Διεθνή

Θα μπει φυλακή ο Τραμπ; Τα σενάρια μετά την ιστορική ετυμηγορία

Θα μπει φυλακή ο Τραμπ; Τα σενάρια μετά την ιστορική ετυμηγορία
Η δικαστική απόφαση δεν ακυρώνει την υποψηφιότητα Τραμπ - Οι υποστηρικτές του καλούν σε βία

Οι ένορκοι καταδίκασαν χθες τον Ντόναλντ Τραμπ και για τις 34 κατηγορίες που τον βάραιναν στην ποινική δίκη του για απάτη με σκοπό να συγκαλυφθεί η καταβολή ποσού για την εξαγορά της σιωπής πορνοστάρ, λίγο καιρό πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, ωστόσο η ετυμηγορία αυτή δεν ακυρώνει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Το αμέσως επόμενο ερώτημα, λοιπόν, είναι ποια θα είναι η τιμωρία για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο.

Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν που προέδρευσε στη δίκη, όρισε η ποινή του να τού απαγγελθεί την 11η Ιουλίου. Εδωσε στην υπεράσπιση προθεσμία ως τη 13η Ιουνίου να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της ενόψει της απαγγελίας της ποινής και ως την 27η Ιουνίου στην εισαγγελία για να ανταπαντήσει.

«Η αληθινή ετυμηγορία θα απαγγελθεί την 5η Νοεμβρίου, από τον αμερικανικό λαό», είπε χθες ο κ. Τραμπ μπροστά στις κάμερες, λίγη ώρα μετά την ετυμηγορία, χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «πολιτικό κρατούμενο».

28793238 f0f70

Θα μπει φυλακή; Δύσκολο...

Θεωρητικά τουλάχιστον ο Ντόναλντ Τραμπ διατρέχει κίνδυνο να τού επιβληθεί ποινή φυλάκισης: Το έγκλημα της πλαστογράφησης λογιστικών εγγράφων, για το οποίο κρίθηκε ένοχος, είναι κακούργημα κατηγορίας Ε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και επισύρει ποινή ως και τεσσάρων ετών φυλάκισης.

Ωστόσο, ο Τραμπ είναι απίθανο να καταδικαστεί σε φυλάκιση, λένε οι ειδικοί, σύμφωνα με τον Guardian. Δεν έχει «λερωμένο» παρελθόν και το έγκλημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος, δεν έχει να κάνει με βία αλλά με... χαρτιά.

«Νομίζω ότι ο δικαστής δεν θα τον φυλάκιζε», εκτιμά η Cheryl Bader, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο Fordham, η οποία χαρακτήρισε «απίθανη» οποιαδήποτε ποινή φυλάκισης.

«Νομίζω ότι μια ποινή φυλάκισης θα ήταν πολύ δύσκολη και θα είχε πολιτικές επιπτώσεις, κάτι που πιστεύω ότι ο δικαστής Μέρτσαν θα ήθελε να αποφύγει».

Η ποινή είναι πιθανό να αποτελείται από πρόστιμα, αναστολή, κοινωνική εργασία ή κάποιο συνδυασμό αυτών.

«Θα ήθελα να δω κοινωφελή εργασία - να μαζεύει σκουπίδια στο μετρό», δήλωσε η Karen Friedman Agnifilo, πρώην κορυφαία εισαγγελέας στο γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν.

Πολλά μπορεί να εξαρτηθούν από το πώς θα ερμηνεύσει ο Μέρτσαν τη συμπεριφορά του Τραμπ, όπως την έλλειψη μεταμέλειας.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα δούμε έναν μετανιωμένο, απολογητικό Τραμπ», δήλωσε η Cheryl Bader. «Οι δικαστές εξετάζουν επίσης τη ζημία που προκλήθηκε».

Τόσο οι εισαγγελείς όσο και οι δικηγόροι του Τραμπ θα υποβάλουν προτάσεις για την επιβολή ποινής. Το ίδιο θα κάνει και το γραφείο επιτήρησης, το οποίο θα συντάξει μια εμπιστευτική έκθεση για τον δικαστή.

28793268 2f85c

Η έφεση και η διαδικασία

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τοντ Μπλαντς, είπε χθες Πέμπτη πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση στην καταδίκη του εντολέα του αμέσως μόλις έχει τέτοιο δικαίωμα, αφού προηγηθούν άλλα στάδια της διαδικασίας.

