Διεθνή

Ανοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη - Βάζουν το χεράκι τους και οι νέοι ψηφοφόροι

Ανοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη - Βάζουν το χεράκι τους και οι νέοι ψηφοφόροι
Διαπιστώνεται διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, στους νέους ψηφοφόρους ανά την Ευρώπη

Κόμματα που υιοθετούν αντιμεταναστευτική ατζέντα υποστηρίζονται ακόμη και από νέους που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με το Politico, στο Βέλγιο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τη Φινλανδία, οι νεότεροι ψηφοφόροι που υποστηρίζουν τα ακροδεξιά κόμματα είναι όσοι και οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι και σε κάποιες περιπτώσεις, τους ξεπερνούν, σύμφωνα με αναλύσεις και έρευνες σχετικά με τις πολιτικές προτιμήσεις των νέων.

Στην Ολλανδία, το αντιμεταναστευτικό ακροδεξιό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς κέρδισε τις εκλογές του 2023 με μια εκστρατεία που συνέδεσε την προσιτή στέγαση με τους περιορισμούς στη μετανάστευση και είχε απήχηση στους νέους ψηφοφόρους.

Στην Πορτογαλία, επίσης, το ακροδεξιό κόμμα Chega («Αρκετά»), εκμεταλλεύτηκε την απογοήτευση των νέων στον τομέα της στέγασης και τα κατάφερε.

Σύμφωνα με ανάλυση, μάλιστα, οι νεαρές γυναίκες υποστήριξαν περισσότερο τους Πράσινους και άλλα αριστερά κόμματα, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα πήγαν ιδιαίτερα καλά μεταξύ των νεαρών ανδρών.

Οι νέοι προτιμούν περισσότερο την Αριστερά

Ωστόσο, η δημοτικότητα των ακροδεξιών κομμάτων δεν δείχνει πάντα είναι και τα αγαπημένα της νεολαίας. Το 2022, ενώ το ακροδεξιό Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι έλαβε ψήφους από κάθε ηλικιακή κατηγορία, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι νέοι προτίμησαν περισσότερο τα αριστερά κόμματα.

Τα στοιχεία από Γερμανία και Φινλανδία δείχνουν ότι οι αριστεροί Πράσινοι - οι οποίοι επωφελήθηκαν στο παρελθόν από την ψήφο των νέων - τώρα χάνουν έδαφος.

Οι νέοι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρώπη στρέφονται προς νεότερα κόμματα, τα οποία περιλαμβάνουν ακροδεξιές πλατφόρμες, ενώ πολλά καθιερωμένα, κεντρώα κόμματα εξακολουθούν να βασίζονται στην υποστήριξη των μεγαλύτερων σε ηλικία ψηφοφόρων, δήλωσε ο Josse de Voogd, Ολλανδός ερευνητής.

«Το AfD στη Γερμανία δεν χρειάζεται να μεγαλώσει για να γίνει πιο ισχυρό, επειδή [οι Σοσιαλιστές] και [οι Χριστιανοδημοκράτες] θα συρρικνωθούν και οι νέοι ψηφοφόροι είναι διασκορπισμένοι σε όλα τα κόμματα», είπε, αναφερόμενος στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Το POLITICO εξέτασε την ψήφο των νέων σε πέντε χώρες της ΕΕ:

Γαλλία

Στη Γαλλία, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός με επικεφαλής τον 28χρονο Τζόρνταν Μπαρντέλα, μπορεί να υπολογίζει στη συμπάθεια των νέων.

Σε δημοσκόπηση του Ifop τον Απρίλιο, το 32% των νέων ηλικίας 18 έως 25 ετών δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον Εθνικό Συναγερμό, αν οι εκλογές διεξάγονταν το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Περίπου το 17% δήλωσε ότι θα ψήφιζε το ακροαριστερό France Unbowed, καθιστώντας το δεύτερο. Τα πιο κεντρώα αριστερά και δεξιά κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της «Αναγέννησης» του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, έμειναν πίσω, με μόλις 6%.

Η έντονη παρουσία του Μπαρντέλα στο TikTok μπορεί σχετίζεται με αυτό: Οι δημοσκόποι διαπίστωσαν ότι περίπου το ένα τρίτο των νέων δήλωσαν ότι προτιμούν τη συγκεκριμένη εφαρμογή για να παρακολουθήσουν την προεκλογική εκστρατεία.

