Διεθνή

Ανακωχή στη Γάζα; «Ναι» Νετανιάχου στο σχέδιο Μπάιντεν, «αν και δεν είναι καλή συμφωνία»

Ανακωχή στη Γάζα; «Ναι» Νετανιάχου στο σχέδιο Μπάιντεν, «αν και δεν είναι καλή συμφωνία»
Σύμβουλος του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times ότι το Ισραήλ έχει αποδεχθεί μία συμφωνία πλαίσιο του Τζο Μπάιντεν, διευκρινίζοντας ωστόσο πως εξακολουθεί να έχει... προβλήματα και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη.

Ο Οφίρ Φαλκ - κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής - δήλωσε την Κυριακή ότι η πρόταση του αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε - δεν είναι μια καλή συμφωνία, αλλά επιθυμούμε διακαώς την επιστροφή των ομήρων. Ολων τους».

«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χρήζουν επεξεργασίας», είπε προσθέτοντας ότι οι ισραηλινοί όροι, συμπεριλαμβανομένης «της απελευθέρωσης των ομήρων και της καταστροφής της Χαμάς ως γενοκτονικής τρομοκρατικής οργάνωσης δεν έχουν αλλάξει».

Υπενθυμίζεται πως ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την Παρασκευή σχέδιο με τρεις διακριτές φάσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει ανακωχή και την επιστροφή ορισμένων ομήρων. Στην συνέχεια, οι δύο πλευρές καλούνται να διαπραγματευθούν ανοικτή κατάπαυση των εχθροπραξιών για την δεύτερη φάση κατά την οποία θα απελευθερωθούν οι υπόλοιποι όμηροι - δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η σταδιακή εμβάθυνση του σχεδίου αφήνει να εννοηθεί ότι η Χαμάς θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την λήξη του πολέμου - σενάριο που έχει απορρίψει επανειλημμένα στο παρελθόν το Τελ Αβίβ, που έχει θέσει ως διακηρυγμένο στόχο του την εξάλειψη της Χαμάς.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαιρετίσει σειρά προτάσεων για κατάπαυση του πυρός τους τελευταίους μήνες, κάθε μία με παρόμοιο με αυτό που παρουσιάσθηκε την Παρασκευή πλαίσιο. Αλλά η μία μετά την άλλη κατέρρευσαν. Το κύριο σημείο τριβής ήταν η επιμονή του Ισραήλ ότι θα συζητήσει μόνο προσωρινές παύσεις στις εχθροπραξίες μέχρι να εξαλειφθεί η Χαμάς.

Στην ομιλία του ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η τελευταία πρόταση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες για την Γάζα χωρίς την Χαμάς στην εξουσία. Δεν επεκτάθηκε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα επιτευχθεί και παραδέχθηκε ότι «υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες για διαπραγμάτευση ώστε να περάσουν από την φάση ένα στην φάση δύο».

Ο Φαλκ επανέλαβε την θέση του Νετανιάχου ότι «δεν θα υπάρξει μόνιμη εκεχειρία μέχρι την εκπλήρωση όλων των στόχων» του Ισραήλ. Υπενθυμίζεται πως ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό ακραία πίεση, καθώς οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει ανέπαφη την Χαμάς.

Η Χαμάς, από την άλλη, δηλώνει ότι θα απελευθερώσει ομήρους μόνο στο πλαίσιο μόνιμου τερματισμού του πολέμου. «Η ομιλία του Μπάιντεν περιλάμβανε θετικές ιδέες, αλλά θέλουμε αυτές να υλοποιηθούν εντός του πλαισίου μίας συνολικής συμφωνίας που ικανοποιεί τις απαιτήσεις μας», δήλωσε χθες στο Al Jazeera ο Οσάμα Χαμντάν.