Η δευτεροβάθμια διαδικασία θα πάρει μήνες, ακόμη και χρόνια, για να ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να περάσει αρκετός καιρός πριν τεθεί σε ισχύ η ποινή. Ο Τραμπ έχει προθεσμία 30 ημερών για να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του ότι καταθέσει έφεση και στη συνέχεια έξι μήνες για να το κάνει.

Εάν η καταδικαστική απόφαση επικυρωθεί, ο Τραμπ πιθανότατα θα ασκήσει έφεση στο εφετείο της Νέας Υόρκης. Το δικαστήριο αυτό έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει αν θα εκδικάσει την υπόθεση ή όχι.

Τα επιχειρήματα στην έφεση θα είναι πιθανότατα πολύπλοκα νομικά ζητήματα - για παράδειγμα, αν ο δικαστής έδωσε τις κατάλληλες οδηγίες στους ενόρκους και επέτρεψε να συμπεριληφθούν ή να αποκλειστούν τα σωστά αποδεικτικά στοιχεία.

Εάν η καταδίκη επικυρωθεί από το εφετείο της Νέας Υόρκης, ο Τραμπ πιθανότατα θα ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο μπορεί να επιλέξει εάν θα αναλάβει ή όχι την υπόθεση.

Επειδή η υπόθεση υπάγεται στο δίκαιο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η εισαγωγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα απαιτούσε από τον Τραμπ να πείσει τους δικαστές ότι διακυβεύεται κάποιο ομοσπονδιακό ή συνταγματικό ζήτημα.

Η καταδίκη του, ακόμη και αν υπάρξει επιβολή ποινής φυλάκισης, δεν ακυρώνει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, δεν έχει εξεταστεί αν θα μπορούσε να υπηρετήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ μέσα από τη φυλακή. Δεν θα μπορούσε να απονείμει χάρη στον εαυτό του, δεδομένου ότι πρόκειται για κρατικό έγκλημα.

Η καταδίκη δεν θα επηρεάσει πιθανότατα τη δυνατότητα του Τραμπ να ψηφίσει στις εκλογές του φθινοπώρου. Η Φλόριντα, όπου είναι εγγεγραμμένος, επιτρέπει να ψηφίσουν άτομα που έχουν καταδικαστεί από δικαστήρια εκτός της πολιτείας, εφόσον το επιτρέπει η πολιτεία στην οποία καταδικάστηκαν. Στη Νέα Υόρκη, κάποιος που έχει καταδικαστεί για κακούργημα μπορεί να ψηφίσει εφόσον δεν έχει φυλακιστεί.

28792966 03667

Ο δικαστής

«Κύριε Τραμπ, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να σας βάλω στη φυλακή. Είστε ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και πιθανώς και ο επόμενος πρόεδρος», δήλωσε ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν στις 6 Μαΐου, όταν επέβαλε στον Τραμπ πρόστιμο 1.000 δολαρίων για περιφρόνηση του δικαστηρίου - για δέκατη φορά - σε σχέση με παραβίαση δικαστικής εντολής, ενώ τον προειδοποίησε πως τυχόν περαιτέρω παραβιάσεις μπορεί να τον οδηγήσουν στη φυλακή.

Ωστόσο, όπως είχε πει, η φυλάκιση είναι «πραγματικά η έσχατη λύση για μένα... ».

Υποστηρικτές του καλούν σε βία

Υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, εξοργισμένοι από την καταδίκη του, γέμισαν ιστότοπους που πρόσκεινται στον Ρεπουμπλικάνο με εκκλήσεις για ταραχές, εξέγερση και βίαια αντίποινα.

Οι υποστηρικτές του απάντησαν στη δικαστική απόφαφη με δεκάδες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο παρακολούθησε τα σχόλια σε τρεις ιστότοπους που πρόσκεινται στον πρώην πρόεδρο: το Truth Social, το Patriots.win και το Gateway Pundit.

Κάποιοι ζήτησαν να γίνουν επιθέσεις εναντίον των ενόρκων, την εκτέλεση του δικαστή Χουάν Μέρτσαν ή κάλεσαν σε εμφύλιο πόλεμο και ένοπλη εξέγερση.