόπιν θα αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

Συνεχίζει τα «ναι μεν αλλά» η Αμερική

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν κάνει τα στραβά μάτια» για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Ράφα, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ - δήλωσε χθες Τρίτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται πως οι Παλαιστίνιοι κατήγγειλαν «σφαγή», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε για «τραγικό ατύχημα» μετά τον βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν κάνουμε τα στραβά μάτια», διαβεβαίωσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ερωτηθείς «πόσα απανθρακωμένα πτώματα» θα χρειαστούν για να αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για αλλαγή πολιτικής» εξαιτίας «του πλήγματος της Κυριακής», ξεκαθάρισε ο κ. Κέρμπι, αναφερόμενος στην πάγια αμερικανική υποστήριξη στον βασικό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει δημόσια το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.

Νωρίτερα χθες, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας έκρινε πως η ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα παραμένει ακόμη «περιορισμένης» έκτασης - παρά τον βομβαρδισμό της Κυριακής.

«Εκτιμάμε πάντα πως αυτό που γίνεται στη Ράφα, αυτό που κάνει ο ισραηλινός στρατός, έχει περιορισμένη εμβέλεια», δήλωσε η Σαμπρίνα Σιγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, κατά την τακτική ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών.

Οι ΗΠΑ είναι ιστορικά ο βασικός στρατιωτικός και διπλωματικός υποστηρικτής σε διεθνές επίπεδο κι επέκριναν την ανακοίνωση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν πως ζήτησε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης ισραηλινών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νετανιάχου, για εγκλήματα πολέμου.

Πάντως «δεν θεωρούμε ότι η επιβολή κυρώσεων στο ΔΠΔ θα ήταν η σωστή προσέγγιση», είπε χθες ο Τζον Κέρμπι, έπειτα από παροτρύνσεις Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών να ληφθούν μέτρα εναντίον του θεσμού, όπως είχε γίνει όταν ήταν πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος της τότε εισαγγελέως του.