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι ο Μπαρντέλα είναι ευπρόσδεκτος σε όλους τους ψηφοφόρους: σύμφωνα με την έρευνα, ο 28χρονος αναδείχθηκε τόσο ως ο δεύτερος πιο συμπαθής όσο και ως ο δεύτερος πιο αντιπαθής υποψήφιος μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων της Γαλλίας.

gallia2 28f0b

Πορτογαλία

Η ακροδεξιά Chega της Πορτογαλίας κέρδισε το 18% των ψήφων στις εθνικές εκλογές του Μαρτίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους ηλικίας 18 έως 34 ετών ψήφισε το συγκεκριμένο κόμμα!

Αν και οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι της Πορτογαλίας υποστήριξαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι νεότεροι κλίνουν περισσότερο προς τα νέα κόμματα -όπως η Chega, αλλά και η Φιλελεύθερη

Πρωτοβουλία ή οι Πράσινοι- παρά προς τα καθιερωμένα κόμματα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το Chega στηρίχθηκε περισσότερο από άνδρες ψηφοφόρους, ωστόσο οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι έχει κάνει βήματα προόδου και μεταξύ των γυναικών.
portogalia c6b53

Βέλγιο

Το αντιμεταναστευτικό και αυτονομιστικό Vlaams Belang μπορεί να υπολογίζει στη συμπάθεια της νεολαίας της Φλάνδρας - και πιο συγκεκριμένα των νέων ανδρών.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα θα μπορούσε να λάβει πάνω από το 25% των φλαμανδικών ψήφων.

Αλλά αν οι άνδρες της γενιάς Ζ - έως 27 ετών - αποφάσιζαν, θα τερμάτιχε ακόμη πιο ψηλά.

Σχεδόν το 32% δήλωσε ότι ήταν πολύ πιθανό, κάποια στιγμή, να το ψηφίσει. Μόνο το 9% των γυναικών αυτής της ηλικιακής κατηγορίας δήλωσαν το ίδιο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ένα παρόμοιο, αν και λιγότερο έντονο, χάσμα μεταξύ των Millennials.
belgio 2bc2f

Γερμανία

Μελέτη με τίτλο «Η νεολαία στη Γερμανία» διαπίστωσε ότι το 14,5% των νέων 14 έως 29 ετών θα ψήφιζε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Αναποφάσιστοι ήταν το 25% των ερωτηθέντων.

Όπως και στο Βέλγιο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο φύλων: Οι νεαρές γυναίκες έτειναν προς τα αριστερά, οι νεαροί άνδρες προς τα δεξιά κόμματα - και έδειξαν πολύ μεγαλύτερη προτίμηση για την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Επίσης, οι γυναίκες ανέφεραν ότι είναι αναποφάσιστες συχνότερα από τους άνδρες.

germania a3772

Φινλανδία

Φινλανδοί ερευνητές έχουν καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα.

Το αντιμεταναστευτικό εθνικιστικό Kόμμα των Φινλανδών κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές του 2023, με ποσοστό 20%. Σύμφωνα με ανάλυση των αποτελεσμάτων, ήταν το πιο δημοφιλές κόμμα σε όλες τις ηλικίες, όχι όμως και στους ηλικιωμένους.

Οι ψηφοφόροι ηλικίας άνω των 65 ετών σε γενικές γραμμές έμειναν πιστοί σε κεντρώα κόμματα.

Όμως το Κόμμα των Φινλανδών ήταν το πιο δημοφιλές σε άλλα ηλικιακά κλιμάκια, με επιδόσεις πολύ καλύτερες από τα άλλα κόμματα στους νεότερους άνδρες.

Όπως και στη Γερμανία, οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι νέοι ψηφοφόροι, ιδίως οι νεαρές γυναίκες, πολύ περισσότερο από τους μεγαλύτερους ηλικιακά, προτίμησαν κόμματα όπως η Αριστερή Συμμαχία και οι Πράσινοι, ωστόσο οι Πράσινοι έχασαν έδαφος από το 2019.

finlandia adf19