Διεθνή

Δημοσκοπήσεις του... «τρόμου»: Κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο επόμενο ΕΚ η Ακροδεξιά

Δημοσκοπήσεις του... «τρόμου»: Κυρίαρχη πολιτική δύναμη στο επόμενο ΕΚ η Ακροδεξιά
Αθροίζοντας τις έδρες που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στους βουλευτές της ακροδεξιάς σε ολόκληρη την Ευρώπη το συμπεράσμα είναι ένα: Οι ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο δεν θα είναι ίδιες μετά τις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών αποκαλύπτουν τη μαύρη σελίδα που ετοιμάζεται να γυρίσει το Ευρωκοινοβούλιο: Αν και κατακερματισμένοι οι ευρωβουλευτές της Ακροδεξιάς θα μπορούσαν να αναδειχθούν σε πρώτη δύναμη, ξεπερνώντας ακόμη και τα ποσοστά των βουλευτών του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα βρεθεί στη δεύτερη θέση διότι τα κόμματα της ακροδεξιάς είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορέσουν να ενωθούν. Εφόσον όμως «βγουν» οι δημοσκοπήσεις, θα πρόκειται για «θρίαμβο» της ακροδεξιάς που θα οδηγήσει αναγκαστικά στη μετατόπιση της Ευρώπης προς τα δεξιά.

Σύμφωνα με το Poll of Polls του Politico - που συγκεντρώνει τα data απο τις εθνικές δημοσκοπήσεις - για το επερχόμενο νομοθετικό σώμα, αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες.

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) - οι δύο κύριοι (υπερ)δεξιοί σχηματισμοί - βρίσκονται στο δρόμο για συνολικά 144 έδρες, όσες δηλαδή συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D). 

poll_polls_302e7.JPGΑπό την εξίσωση ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το γερμανικό Afd (Εναλλακτική για τη Γερμανία) - το οποίο προβλέπεται να κερδίσει 16 έδρες - και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, το οποίο αναμένεται να κερδίσει 10 έδρες.

Την ίδια ώρα το γαλλικό Reconquest συγκεντρώνει δημοσκοπικά πέντε έδρες, η Konfederacja της Πολωνίας έξι έδρες και το φιλοκρεμλινικό κόμμα Αναγέννηση της Βουλγαρίας τρεις έδρες.

Κάπως έτσι οι ακροδεξιοί βουλευτές φτάνουν τους 184... αναδεικνύοντας τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία στο κυρίαρχο πολιτικό ρεύμα της Ευρώπης.

Το πώς αυτοί οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές θα συσπειρωθούν μετά τις εκλογές παραμένει... μυστήριο.

Η Μαρίν Λεπέν φλερτάρει την Τζόρτζια Μελόνι για να σχηματίσει μια ακροδεξιά υπερ-ομάδα στο Κοινοβούλιο - κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ισχυρότερη πολιτική ομάδα εντός του σώματος, αφού ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός θα είναι πιθανότατα το κορυφαίο εθνικό κόμμα στην ομάδα ID, ενώ τα Αδέλφια της Ιταλίας είναι σε καλό δρόμο για να αναδειχθούν το μεγαλύτερο εθνικό κόμμα του ECR.

Σημειώνεται πως η Μελόνι έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της Δεξιάς, ενώ έχει δεχθεί και το στενό φλερτ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εκτός από τα φλερτ όμως υπάρχουν και τα διαζύγια: Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία «εκδιώχθηκε» από το ID κατ' απαίτηση της Λεπέν. Παράλληλα, τα φιλοουκρανικά μέλη του ECR δεν ενέκριναν την ένταξη του Fidesz του Ορμπάν στην ομάδα τους.

Όπως διαβάζουμε στο Politico, οι ομάδες ID και ECR απέχουν πολύ από το να μπορέσουν να λειτουργήσουν σαν ένα μονολιθικό μπλοκ. Κι αυτό γιατί παρότι τα μέλη τους ψηφίζουν συχνά κατά της πλειοψηφίας, δεν αναμένται να ψηφιζούν απο κοινού, καθώς οι επιλογές τους καθορίζοντας εν πολλοίς από τα εθνικά συμφέροντα.

Αντ' αυτού, αυτό που προσδοκούν - σύμφωνα και με δηλώσεις του προέδρου του Εθνικού Συναγερμού Τζόρνταν Μπαρντελά - είναι να επιτύχουν μια «μειοψηφία αρνησικυρίας» σε συγκεκριμένους φακέλους.